Dinsdag 09/08/2022

in een NOTENDOP

Elsemijn en haar geliefde Binck hebben een dood kind gekregen, Roosje. Als ze vijf jaar samen zijn, besluiten ze dat het tijd wordt te trouwen, en ze hopen nog een kind te krijgen. Maar dan slaat het noodlot weer toe: Binck krijgt een verkeersongeluk, en Elsemijn komt er in het ziekenhuis achter dat hij een donorcodicil bij zich droeg. Elsemijn verzet zich, en krijgt een idee om haar geliefde uit de dood terug te halen, in De stalkster, de derde roman van Mirjam Rotenstreich.
Mirjam Rotenstreich, De stalkster, De Geus, 280 p., 19,95 euro.

Afgelopen weekend was de Amerikaanse primatologe en antropologe Sarah Blaffer Hrdy in Brussel voor een 'Mind & Life-dialoog' met de dalai lama. Vorige week verscheen een nieuwe uitgave van haar boek Een kind heeft vele moeders uit 2009.
Hrdy betoogt daarin dat niet het rechtop lopen, niet het gebruikmaken van gereedschappen en zelfs niet de taal mensen zo anders dan andere dieren heeft gemaakt, maar dat alles begonnen is met het vermogen zich in de gedachten en intenties van anderen te verdiepen: mensen zijn ultrasociaal en willen niets liever dan samenwerken met anderen. Ze introduceert het begrip 'coöperatieve broedzorg', waarbij kinderen niet alleen door de eigen ouders, maar ook door vele 'hulpouders' werden grootgebracht, en wijst op de risico's van een individueler wordende samenleving voor de toekomst van de menselijke soort.
Sarah Blaffer Hrdy, Een kind heeft vele moeders - Hoe de evolutie ons sociaal heeft gemaakt, Nieuw Amsterdam, 448 p., 29,99 euro.

De 'vertwittering van het debat' was voor filosofen Frank Meester en Coen Simon aanleiding een filosofische pamfletreeks te initiëren waarin hedendaagse denkers steeds een vraag krijgen voorgelegd die in een klassiek geworden tekst aan de orde werd gesteld door een andere denker. Deze week verscheen het eerste deel: Onbehagen - Nieuw licht op de beschaafde mens, geschreven door NRC-columnist Bas Heijne.
Bas Heijne, Onbehagen - Nieuw licht op de beschaafde mens, Ambo Anthos, 120 p., 10 euro.

Als je dit kartonnen uitvouwboekje van Rense Gerstel openslaat, zie je Hanna's slaapkamer met een leeg bedje en openwaaiende gordijnen. Het meisje is de nacht in gevlucht, het bos in, waar ze vriendschap sluit met een stelletje boombewoners.
Renske Gerstel, Hannah, De Harmonie, 18 p., 17,50 euro.

De Brit Peter Ackroyd heeft veelgeprezen biografieën van Dickens, Shakespeare, Chaplin en Hitchcock op zijn naam staan. Nu maakte hij een meeslepend portret van de humanistische denker Thomas More, waarin het woelige Europa van de 16de eeuw tot leven komt. More vergaarde roem met Utopia.
Peter Ackroyd, Thomas More, een biografie, Polis, 500 p., 34,50 euro.

Joavi wil een Bart Simpson-pop. Eerst maar eens elke ochtend je warme melk opdrinken, zegt vader. 'Met vel is 20 cent, zonder vel 10 cent.' De munten stopt Joavi in een spaarvarken. 'Het glimlacht als je de 20 cent in zijn rug stopt, ook als je er maar 10 cent in stopt.' Joavi raakt gehecht aan het varken en vergeet waar hij eigenlijk voor spaarde.
Etgar Keret & David Polonsky (ill.), Het varken stukslaan, Podium, 28 p., 15 euro.

'Ik begin met een mop. Ik hoorde 'm al een eeuwigheid geleden en hij is altijd door mijn hoofd blijven spoken, levendig als een filmpje dat in een eindeloze lus wordt herhaald. Het is een vreemde mop, maar volgens mij zegt hij iets over de misverstanden rond de lineaire tijd.
Een soldaat wordt gevraagd: 'Waar is je geweer?'
De soldaat zegt: 'Het ging als volgt, sir. Ik liep de binnenplaats op en daar was mijn geweer, in het zonlicht, rechtop tegen de muur: weg.''
Zo begint Draad van Julia Blackburn, waarin de schrijfster op zoek gaat naar John Craske. Dat was een visser die later invalide werd. Eerst maakte hij schilderijen, later borduurwerken van de zee. Hoe meer Blackburn te weten komt over Craske en zijn vrouw Laura, hoe meer ze haar eigen leven herkent. En dat gaat ver, tot de dood toe, want terwijl ze Draad aan het schrijven is, verliest Blackburn haar man.
Julia Blackburn, Draad, De Bezige Bij, 352 p., 24,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234