Donderdag 03/12/2020

In een multireligieuze maatschappij horen universele mensenrechten

Dirk Verhofstadt.Beeld kos

Dirk Verhofstadt is auteur van 'Atheïsme als basis voor de moraal' en kernlid van Liberales. "Als we willen dat Vlaamse jongeren niet langer naar Syrië trekken om er andersgelovigen de keel over te snijden, dan moeten we ze de universele mensenrechten aanleren."

Terzake van dinsdag 14 januari zocht naar de redenen waarom Vlaamse jongeren van allochtone afkomst naar Syrië trekken om er te gaan vechten tegen het Assad-regime. Twee islamitische woordvoerders weigerden een verband te leggen met de islam en wezen vooral op de sociale situatie van de betrokkenen. Het wordt hoog tijd dat we deze argumentatie counteren en duidelijk maken dat het probleem wel degelijk te maken heeft met religie. In moskeeën en via het internet wordt door zogenaamde 'Korankenners' nadrukkelijk een verband gelegd tussen de islam en de strijd in Syrië.

Dat werd onder meer aangetoond door de afgetapte telefoongesprekken tussen de Vilvoordse Abdelouafi Elouassaki en zijn 22-jarige broer Hussein. Die laatste vocht in Syrië en stond aan het hoofd van enkele tientallen Syriëstrijders in de buurt van Aleppo. Hussein vertelde zijn broer dat ze allemaal een tegenstander de keel hadden overgesneden. Toen zijn broer om meer uitleg vroeg antwoordde Hussein, die in ons land nog verzorger van gehandicapten was, dat dit geen probleem vormde: "Ach, een kalasjnikov of een mes, wat maakt het uit. Dat zijn sjiieten en alawieten, die moeten dood."

Geschiedenis als bewijs
Natuurlijk gaat het hier om kwetsbare en beïnvloedbare jongeren die opgezweept door anderen dergelijke gruwelijkheden begaan. Maar in essentie ligt religie hier aan de basis van het probleem. Het geloof in die ene en ware Allah of God kan mensen er blijkbaar toe aanzetten om de meest vreselijke daden te stellen. Dat is niet nieuw. Tal van mensen werden in de loop van de geschiedenis vermoord omwille van een 'verkeerd' geloof. Zelfs binnen specifieke religies, het christendom, het jodendom en de islam zie je hoe de meest radicale 'gelovigen' bereid zijn om te moorden, in naam van Allah of God.

Denk aan Mahatmi Ghandi die vermoord werd door radicale hindoes, denk aan Anwar Sadat die vermoord werd door radicale moslims, denk aan Yitzhak Rabin die vermoord werd door een radicale jood, denk aan abortusdokter George Tiller die vermoord werd door radicale christenen (in een kerk notabene). De oorzaak van al dit geweld is religie, de overtuiging dat Allah of God, altijd de juiste weg toont en de dader zal belonen omwille van zijn vastberaden geloofsovertuiging. Dat dacht ook Mohammed Bouyeri die in 2004 op klaarlichte dag de Nederlandse cineast Theo Van Gogh vermoordde en in de rechtbank zei dat moest hij vrij zijn, hij opnieuw hetzelfde zou doen, want het was de wil van Allah.

Niet zozeer sociale problemen, discriminatie of racisme zorgen ervoor dat jonge mensen naar Syrië trekken. Het zijn de imams, de zogenaamde 'islamkenners' en religieuze internetsites die de geesten van jongeren vergiftigen. Het zijn de absurde teksten die 1.400 jaar geleden zogezegd werden neergeschreven door een kamelenhoeder - net zoals de Bijbel die ronduit immorele teksten bevat - die jongeren vandaag aanzetten tot monsterlijke daden. Dostojevski schreef ooit dat 'als God niet bestaat dan is alles toegelaten'. Maar dat klopt niet. 'Omdat God bestaat is alles toegelaten', dat is de waarheid. Godsdienst is geen opium voor het volk dat het volk verdooft, zoals Marx beweerde, het is eerder een agressief makende drug die de grendels van het persoonlijk geweten opzij schuift, waardoor mensen tot alles in staat zijn.

Ersatz-religies
Voor alle duidelijkheid, niet alleen de islam, maar ook de andere godsdiensten kampen met dergelijke problemen. Ik veroordeel dus niet alleen de islam, maar ook andere geloven. En wat dan met de atheïsten?, hoor ik de lezer zeggen. Wat met Stalin, Hitler, Mao en Pol Pot? Ja, zij stonden negatief tegenover godsdiensten - alhoewel Hitler zich steeds uitsprak voor een 'positief christendom'. Maar de moorden die zij begingen, deden ze niet omdat ze ervan overtuigd waren dat er geen God bestond, wel omdat hun 'onderdanen' hun geloof (het communisme of het fascisme) niet omhelsden. Het waren 'ersatz-religies' met eigen dogma's, eigen 'onfeilbare' leiders, eigen 'martelaren', eigen 'heilige' boeken (zoals Mein Kampf). In mijn boek 'Atheïsme als basis voor de moraal' leg ik glashelder uit dat we in de publieke ruimte best onze persoonlijke geloofsovertuiging achterwege laten teneinde harmonieus te kunnen samenleven. Ik leg uit dat universele seculiere waarden moreel hoogstaander zijn dan specifieke religieuze dogma's.

Als we willen dat Vlaamse jongeren niet langer naar Syrië trekken om er andersgelovigen de keel over te snijden, dan moeten we ze de universele mensenrechten aanleren. We moeten de mens bevrijden van Gods woord. Het is de enige manier om in een multireligieuze samenleving zoals de onze tot harmonie te komen. Dat is geen dogma, maar wel een sterke hypothese.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234