Zaterdag 10/12/2022

In een notendop

Vraag in literaire kringen naar een bekende Zwitserse schrijver en veel kans dat - naast Max Frisch - Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) naar voren wordt geschoven. Dürrenmatt excelleerde in literaire misdaadromans, lang voor het genre als dusdanig werd betiteld. Hij doorgrondde de psychologie van zijn personages tot op het bot. Tijd voor een herontdekking. In De verdenking jaagt een oude, ongeneeslijk zieke politiecommissaris vanuit zijn bed op een voormalige SS-kamparts. Hij komt in diens ziekenhuis terecht. Vanaf dat moment begint een gevecht van gerechtigheid versus het kwade.

Friedrich Dürrenmatt, De verdenking, Athenaeum - Polak & Van Gennep, 158 p., 19,99 euro. Vertaald door Ria van Hengel.

Robert Ankers recentste roman is ook zijn laatste geworden. Kort voor de verschijning overleed de Nederlandse auteur van wie we gedichten, essays en sterke romans lazen. In de wereld is een historische roman die zich afspeelt tussen 1467 en 1500, en begint en eindigt in Gent. De roman opent met een schildering van de intocht van hertog Karel de Stoute, die botst met de terugkeer van de heilige Livinus. Het verhaal draait rond een gegoede burger, Joris de Neve, bij wie lepra wordt vastgesteld en die uit de samenleving wordt gestoten. Het begin van een zwerversleven in een roman die bol staat van bonte ontwikkelingen, maar voortdurend knipoogt naar het heden. Tussen de regels valt het afscheid van een schrijver te detecteren.

Robert Anker,In de wereld, Querido, 412 p., 19,99 euro.

Identiteit kan niet 'zonder de vloeiende, vlottende, fluïde wereld om ons heen. Zijn schip en water soms één?', vraagt Atte Jongstra zich hardop af in zijn geïllustreerde essayistische onderzoek Het fl̈uïde tijdperk, een vaart over de oceaan van de kunstgeschiedenis. Zo komt hij onder meer uit bij de vuurzee die William Turner meermalen schilderde, zoals toen het Britse parlement in 1834 in vlammen opging. Volgens een oogarts die Turners brilletje onderzocht, leed de schilder aan kleurenblindheid en staar. Jongstra: 'Het verzengende water ter hoogte van Westminster anno 1834 wordt er niet minder door'.

Atte Jongstra, Het fluïde tijdperk, Arbeiderspers, 288 p., 24,50 euro.

In de jaren 90 was Tessa de Loo met haar oorlogsroman De tweeling (1993) een van de bestverkopende schrijfsters van Nederland. Het laatste decennium liggen haar boeken iets minder goed in de markt, maar De Loo blijft het vertelplezier vooropstellen in een gestage stroom romans. In Liefde in Pangea volgen we de zoektocht naar een jeugdliefde. Bioloog Fidel Hulshoff verliest zijn hart aan een een excentriek meisje. Ongemerkt raakt hij verstrikt in het leugenachtige web waarin zij gevangenzit. Op een dag maakt ze voor de ogen van haar klasgenoten in Rome een eind aan haar leven. Jaren later poogt Fidel in het reine te komen met zijn schuldgevoelens.

Tessa de Loo, Liefde in Pangea, Arbeiderspers, 287 p., 19,99 euro.

De in 1968 overleden Rus Konstantin Paustovski bouwde in de jaren 70 en 80 ook hier een groot lezers-publiek op, met dank aan Wim Hartog, die Paustovski's sublieme verslag van de gebeurtenissen rondom de Russische Revolutie in zes Privé-domeindelen voor de Arbeiderspers vertaalde. Hartog maakte voor Van Oorschot een nieuwe bewerking van de memoires: Verhaal van een leven. Ze worden nu in drie banden uitgebracht. Deel 1 ligt inmiddels in de winkel. Uit Paustovski's woord vooraf (1966): 'Maar afgezien van het feit of ik in de toekomst nog aan schrijven toe zou komen, wil ik nu graag dat de lezers van deze zes boeken hetzelfde gevoel ervaren dat mij mijn leven lang beheerst heeft: dat het leven vol bekoring is en dat ons bestaan als mens zin heeft.'

Konstantin Paustovski, Verhaal van een leven. Deel 1, Van Oorschot, 648 p., 39,99 euro.

In 2007 debuteerde Herman Che-vrolet met De flandriens, over het Vlaamse wielrennen. Daarna volgde onder meer Acht seconden (over de Tour van 1989). Volgens Chevrolet is wielrennen 'geen sport, maar een literair genre'. In Land van wielrenners. Verhalen uit de voorjaarsklassiekers trekt hij de consequentie. Ver- halenverteller Chevrolet kruipt in de huid van de renner. 'Op de dag dat ik, Fred De Bruyne, zou stoppen met koersen, maar dat wist ik nog niet, stond ik om zes uur 's morgens op voor mijn dagelijkse ochtendritueel.'

Herman Chevrolet, Land van wielrenners, Arbeiderspers, 240 p., 19,99 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234