Dinsdag 04/10/2022

in een NOTENDOP

'Hij droeg nog steeds zijn witte overall met de waarschuwing op de rug, maar iets anders ontbrak. Want hij was zonder boeien van zijn cel naar deze kamer gebracht, voor het eerst sinds hij in deze gevangenis was.' Na twintig jaar cel krijgt de terdoodveroordeelde Melvin Mars plots te horen dat hij wordt vrijgelaten voor de moord op zijn ouders. Er zou een nieuwe getuige zijn opgedoken. FBI-man Amos Decker bijt zich vast in de zaak.
David Baldacci, De laatste mijl, A.W. Bruna, 400 p., 19,99 euro.

Het Liegend Konijn heeft een nieuw nest gemaakt bij uitgeverij Polis. En er zit weer interessant pluis tussen. Maria Barnas roept beelden van toekomst en afkomst op, Charlotte van den Broeck maakt snedes in de dagen, Ellen Deckwitz associeert zich met de langpootmug, Peter Ghyssaert heeft oog voor berkenboompjes op een executieplaats, Joke van Leeuwen beschrijft een nadag en Thomas Möhlman verloor zijn sleutel onder de heldere sterrenhemel. Hou ook debutant Sami Kalaï in het oog.
Het Liegend Konijn, 2016/1, Polis, Antwerpen, 232 p., 20 euro.

Kleine Leo staat iedere ochtend voor de spiegel en denkt: nu wordt het een prachtdag! Maar telkens gaat het mis. Zijn zus heeft er de pest in, zijn buurmeisje mijdt hem, het regent, het bos is donker en vijandig. En het is allemaal zijn schuld, denkt hij. Maar dan staat hij plots oog in oog met een beer, die alleen maar bij hem wil zijn. Een mooie parabel over vriendschap en innerlijke kracht.
Carl Norac & Ingrid Godon, Ik en de beer,Querido, 33 p., 15,99 euro, 3-5 j.

De vierde roman van de Canadees Lawrence Hill heet The Illegal. In de vertaling van Arjaan en Thijs van Nimwegen is dat Zonder land geworden. In de Indische Oceaan, onder Sri Lanka, liggen de eilanden Zantoroland en Freedom State. De atleet Keita, wiens vader op Zantoroland is vermoord, vluchtte naar Freedom State. Maar of hij daar vrij is, tijdens en buiten de marathon ('Ga in je eigen kutland lopen') moet worden betwijfeld.
Lawrence Hill, Zonder land, Nieuw Amsterdam, 448 p., 22,99 euro.

Vier stellen op een warme dag in 1999, liggend op het strand van de mondaine badplaats Le Touquet. Dat is de setting van de nieuwe roman van Grégoire Delacourt, de schrijver die ook een eigen reclamebureau heeft.
In De vier seizoenen van de zomer, vertaald door Carolien Steenbergen, gaat de 55-jarige Monique op een rode lederen barkruk zitten. 'Langzaam sla ik mijn benen over elkaar. Een vertraagde filmopname.' Ze bekijkt een cocktailkaart, en terwijl ze die bestudeert, fluistert een mannenstem heel dichtbij in haar nek: 'Vergeet dat allemaal maar. Bij jou past alleen champagne.' Mijn god, denkt ze, dat gaat snel.
Grégoire Delacourt, De vier seizoenen van de zomer,Ambo Anthos, 240 p., 16,99 euro.

Walter Lucius schuwt het grote gebaar niet als thrillerschrijver. Op een welhaast on-Nederlandse manier switcht hij in Schaduwvechters gemakkelijk van Moskou naar Johannesburg en dan via Jakarta weer terug naar Amsterdam. Schaduwvechters is het tweede deel in de Hartland-trilogie, waarin kindermisbruik, internationale misdaadsyndicaten en corruptie centraal staan. Hoofdrollen zijn er voor de Nederlandse onderzoeksjournalisten Paul Chapelle en Farah Hafez.
Lucius is een nieuwe ster aan het Nederlandse thrillerfirmament, die vergelijkingen met een grootheid als Stieg Larsson glansrijk kan doorstaan. Ook buitenlandse uitgeverijen hebben hem al in het vizier, getuige de Engelse, Franse en Duitse vertalingen van het eerste deel.
Walter Lucius, Schaduwvechters, Luitingh Sijthoff, 416 p., 19,99 euro.

Verzwegen is de 23ste psychologische thriller van René Appel, een van de grootheden van de Nederlandse misdaadliteratuur. Sterk gegeven: jonge vrouw komt er na de dood van haar moeder achter dat zij het product is van een verkrachting. Suzan is uiteraard geschokt, maar gaat toch speuren naar haar biologische vader. Dat blijkt ene Fred te zijn, een loser die wel meer op zijn kerfstok. Op het moment dat Suzan haar speurtocht begint, is hij net tbs'er af. Fred heeft uiteraard geen idee dat hij een dochter heeft, dus dat belooft nog wat.
René Appel, Verzwegen, Ambo Anthos, 272 p., 19,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234