Woensdag 20/10/2021

in een NOTENDOP

Zet je schrap, want Suzie Ruzie is terug! Haar blijdschap kent geen grenzen wanneer ze voor het eerst in het diepe mag zwemmen. Tot ontzetting van de andere badgasten, én van de badmeester die haar terstond weer naar het peuterbad stuurt. Maar daar heeft stoute Suzie een smeuïge oplossing voor gevonden....
Dit derde deel in de reeks over een balorige kleuter zonder manieren bulkt alweer van de visuele grapjes, hilarische karikaturen en aanstekelijk swingend rijm. Entertainment van de bovenste plank!
Jaap Robben (tekst) en Benjamin Leroy (illustraties), Suzie Ruzie in het diepe, Gottmer, 32 p., 12,95 euro, 3+

Aan de reeks over het insectenduo Poka en Mini voegt Kitty Crowther een nieuwe, hoogst charmante aflevering toe. Mini vindt tijdens een uitstapje een prachtige schelp in het water en ziet er het ideale geschenk voor haar oma in. Maar 's nachts kruipt er stiekem een wezentje uit. Blijkt dat ook schelpen hun eigen leven en stille verlangens hebben.
Crowther, pas genomineerd voor de Boekenpauw, excelleert andermaal met een perfect uitgebalanceerd huwelijk van compacte vertelling, ingehouden herkenbare emoties en magische beeldtaal.
Kitty Crowther (tekst en tekeningen), Mini en de verrassing voor oma, De Eenhoorn, 48 p., 13,95 euro, vertaald door Siska Goeminne, 4+

Elke dag bezoekt Sem zijn opa die in een huisje achter in de tuin woont. Maar op een keer is alles anders: achter een grote stalen deur op zolder ligt een grote boot voor anker, en opa en Sem kiezen voor volle zee. Als ze op een paradijselijk eiland aankomen, beslist opa dat hij liever daar wil blijven.
Hartverwarmend en troostvol boek over afscheid nemen van iemand die je heel dierbaar is. De kleine walvis, het debuut van de Engelse Benji Davies, was een voltreffer; Het eiland van opa kent diezelfde mix van verbeelding, humor en gevoeligheid.
Benji Davies (tekst en tekeningen), Het eiland van opa, Luiting-Sijthoff, 40 p., 18,49 euro, vertaald door Edward van de Vendel, 4+

Een poëtisch, erg origineel prentenboek over bloei en verval van de natuur, gezien door de ogen van verwonderde insecten. Kek iz tak?, zo vraagt een deftig uitgedoste waterjuffer zich af bij het zien van een piepklein plantje. En in dat grappig insectenbrabbeltaaltje gaat het verhaal over de merkwaardige groei van die plant onverdroten door.
Maar het zijn de tekeningen van Carson Ellis die de show stelen. Hoe ze met minimale, trefzekere composities en vele geestige details het verstrijken van de seizoenen en de vermenselijkte wereld van insecten weergeeft, dwingt veel bewondering af.
Carson Ellis (tekst en tekeningen), Kek iz tak?, Leopold, 40 p., 14,99 euro, vertaald door Imme Dros, 4+

In opdracht van het MoMA maakte Klaas Verplancke een sprankelende en slimme hommage aan een van Belgiës meest vernieuwende kunstenaars uit de voorbije eeuw. Verplancke gaat behoedzaam van start, met een schilder die uren wakker ligt wegens gebrek aan inspiratie. Met de intrede van de droom drijven ook de wolken binnen, en dat levert onverwachte beelden op van schijnbaar gewone dingen. Met daarin een hoofdrol voor de appel.
"Alles is mogelijk als je anders kijkt naar wat je ziet", typeert Verplancke het credo van Magritte, en dat is ook net wat hij met zijn boek bij de (jonge) lezer/kijker teweegbrengt.
Klaas Verplancke (tekst + tekeningen),De appel van Magritte, Lannoo, 34 p., 16,99 euro, 6+

Een visser en zijn vrouw diepen uit het water een mensenkind op, een drenkelingetje. Ze noemen haar Stella, 'ster van de zee'. Een tijdje gaat alles goed met hun geadopteerde dochter. Tot Stella begint te groeien als kool, en de dorpsbewoners almaar vijandiger worden...
Gerda Dendooven houdt het opvallend ingetogen in deze aandoenlijke vertelling over het wel en wee van een outsider. Een goede verstaander voelt de verwijzingen naar de jammerlijke actualiteit. De sfeervolle, bitterzoete illustraties met veel oudroze maken de droefenis voelbaar en tegelijk verteerbaar.
Gerda Dendooven (tekst + tekeningen),Stella, ster van de zee, Querido, 40 p., 15,99 euro, 6+

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234