Zondag 22/05/2022

in een NOTENDOP

Eerder verschenen in drie losse delen, nu bij elkaar in een boek van ruim elfhonderd pagina's: Rob Brouwers vertaling van De goddelijke komedie van Dante, omstreeks 1300 gedicht. Als schoolmeester van professie ergert Brouwer zich aan onvoldoende toelichting bij klassieke teksten. "Het is denkbaar dat ik hier en daar naar het andere uiterste ben doorgeschoten", schrijft de vertaler in zijn woord vooraf. Brouwers editie bevat de Italiaanse en de Nederlandse tekst, en een uitvoerige synopsis en voetnoten per canto. Zo kan de lezer de reis meemaken met Dante (en diens begeleiders Vergilius en Beatrice) door de drie rijken van het hiernamaals: Inferno, Purgatorio en Paradiso.
Dante Alighieri, De goddelijke komedie,Primavera Pers, 44,50 euro

Film- en tv-comédienne Dawn French (1957) is ook auteur. In haar derde roman Rosie zegt JA, vertaald door Elvira Veenings, komt de Engelse Rosie Kitto (38), die van vloekende kleuren houdt, een streng New Yorks huishouden binnen. Dat wordt bestierd door de 78-jarige Upper East Side-dame en controlefreak Glenn Wilder-Bingham. Die neemt Rosie in huis om op haar kleinzonen te passen, ze naar school te brengen, en met de familie de maaltijden te gebruiken. Gelukkig is Rosie een 'giga-optimiste'.
Dawn French, Rosie zegt JA, The House of Books, 19,99 euro

"Frankrijk en Duitsland moeten samen het voortouw nemen. Groot-Brittannië, het Britse Gemenebest, het machtige Amerika, en ik hoop ook de Sovjet-Unie - want pas dan zal alles echt in orde komen - moeten de vrienden en de sponsors van het nieuwe Europa zijn en zijn rechten verdedigen om te kunnen leven en floreren. Daarom zeg ik u: laat Europa verrijzen!" Een groot en langdurig applaus viel Winston Spencer Churchill ten deel na het uitspreken van deze rede op dinsdag 19 september 1946. "De speech markeerde het beginpunt van het naoorlogse proces van de Europese integratie en effende de weg voor het succesvolste ontwerp voor vreedzame samenwerking die de wereld ooit heeft gekend: de Europese Unie", schrijft Felix Klos in Winston Churchill - Vader van Europa. Hear, hear.
Felix Klos, Winston Churchill - Vader van Europa,Hollands Diep, 19,99 euro

Dat Japanners hardlopers zijn is bekend sinds Haruki Murakami's bestseller Waarover ik praat als ik over hardlopen praat. Dat ze geobsedéérd zijn door hardlopen is minder bekend. Schrijver en loper Adharanand Finn wilde absoluut weten waar die obsessie vandaan komt. In De wegen van de loper - Een reis door de betoverende wereld van het Japanse hardlopen doet hij verslag.
Adharanand Finn, De wegen van de loper - Een reis door de betoverende wereld van het Japanse hardlopen,Arbeiderspers, 22,50 euro

De man achter de muziek bloed in de aderen schenken en de lezer inzicht geven in het karakter en de levenswijze van de componist: dat is wat het boekje Beethoven van Jos van der Zanden beoogt. Het is de nieuwste aflevering in Elementaire deeltjes, de onvolprezen serie boekjes van Amsterdam University Press waarin tal van onderwerpen (taal, terreur en nu dus Beethoven) door experts toegankelijk worden belicht.
Jos van der Zanden, Beethoven,AUP, 9,99 euro

In 1991 publiceerde de Franse filosoof Bruno Latour zijn invloedrijke boek Nous n'avons jamais été modernes, dat in 1994 in vertaling verscheen bij Van Gennep. Uitgeverij Boom brengt Wij zijn nooit modern geweest, over de verhouding tussen natuur en cultuur die volgens Latour ten onrechte als twee verschillende dingen worden gezien, nu opnieuw uit in een herziene vertaling: "Dat een heel fijn weefspoeltje de hemel, de industrie, de teksten, de zielen en de morele normen met elkaar heeft verweven, dát blijft onbegrepen, ongepast en ongehoord."
Bruno Latour, Wij zijn nooit modern geweest, Boom, 24,90 euro

Het verhaal van William vangt aan in 1966, wanneer hij net verhuisd is naar Honolulu. Als blanke jongen krijgt hij het op school hard te verduren. Wanneer hij in de ban raakt van surfers, verandert zijn wereld. In het water wint hij het respect van de Hawaïaanse jeugd. Zijn obsessie met de zee brengt hem over de hele wereld. William Finnegan sleepte voor dit boek de Pulitzer Prize 2016 in de wacht voor beste (auto)biografie.
William Finnegan,Primitieve dagen. Een surfend leven, Prometheus, 19,95 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234