Dinsdag 19/10/2021

in een NOTENDOP

De sullige zebra Julius verveelt zich op de saaie prairies van Afrika. Op een dag valt hij in een kuil en wordt hij meegenomen door de Romeinen. Na een avontuurlijke tocht op zee komt hij aan in Rome, waar hij in het Colosseum belandt en moet vechten tegen een gladiator. Julius ontpopt zich als een held. Dit dolle verhaal van Gary Northfield vol vaart en fratsen is zeer geestig geïllustreerd. Voor kinderen vanaf 8 jaar.
Gary Northfield, Julius Zebra. Rollebollen met de Romeinen, Luitingh-Sijthoff, 288 p., 14,99 euro. Vertaald door Edward van de Vendel

De oude architect Heinrich Fähmel gaat zijn 80ste verjaardag vieren. Daarbij zullen zijn zoon, de architect Robert Fähmel, en zijn kleinzoon, de beginnende architect Jozef Fähmel aanwezig zijn. De eerste ontwierp een abdij, de tweede blies die in de oorlog op, de derde zal hem in de oude luister herrijzen. In Biljarten om halftien uit 1959 betoont Heinrich Böll zich een meesterlijk regisseur van stemmen, aldus Arjan Peters in het nawoord bij deze herdruk.
Heinrich Böll, Biljarten om halftien, Meulenhoff, 304 p., 19,99 euro. Vertaald door Michel van der Plas

Filosoof Peter Venmans vertrekt van Hannah Arendts uitspraak 'Niets lijkt mij in onze tijd problematischer dan onze houding tegenover de wereld'. Venmans gaat dieper in op onze spektakelmaatschappij waarin echtheid, liefde, authenticiteit afgemeten worden aan de sterkte van onze emoties, en op hoe snel we verzanden in sentimentaliteit. Maar hoe kunnen we ons dan verhouden tot de wereld, zonder onszelf te verliezen?
Peter Venmans, Amor Mundi. Hoe komen we tot een betekenisvolle relatie met de ander? Atlas Contact, 240 p., 18,99 euro

De titel suggereert een geheim, Er is in Rome iets gebeurd van Sándor Márai (1900-1989), die zelfmoord pleegde in San Diego. Tien jaar later begon zijn spectaculaire herontdekking. In deze historische roman volgen we één dag een aantal personages in de beruchte badplaats Baiae aan de kust bij Napels. Diezelfde dag, 15 maart in het jaar 44 voor Christus, is Caesar vermoord. In Rome.
Sándor Márai, Er is in Rome iets gebeurd, Wereldbibliotheek, 224 p., 19,99 euro Vertaald door Rogier van der Wal

De Britse wetenschapsjournaliste en schrijfster Jo Marchant promo- veerde in de genetica en medische microbiologie en omschrijft zichzelf als 'een enthousiast gelovige wat betreft de wetenschappelijke methode'. Ze verbaast zich over op niets gebaseerd geloof in bijvoor- beeld homeopathie, maar wil de alternatieve geneeskunde ook niet in zijn geheel afserveren. Haar inte- resse in hoe de kracht van de geest werkt, resulteerde in Gezond ver- stand - De wetenschap van geest en lichaam: 'Als we willen profiteren van de helende eigenschappen van de geest, hoeven we ons daarvoor niet meer af te keren van bewijsvoe- ring en rationeel denken. De weten- schap is er. Laten we zien wat ze te zeggen heeft.'
Jo Marchant, Gezond verstand — De wetenschap van geest en lichaam, Atlas Contact, 320 p., 24,99 euro

'Ze is linea recta het licht tegemoet gereden. Het verblindt haar bijna. Toen ze aan haar lange reis van Berlijn naar Brussel begon, had ze het gevoel gehad dat het nog midden in de nacht was.' Zo begint de nieuwe roman van Zwedens bekendste misdaadschrijver Arne Dahl. Een verhaal van nietsontziende mensensmokkelaars leidt ons van Amsterdam tot Stockholm.
Dit boek kreeg 5 sterren toebedeeld in de VN Detective & Thrillergids.
Arne Dahl, Amsterdam-Stockholm, De Geus, 504 p., 19,95 euro. Vertaald door Ron Bezemer

In Bot schotelt Charles den Tex je opnieuw een wereld voor waar je als gewone internetgebruiker nauwelijks weet van hebt. De wereld van Encryption, Crawlers en Bot, en nog zo wat van die termen. Nerd Bas Pantier werkt voor Willem Hartma, die een groot aantal uiteenlopende bedrijven bezit. Voor dit concern, WillHold genaamd, timmert Pantier een ondoordringbaar informatiesysteem in elkaar. Dan wordt Hartma naakt en dood aan een hotelplafond gevonden en rijst de vraag waarmee de zakenman zich nu echt bezighield. Een bloedstollend Den Tex-verhaal.
Charles den Tex, Bot, De Geus, 352 p., 19,95 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234