Donderdag 09/02/2023

in een NOTENDOP

In de donkere winterse dagen van 1959 ontmoeten een onbekende West-Friese verpleegster en een schilderende rebel elkaar in het Amsterdamse uitgaansleven. Liefde op het eerste gezicht. Vijf jaar later zijn zij allebei beroemd. Zij als Loesje Hamel, topmannequin bij Pierre Cardin en later de ster van Shaffy Chantant. Hij is Jan Cremer, de schrijver van de onverbiddelijke bestseller. Maar wat begint als een verboden liefde, groeit uit tot een hectische en onrustige odyssee vol aantrekking en afstoting. In Sirenen beschrijft Cremer aan de hand van brieven het relaas van hun dramatisch verlopen liefde, in het tweede deel van de Odyssee-cyclus.
Jan Cremer,Sirenen, De Bezige Bij, 240 p., 19,99 euro.

Geestige roman van de Franse bestsellerauteur David Foenkinos in de vorm van een wervelende, literaire zoektocht. Als een bibliothecaris in Bretagne besluit om een collectie te starten met alle door uitgevers afgewezen boeken, ontvangt hij een berg manuscripten. In de stapel stuit een redactrice op een meesterwerk, geschreven door ene Henri Pick, die twee jaar eerder overleden blijkt te zijn. Volgens zijn weduwe las Pick, pizzabakker van beroep, nooit een boek en schreef hij niets anders dan boodschappenlijstjes. Het boek van de geheimzinnige auteur zet niettemin de wereld op zijn kop.
David Foenkinos,Het geheime leven van Henri Pick, Cossee, 251 p., 19,99 euro. Vertaald door Carlijn Brouwer.

Oké, Love Actually natuurlijk qua kerstfilm. Maar toch zeker ook A Christmas Carol qua kerstboek, de klassieker van Charles Dickens die op 19 december 1843 verscheen. En voor wie geen boeken meer kan lezen omdat zijn hersenen door Facebook en WhatsApp zijn verweekt en verpulverd: het boek is nu verstript door Dick Matena, onder de titel Scrooge. Matena voorzag A Christmas Carol al eerder van illustraties (maar heeft de tekst voor deze stripversie geheel herschreven en bewerkt) en is overigens de man die ook die andere kerstklassieker verstripte, De avonden van Gerard Reve.
Dick Matena,Scrooge, Personalia, 80 p., 16,95 euro.

Na de dood van Arnon Grunbergs moeder begon uitgever Vic van de Reijt te grazen in de archieven van de schrijver. Die bevonden zich in de garage. Hij trof er verhalen waarvan Grunberg het bestaan was vergeten of zich maar half herinnerde. Van de Reijt ordende de teksten, waarvan soms zeven versies bestonden. In De dagen van Leopold Mangelmann schuilen verrassend ongebundeld werk, merkwaardige voorstudies en uitgaven in eigen beheer van Grunberg tot en met 2 mei 1994. Die dag debuteerde hij met Blauwe maandagen en werd alles anders.
Arnon Grunberg,De dagen van Leopold Mangelmann, Nijgh & Van Ditmar, 463 p., 24,99 euro.

Wie zich met Machiavelli bezighoudt, komt vaak de naam tegen van Francesco Guicciardini, vriend, collega-politicus en mede-auteur uit Florence. Hun opvattingen lagen dicht bij elkaar. Dat is mooi te zien in de Ricordi van Guicciardini, dat nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald. In stijl en inhoud doet het aan Machiavelli denken, maar de afwerking is zorgvuldiger dan bij de onstuimige auteur van Il Principe. Het gedegen nawoord plaatst Guicciardini helder in zijn tijd van oorlog en rampen en onderstreept de actualiteit van zijn analyses.
Francesco Guicciardini, Ricordi, Historische Uitg., 152 p., 17,50 euro

Het woord 'klimaatverandering' komt er niet in voor; onder de titel Plato's oplossing voor de planeet bracht Gerard Koolschijn in vijf hoofdstukken teksten bijeen die Plato's politieke denkbeelden in grote lijnen aangeven. Het is 'de oudste utopie door een mens in wanhoop geschreven', meldt de uitgever op het achterplat. Plato zag het gevaar van ongeremde menselijke begeerte en meende dat die niet door democratie kon worden beteugeld. 'Sinds een botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen.'
Plato, Plato's oplossing voor de planeet, Van Oorschot, 96 p., 17,50 euro. Samenstelling en vertaling: Gerard Koolschijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234