Dinsdag 19/01/2021

in een NOTENDOP

Een journalist interviewt zijn eigen 81-jarige moeder, en hoort eindelijk wat er gebeurde op een zaterdagmiddag lang geleden, in februari 1945.
"Was het 24 februari? Dat zou kunnen. Het zal rond half vier zijn geweest."
Zo begint de door Ien van Laanen geïllustreerde novelle Een zaterdagmiddag van Bert Wagendorp, wiens roman Ventoux (2013) in januari van dit jaar lovend werd besproken in The Guardian.
Bert Wagendorp, Een zaterdagmiddag, Atlas Contact, 80 p., 10 euro

Wat gebeurt er als een literair schrijver zich op het domein van het voetbal begeeft? De Franstalige Belgische schrijver Jean-Philippe Toussaint maakte er een mooi kleinood van.
"Ziehier dan een boek dat bij niemand in goede aarde zal vallen, niet bij de intellectuelen, die geen belangstelling hebben voor voetbal, en niet bij de voetballiefhebbers, die het te intellectueel zullen vinden. Maar ik moest het schrijven, ik wilde de dunne draad die me nog met de wereld verbindt, niet verbreken", aldus de schrijver.
Jean-Philippe Toussaint,Voetbal, Vleugels, 68 p., 17,95 euro

Tijdens het schrijven aan De ambachtsman, dat de Brits-Amerikaanse socioloog Richard Sennett definitief beroemd maakte, werd hij steeds opnieuw getroffen door een bepaalde sociale kwaliteit die bij praktisch werk komt kijken: samenwerking.
'Samenwerking is de olie in de machinerie van het dingen-voor-elkaar-krijgen; door te delen met anderen, kunnen we gedaan krijgen wat we zelf niet kunnen', vertelt hij in het boek Samen dat hij in 2012 schreef en dat deze week in Nederlandse vertaling is verschenen.
Inmiddels werkt Sennett aan een boek over hoe steden zijn gebouwd; de drie boeken samen noemt hij zijn Homo Faber-project, 'waarbij ik refereer aan het klassieke idee van de Mens als zijn eigen schepper: een schepper van leven door concreet handelen'.
Richard Sennett,Samen, Meulenhoff, 400 p., 24,99 euro

Lotte Dodion maakt al sinds enkele jaren de Vlaamse en Nederlandse poetry-slampodia en de poëziebordelen aangenaam onveilig. Niet verwonderlijk dat het narratieve en het ritmische belangrijke elementen zijn in haar debuut Kanonnenvlees. Zoals de titel al zegt, zijn we overgeleverd aan de maatschappij, maar ook aan de tragiek binnen de huiskamer. Dodion vertelt het ons hier en daar krachtig, met ernst en humor.
Lotte Dodion,Kanonnenvlees, Atlas/Contact, 64 p., 19,99 euro

In een luxueuze villa bij de zee biedt het echtpaar Nadine en Derek Ravendorp vijfentwintig cliënten de mogelijkheid om anoniem af te vallen. "Wie hier komt kuren, zal niet falen", aldus Nadine.
Maar achter die glanzende buitenkant broeit, scheurt en kraakt van alles, en een week later ziet alles er totaal anders uit, in de nieuwe roman van Renate Dorrestein, Zeven soorten honger.
Renate Dorrestein, Zeven soorten honger, Podium, 416 p., 19,99 euro

Van Astrid Lindgren, de geestelijke moeder van Pippi Langkous en Emiel, verschijnen nu de avonturen van Madieke en haar zusje Liesbet. Het verhaal speelt in de tijd van de Eerste Wereldoorlog in Zweden, toen er nog geen mobieltjes of iPads bestonden. De kinderen voeren van alles in hun schild en komen overal mee weg.
Astrid Lindgren,Madieke en Liesbet, Ploegsma, 224 p., 12,99 euro

Bernard Wesseling is sinds zijn vorige bundel Naar de haken een dichter die meetelt. Dat blijkt ook uit zijn nieuwe, & de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal.
In beschrijvende en verhalende, soms surreëel aandoende gedichten waai je met de dichter op een boeiende manier alle kanten op en roept hij je plots terug naar de werkelijkheid. Wesseling maakt ons tot lezende dwaalgasten.
Bernard Wesseling,& de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal, Querido, 64 p., 17,99 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234