Zaterdag 31/07/2021

IN EEN NOTENDOP

Filmmaker en toneelauteur Marcel Pagnol (1895-1974) staat ook bekend als dé schrijver van het bucolische platteland. Pagnol bezong de heuvels buiten de stad en raakte verliefd op de Provence, waar de bedwelmende geuren van lavendel, tijm en rozemarijn heersen. In De gloriedagen van mijn vader reveleert hij de zomer van 1903, wanneer de stadsjongen voor het eerst de geneugten van de natuur ontdekt. Met humor en warmte beschrijft Pagnol zijn herinneringen aan een hecht gezin, de omzwervingen met zijn broer en de toevalstreffer tijdens de jacht die zijn vader naam en faam bezorgt.

Marcel Pagnol,De gloriedagen van mijn vader. Herinneringen aan mijn kindertijd, De Geus, 192 p., 18,99 euro. Vertaald door Marianne Kaas.

Amélie Nothomb is verzot op contrasten die met elkaar versmelten. Dat gaat andermaal op voor haar pas vertaalde laatste worp Riket met de kuif. Gebaseerd op een sprookje van Charles Perrault, toont ze hoe het afzichtelijke genie Déodat in de netten verstrikt raakt van de mooie Trémière. Alle mannen worden verliefd op haar, maar als ze haar mond opendoet, komt er geen intelligent woord uit. En toch: de twee buitenbeentjes vallen voor elkaar.

Amélie Nothomb, Riket met de kuif, Xander Uitgevers, 160 p., 19,99 euro. Vertaald door Marijke Arijs.

Paul-Gustave van Hecke (1887-1967) was een gevreesd kunstcriticus, verzamelaar en handelaar, cineast, couturier, dichter en voorvechter van de Belgische Werklieden Partij (BWP), als rasechte salonsocialist. Vooral in het interbellum vuurde Pégé de avant-garde aan en verdedigde hij het werk van expressionisten als Frits Van den Berghe en surrealisten als Magritte en Delvaux, mede als expo-organisator. Literatuurhistoricus Manu van der Aa vlooide leven en werk uit van deze invloedrijke figuur uit de coulissen en toont veel nooit eerder gezien materiaal. Helaas is de toon van deze luxueus uitgegeven publieksbiografie soms te academisch en overladen met details, waardoor het grote plaatje uit het zicht dreigt te verdwijnen.

Manu van der Aa, Tatave! Paul-Gustave van Hecke. Kunstpaus, modekoning, salonsocialist, Lannoo, 500 p., 49,99 euro.

'Iemand bonsde op de deur van het station en riep: Laat ons erin, stelletje ezels.' De allereerste zin van Ooievaarsberg is al even stormachtig als de rest van deze geweldige debuutroman van Miroslav Penkov, een Bulgaar die op zijn 18de naar de VS emigreerde en hoofdredacteur werd van de American Literary Review. In Ooievaarsberg keert een jonge Bulgaarse migrant terug naar zijn geboorteland om uit te zoeken wat er met zijn opa is gebeurd. In het zuidoosten van Bulgarije, waar de Thraciërs thuis waren, ontspint zich een machtig verhaal waarin nieuw op oud botst en de hoofdpersoon wordt meegezogen in een maalstroom van verrassende gebeurtenissen.

Miroslav Penkov,Ooievaarsberg, De Bezige Bij, 432 p., 24,99 euro.

Verbale acrobatiek van de bovenste plank in dit derde deel van de Oost-reeks van uitgeverij Pegasus die obscuur Oost-Europees werk redt van de literaire vergetelheid.

Een ingeslapen Tsjechisch stadje, een kleine eeuw geleden. Aan de rand van het zwembad proberen de badmeester, de majoor en de abbé de schone schijn op te houden door elkaar in plagerige twistgesprekjes de loef af te steken: 'Wat wilt u daarmee zeggen, badmeester?', vroeg de kanunnik. 'Volgens mij hebt u op uw zoektocht naar de juiste expressie de grens van haast interessante onbegrijpelijkheid bereikt.' De drie parmantige heerschappen beginnen hun hand te overspelen zodra een circusartiest, gekleed in een roze pakje van Vlaamse tricot, ten tonele verschijnt. De vreemdeling heeft een bevallige assistente bij zich... Uitmuntende novelle, badend in rode wijn, zalige humor en prachtige taal.

Vldislav Vančura,Een grillige zomer, Pegasus, 111 p. (inclusief verhelderend nawoord van vertaler Kees Mercks), 16 euro.

Stefan Zweig leefde als schrijver in en van de herinnering. In zijn strijd tegen het vergeten verzamelde hij boeken, handschriften, grafiek. In de hier gebundelde pareltjes van verhalen bezingt hij de herinnering via een eigenzinnige antiquaar en een blinde kunstverzamelaar.

Stefan Zweig,Boekenmendel - De onzichtbare verzameling, AFdH, 110 p., 22,50 euro. Vertaald door Ton Naaijkens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234