Zaterdag 17/04/2021

In een NOTENDOP

undefined

Schrijver Pol De Mont (1857-1931) was van alle markten thuis en gold als een groot netwerker. Daarnaast kreeg hij faam vanwege zijn uitzonderlijk redenaarstalent. Hij was behalve dichter, leraar, folklorist, kunstcriticus en conservator ook journalist, die zich hardnekkig voor de Vlaamse zaak inzette. Literatuurhistoricus Ludo Stijnen (1953) publiceerde eerder biografieën over de gezusters Loveling en de schrijver Lode Zielens, en beet zich nu vast in het tragische levensverhaal van De Mont, die steeds weer in een spagaat belandde tussen zijn flamingantisme en zijn internationale oriëntatie.
Ludo Stijnen, Pol De Mont. Een tragisch schrijversleven, Polis, 447 p., 34,99 euro.

De derde roman van Valerie Eyckmans (°1977) laat zich ingetogener en delicater lezen dan haar twee eerdere, waarin de satire hoogtij mocht vieren. In Het belang van schoon ondergoed maken we kennis met Sam en Missy. Als de roekeloze 19-jarige Sam van een bierfiets dondert en in het ziekenhuis belandt, leert hij de achttienjarige Missy kennen. Zij vecht er vrolijk tegen kanker. Er ontstaat een grillige maar hechte vriendschap. Wanneer Missy de strijd tegen haar ziekte stopzet en Sam haar in de steek laat, roept Missy's nalatenschap hem toch tot de orde. Sam vindt Missy's bucketlist en besluit die zonder verpinken af te werken. Ook in deze roman strooit Eyckmans geregeld met grimmige humor.
Valerie Eyckmans, Het belang van schoon ondergoed, Vrijdag, 190 p., 17,50 euro.

Het tweede boek van schrijver en theatermaker Vincent van Meenen (1989) is een poëtische novelle waarin een man "voortdurend en wanhopig pogingen onderneemt om te ontsnappen uit een tuin waarvan de poort openstaat". Uiteindelijk blijft hij er ook overnachten en vraagt hij zich af hoe hij er is terechtgekomen. En waarom koestert hij het vreemde gevoel dat de tuin elke dag groter wordt? Van Meenen lijkt de leegte te willen betrappen, maar maakt in dit tere boekje een soms nogal zweverige excursie. De taal mist precisie en je blijft je afvragen waarheen de schrijver je wil meevoeren.
Vincent van Meenen, Tuin, Nijgh & Van Ditmar, 126 p., 18,50 euro.

De voorbije honderd jaar is er opvallend weinig poëzie van Guillaume Apollinaire (1880-1918) in Nederlandse vertaling verschenen. Nochtans was hij een van de grote vernieuwers van de Franse dichtkunst. Toen hij op zijn 38ste aan de Spaanse griep overleed na een turbulent bestaan en vriendschappen met Picasso, Matisse en Delaunay, had hij de dichtbundels Alcools en Calligrammes en honderden andere gedichten gepubliceerd. In de bloemlezing Het raam gaat open als een sinaasappel wordt gedemonstreerd waarom Apollinaires poëzie zo fris oogt: we laveren van vrije verzen en beeldgedichten naar kubistische poëzie en staan verbluft wanneer hij de moderne tijd, de nieuwe technologie en het stadsleven bezingt. En natuurlijk ook de liefde.
Guillauma Apollinaire, Het raam gaat open als een sinaasappel. Een keuze uit de moderne gedichten, Vleugels, 94 p., 19,95 euro. Vertaald door Kiki Coumans.

In 180 na Christus overleed de Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius; in de decennia daarna tuimelde het Romeinse Rijk via zeventien vaak merkwaardige keizers snel zijn ondergang tegemoet. De gebeurtenissen werden vastgelegd door Herodianus, een in het Grieks schrijvende ambtenaar, die als ooggetuige een woelige periode vastlegde. Zijn teksten zijn in een herziene vertaling uitgebracht onder de titel Donkere wolken boven Rome.
Herodianus, Donkere wolken boven Rome, Athenaeum, 288 p., 19,99 euro. Vertaald door M.F.A. Brok en Vincent Hunink

Dat was een schok, toen in 2005 bekend werd dat Enric Marco (1921), de voorzitter van de vereniging van Spaanse gedeporteerden naar nazikampen, nooit in een nazikamp bleek te hebben gezeten, zoals hij bijna dertig jaar had beweerd. Vier jaar na de ontmaskering door een historicus leerde romancier Javier Cercas (1962) de meester-bedrieger kennen. In zijn autobiografische De bedrieger doet hij verslag van zijn streven om Marco te begrijpen.
Javier Cercas, De bedrieger, De Geus, 480 p. 24,99 euro. Vertaald door Jos den Bekker.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234