Donderdag 17/06/2021

IN EEN NOTENDOP

De boeken van de Française Yasmina Reza zijn altijd een festijn van dwarsig inzicht. In Babylon voert ze een groepje jongbejaarden op. De 62-jarige Elisabeth organiseert bij haar thuis een feest, ze nodigt ook haar bovenburen uit, Jean-Lino en zijn excentrieke vrouw Lydie. Maar in de nacht na het feest belt Jean-Lino aan en meldt dat hij zijn vrouw heeft gewurgd. Elisabeth besluit hem bij te staan om het lijk weg te moffelen. Reza gaat loos in een illusieloze en groteske, maar soms ook tedere roman die snakt naar een verfilming door Michael Haneke of François Ozon. Met bij voorkeur Isabelle Huppert in de hoofdrol.

Het debuut van de Nederlandse Sytske van Koeveringe voert de bijna 30-jarige Julia op. Ze is schoonmaakster, in de namiddag peutert ze aan haar tweede roman, 's avonds drinkt ze. Maar Julia raakt geïntrigeerd door de huizen van haar cliënteel. Ze eet hun voorraden op en slaapt in hun bedden. Hoe zou het zijn om hun levens te leiden? Voortdurend verzeilt Julia in onbehaaglijke gesprekken. 'Nu ontwijk ik mensen, alleen is er gek genoeg altijd iemand die zich om mij bekommert.' De stijl is vlak en uitgebeend, geheel volgens het devies van de Nederlandse creative writing-labs.

Sinds 1993 verschijnt het jaarboek The Low Countries van de Stichting Ons Erfdeel, waarin kunst, cultuur en politieke ontwikkelingen uit Vlaanderen en Nederland aan een Engelstalig publiek worden voorgesteld. Klemtoon in de 25ste editie ligt ditmaal op de waterscheiding die de jaren 60 betekenden. Wat is daarvan overgebleven? Van de studentenopstanden in 1969 tot Boudewijn de Groot en de seksuele revolutie, maar ook popart en de secularisering komen aan bod. Naast dit dossier ook diepgravende en overvloedig geïllustreerde essays, geschreven door vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse journalisten en auteurs.

Homoseksualiteit is doodgewoon geworden, beweerde Gerrit Komrij in 2008, en dat levert saaie en brave literatuur op. 'Als het spanningsveld tussen de homoseksueel en zijn omgeving wegvalt, is er geen bestaansgrond meer voor de homoseksualiteit als literair thema.' Of dat zo is, waagt Xandra Schutte te betwijfelen. Zij leidt de bloemlezing Queer in, samengesteld door Nienke van Leverink, met 44 lhbt-hoogtepunten uit de naoorlogse literatuur van Nederland en Vlaanderen. Met fragmenten van Saskia De Coster, Ida Gerhardt, Doeschka Meijsing, Hans Lodeizen, Willem Melchior, Lieke Marsman en Astrid Roemer.

'Ik was een wereldwijd geroemde reclameman en dronk elke dag anderhalve liter wodka. Ik was miljonair en snoof dagelijks zeven gram coke. Ik had een gezin en ging vijf dagen per week naar het bordeel.' Zo begint De Don van reclameman Don Schothorst, opgeschreven door Renee Kelder. Schothorst is de man die slogans bedacht als 'Melk, de witte motor' en 'Het Zwitserlevengevoel', Kelder is verslavingsdeskundige.

Het boek kwam tot stand via bemiddeling door Story Terrace, dat schrijvers in contact brengt met mensen die hun verhaal willen vertellen. Schothorst wil door het delen van zijn verhaal het gesprek over (seks)verslaving openbreken en andere mensen helpen door zijn ervaringen te delen, schrijft hij in de epiloog: 'Er bestaat geen verslaving die je niet kunt overwinnen; ik ben het levende voorbeeld.'

Charles Foster wilde weten wat het betekent om een wild dier te zijn. Als das woonde hij in een hol en at hij wormen, als otter ving hij vis met zijn tanden, als vos rommelde hij in vuilnisbakken, als edelhert wist hij bloedhonden te verschalken, als gierzwaluw trok hij naar West-Afrika. Hoe meer hij in de huid van het dier kroop, hoe meer hij de wilde in zichzelf ontdekte en het verlies ervan ervoer. Vermakelijk, diepgravend, menselijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234