Maandag 02/08/2021

In een notendop

'Ik heb honderd wensen, en als ik goed nadenk misschien wel duizend. Maar één wens is mijn liefste wens, en dat is om op een middag in het begin van de zomer tussen de dieren aan de oever van de rivier te zitten. (...) Plotseling, halverwege die middag, verschijnen er aan de andere kant van de rivier, voorbij de steppe, honderden taarten boven de horizon.'

In dit fraai uitgegeven boekje worden korte verhalen van Toon Tellegen afgewisseld met lekkere recepten die bovendien erg tot de verbeelding spreken: van de grastaart tot de vollemaantaart. Een originele manier om kinderen te leren bakken.

Toon Tellegen, Marc Terstroet (tekeningen), Henja Schneider (recepten),Het grote taartenboek, Querido, 144 p., 19,99 euro.

Jeanette Winterson laat zich inspireren door kerst om heidense, bijbelse en andere verhalen met recepten te verweven. 'Als schrijver weet ik dat we ruimte voor verbeelding en bezinning nodig hebben in ons leven. Religieuze feestdagen waren bedoeld als tijd buiten de tijd. Tijd waar de gewone tijd ondergeschikt was aan betekenisvolle tijd. Wat we ons herinneren. Wat we bedenken.'

Jeanette Winterson,Kerstdagen, 12 verhalen en 12 feestelijke recepten voor 12 dagen Atlas Contact, 264 p., 14,99 euro.

Hij schreef over Paulus, hij schreef over Jezus en nu is dan de derde grondlegger van het christendom aan de beurt: Jezus' prominentste leerling Petrus, die eigenlijk Simon heette en beroemd werd als eerste paus en bewaker van de hemelpoort, maar toch vooral als de schijnbaar toegewijde visser die zijn meester toen het erop aankwam driemaal verloochende ('Ich kenne des Menschen nicht', laat Bach hem zingen). Fik Meijer onderzocht zijn leven of wat erover geschreven is in Petrus - leerling, leraar, mythe. Laatste zin: 'Nu keer ik terug naar de grote wereld van de klassieke oudheid.'

Het klinkt opgelucht.

Fik Meijer, Petrus - leerling, leraar, mythe, Athenaeum, 229 p., 19,99 euro.

Wie Herman Koch om een flaptekst vraagt, kan hilarische clichés verwachten: 'Dit is zo'n boek waardoor je op de eerste pagina wordt vastgegrepen en niet meer losgelaten', aldus Koch over De ruiter van Jan van Mersbergen, 'een boek dat ik met stijgende bewondering heb gelezen.' Op pagina 1 spreekt een kwijlend paard over het meisje Sandra dat met haar rolkoffertje op de boerderij van haar opa arriveert, om aan haar terroristische vriend te ontkomen.

Jan van Mersbergen, De ruiter, Cossee, 201 p., 18,99 euro.

Over vluchtelingen gaat het boekje Over gastvrijheid, een verzameling (college)teksten die de Franse criticus en filosoof Jacques Derrida in 1996 uitsprak en die nu zijn bijeengebracht in een nieuw deeltje van de mooie serie Kleine Klassieken van Boom. Het onderscheid tussen politieke en economische vluchtelingen is niet alleen abstract en inconsistent, aldus Derrida, maar ook hypocriet en pervers: 'Hoe kan er bij een zuiver politieke vluchteling sprake zijn van opvang en asiel als hij van zijn nieuwe woonomgeving geen enkel economisch voordeel mag verwachten?'

Jacques Derrida, Over gastvrijheid, Boom, 134 p., 9,95 euro.

K. Michel schrijft wonderbaarlijke gedichten. Van de spaarzaam publicerende dichter verscheen de verzameling van zijn eerste vijf bundels, Speling zoeken. Poëzie van een scherpzinnige waarnemer van beelden en zinsneden uit de omgangstaal.

In zijn nieuwe bundel Te voet is het heelal drie dagen ver toont hij zich weer een filosoof van het alledaagse. De Nederlander sluit op die manier aan bij zijn vroegere bundels, maar toch permitteert hij zich een associatievere stijl. Daardoor heeft de lezer ongepolijster materiaal in handen. Maar de humor en de soms kinderlijke eenvoud zijn treffend.

K. Michel, Speling zoeken - Alle gedichten tot nu toe, Olympus, 240 p., 15 euro.

K. Michel,Te voet is het heelal drie dagen ver, Atlas/Contact, 56 p., 17,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234