Zondag 01/08/2021

in een NOTENDOP

Maak samen met je kind een ontdekkingstocht door het theater. Op paginagrote prenten maak je kennis met het reilen en zeilen binnen een toneelhuis: je komt in de kleed- en schminkkamer, de repetitielokalen, op de loopbrug, in het decoratelier en op de bühne terecht. Een kleurrijk, geestig en overvol boek, waarin iedere figurant zijn eigen rol speelt.
Pieter De Poortere, Thuis in theater, Vrijdag & Het Paleis, 19,95 euro

Twee vrouwen in de hete Algarve, de Nederlandse Anoek en haar Portugese vriendin Cesária, zonnebaden niet alleen. Cesária heeft ook een rolletje gekregen in de film Let Me Love You, die tijdens de hittegolf wordt opgenomen. De Amerikaanse hoofdrolspeler heet Robert Stevenson, en die heeft ook buiten de set een oogje op Cesária. Behalve deze verwikkelingen is er ook nog een moordzaak, want dit is Hittegolf van Suzanne Vermeer en die schrijft thrillers, twee per jaar. De ongelukkige is Cesária. Behalve de exen van de Portugese moet dus ook Robert Stevenson worden gehoord door inspecteur Gabriela Carvalho.
Suzanne Vermeer, Hittegolf, A.W. Bruna, 15 euro

Voor Ik wou wel uw voeten soenen verzamelde Annemieke Houben liefdesverklaringen van de Middeleeuwen tot nu. Iemand de liefde verklaren 'is een aanval en een overgave ineen'. Uit een poëtische brief van Hagar Peeters: 'Als je aan me vraagt wat ik zoal doe de hele dag/ weet dat ik dan hard bezig ben met van je te houden.'
Annemieke Houben, Ik wou wel uw voeten soenen, Thomas Rap, 19,90 euro

De Duitse dichter Jan Wagner publiceerde met Regentonvariaties een echte poëzieseller in zijn land: met 30.000 verkochte exemplaren. Het is nog goede poëzie ook. Veel verzen over de natuur, met prachtige beelden. Opvliegende muggen beschrijft hij 'alsof plotseling alle letters/ van de krant zijn losgekomen/ en in de lucht staan als een zwerm'.
Jan Wagner, Regentonvariaties, Podium, 19,95 euro. Vertaald door Ria van Hengel.

De flamboyante Nederlandse auteur Josepha Mendels was de eerste winnares van de Anna Bijns Prijs. Maar de moord door de nazi's op haar volledige familie wierp een schaduw op haar hele leven.
Mendels creëerde in haar boeken onafhankelijke, vrouwelijke perso-nages en ging prat op haar eigengereidheid: 'Ik doe alleen waar ik zin in heb, ik zal sterven als een niet-nette dame.' Ze werd ook een van de eerste 'bewust ongehuwde moeders' en later (op haar 72ste!) actrice. Sylvia Heimans schrijft de biografie van dit onconventionele leven, terwijl Mendels' roman Je wist het toch, uit 1948, is heruitgegeven.
Sylvia Heimans, Josepha Mendels, Het eigenzinnige leven van een niet-nette dame Cossee, 348 p., 22,95 euro.
Josepha Mendels, Je wist het Cossee, 214 p., 18,95 euro.

Het is een fraaie traditie van Stich-ting Ons Erfdeel: een jaarboek voor het Engelstalige publiek over de cultuur van de Lage Landen, over literatuur, kunsten, algemeen-maatschappelijke onderwerpen.
De zopas verschenen 24ste editie legt sterke literaire klemtonen, ter gelegenheid van de Frankfurter Buchmesse 2016 en het Vlaams-Nederlandse gastlandschap. Met onder meer essays over de staat van de hedendaagse Vlaamse en Neder-landse literatuur. Maar verder ook bijdragen over Rinus Van de Velde of fotografe Bieke Depoorter, overvloedig voorzien van illustraties.
Luc Devoldere (ed.), The Low Coun-tries, Arts and Society in Flanders and the Netherlands, vol. 24, Stichting Ons Erfdeel, 315 p., 37 euro.

Poëzie moet niets, maar het is niet verwonderlijk dat dichters zich aangesproken voelen door wat er in onze maatschappij gebeurt. In zijn tweede bundel Onder normale omstandigheden zet de Nederlandse dichter Frank Keizer een 'ik' in met veel biografische verwijzingen. Tegelijk neemt hij de neoliberale samenleving op de schop. De problemen van het ik worden op die manier in een ruimer en dus relevanter perspectief geplaatst.
Frank Keizer, Onder normale omstandigheden Polis, 64 p., 19,95 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234