Woensdag 05/08/2020

in een NOTENDOP

In Entre les murs neemt François Bégaudeau, zelf voormalig leraar, ons mee binnen de muren van een klaslokaal in een banlieue van Parijs. De leerlingen weerspiegelen de diversiteit van de Franse samenleving. Terwijl de lessen discussies en spanning veroorzaken, moet de leraar de situatie in de hand houden.
De verfilming van het boek won in 2008 de Gouden Palm.
François Bégaudeau, De klas, Manteau, 227 p., 21,99 euro.

De Amerikaanse journaliste Souad Mekhennet reisde van Hamburg naar Irak en Noord-Afrika om spilfiguren binnen Al Qaida, de taliban en IS te interviewen, op zoek naar wat jihadisten drijft. In Londen achterhaalde ze de identiteit van de beruchte IS-beul Jihadi John. 'Ik moest alleen komen. (...) Het enige wat mee mocht, waren mijn opschrijfboekje en een pen', zo begint haar ijzingwekkende verslag.
Souad Mekhennet, Ik moest alleen komen. Reizen naar het front van de jihad, Nieuw Amsterdam, 336 p., 20 euro.

Is hij een huursoldaat, een spion of toch een ordinaire moordenaar? De lezer blijft lang in het ongewisse over de geschiedenis van de hoofdpersoon uit Louise Doughty's nieuwe boek Zwart water. Haar hoofdpersoon Harper is van Nederlands-Indische huize, heet eigenlijk Nicolaas den Herder en heeft jarenlang voor een mysterieuze organisatie in Amsterdam - 'het Instituut' - gewerkt. Officieel als financieel analist, maar in werkelijkheid als spion, met als werkterrein het naoorlogse Indonesië. Zijn werkzaamheden tijdens de coup van 1965, en nadien de massale jacht op communisten, dreigen hem dertig jaar later alsnog fataal te worden.
Doughty heeft als Britse een prachtig boek geschreven waarin zij die Nederlands-Indonesische geschiedenis fraai verweven heeft met het persoonlijke verhaal van Harper/Den Herder. Zwart water roept herinneringen op aan het werk van Graham Greene, met snufjes John Le Carré, en doet ook denken aan de film The Year of Living Dangerously uit 1982 van Peter Weir.
Louise Doughty,Zwart water, Karakter, 320 p., 19,99 euro.

Nog is de organenhype in het boekwezen niet voorbij. We hadden de hersenen, de darmen, het hart, de huid, de blaas en de prostaat, en nu zijn we weer terug bij de hersenen. Volgens de achterflap is Je onvervangbare hersenen van Kaja Nordengen in Noorwegen een bestseller. Nordengen schrijft gemakkelijk en dist allerhande weetjes op. Zo had de stegosaurus, die 5 ton woog, een brein dat niet groter was dan een citroen en schijnen sterke mannen en mooie vrouwen vaker boos te worden dan andere mensen.
Kaja Nordengen, Je onvervangbare hersenen, Atlas Contact, 240 p., 19,99 euro.

Het eerste essay in De wereld van Maarten 't Hart gaat over incestvermijding. Mensen, maar ook dieren, paren doorgaans niet met bloedverwanten, tenzij ze die bloedverwanten niet kennen, volgens etholoog 't Hart. In hoog tempo mixt hij een discussie die hij als student over het onderwerp had met boeken waarin inteelt een rol speelt, en met zijn eigen opvattingen over het onderwerp. Het stuk stond in zijn eerste essaybundel De kritische afstand uit 1976 en is nu samen met ruim dertig andere eerder verschenen bespiegelingen opgenomen in deze bloemlezing. Het genre van het essay is op sterven na dood, klaagde 't Hart onlangs in een interview: "Jammer. Ze verrijken het landschap."
Maarten 't Hart,De wereld van Maarten 't Hart, De Arbeiderspers, 384 p., 18,99 euro.

Ingenieur Ivo Brandani wordt achtervolgd door een gevoel van naderend onheil, schrijft Francesco Pecoraro in de opening van zijn grote roman Het leven in tijden van vrede: 'Hij zag het in elk initiatief om de werkelijkheid te veranderen, in elk gebouw (dat kan instorten), in een vliegtuig in de lucht (dat kan neerstorten), in een rijdende auto (die in een slip kan raken), in een stopcontact (dat kortsluiting kan veroorzaken), in een pan op het formuis (brandgevaar), in een glas water (dat kan omvallen), in een vers ei (dat kan breken): alles wat overeind staat kan bezwijken, alles wat functioneert kan daarmee ophouden.'
Francesco Pecoraro, Het leven in tijden van vrede, Wereldbibliotheek, 496 p., 29,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234