Woensdag 22/09/2021

opinie

In deze zombieregering zitten de lijken niet in de kast

Premier Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld BELGA
Premier Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

Marc Van Ranst is hoogleraar aan de KU Leuven.

Uiteraard schoot de oppositie met scherp op het beleid van Theo Francken in het dossier van de humanitaire visa voor het Syrische gezin. Dat is normaal. “It is the duty of the opposition to oppose.” Interessanter zijn de commentaren van de drie coalitiepartners van N-VA in deze regering: MR, Open Vld en CD&V. Elk van deze partijen vindt dat de overheid alle rechtsmiddelen mag uitputten om in deze zaak haar gelijk te halen. Echter, elk van deze partijen vindt de houding van N-VA tegenover de scheiding der machten en de N-VA campagne tegen de rechterlijke macht onverantwoord, en zij schuwen de grote woorden niet. Een bloemlezing:

Premier Charles Michel (MR) distantieerde zich op La Une op RTBF 'volledig' van de N-VA campagne die uithaalde naar ‘wereldvreemde rechters’ en zei dat “dit niet het standpunt is van de regering en dat hij dat ook zo aan N-VA had gezegd”.

Senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR) veroordeelde de uitspraken van N-VA over justitie in een interview tijdens Le Grand Oral op RTBF: “Francken dient de beslissing van het Brussels hof van beroep om humanitaire visa uit te reiken voor een Syrisch gezin uit te voeren.” Defraigne zegt ongerust te zijn over de campagne van N-VA tegen de magistratuur. “Ik vind dat het niet toebehoort aan een staatssecretaris van een regering om de scheiding der machten in vraag te stellen.”

Marc Van Ranst. Beeld rv
Marc Van Ranst.Beeld rv

Open Vld voorzitster Gwendolyn Rutten zei in De zevende dag dat ze de positie van N-VA in deze zaak ‘gevaarlijk’ vindt. “Dit zijn campagnes à la Geert Wilders die gevaarlijk zijn in een democratie. Dat kunnen we echt niet maken. Daarmee haal je de rechtsstaat onderuit.” Federaal minister Alexander De Croo (Open Vld) liet verstaan dat 'een partij niet zomaar rechters kan afdreigen'. Open Vld-Kamerfractievoorzitter Patrick Dewael reageerde scherp op Twitter: “Rechters wegzetten als wereldvreemd is een ontkenning van de rechtsstaat.”

CD&V-voorzitter Wouter Beke benadrukte in Het Laatste Nieuws: “Iedereen dient een arrest van het hof van beroep te respecteren, en op de eerste plaats de overheid. Politieke partijen moeten zich ervan onthouden druk te zetten op de rechterlijke macht." Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei op het VRT Nieuws dat 'een rechter altijd gelijk heeft'.

Indien de drie coalitiepartners van N-VA het unisono eens zijn dat N-VA haar boekje in deze zaak zwaar te buiten gaat, en dat de scheiding der machten en de rechtsstaat ernstig bedreigd worden, dan zou dit normaal zware consequenties moeten hebben. Indien ze allemaal akkoord zijn dat hun collega en staatssecretaris Theo Francken hier een ernstige inschattings- en communicatiefout heeft gemaakt, dan dringen zich binnen de regering corrigerende maatregelen op, tot en met de vraag voor het ontslag van de staatssecretaris of zelfs de val van de regering.

Echter, er gebeurt niets. Buiten wat verbaal spierballengerol lijkt iedereen binnen de regering stilletjes te hopen dat er morgen weer een nieuwe dag zal zijn, en een nieuwe waan van de dag zal ontluiken. Iedereen? Neen, niet N-VA. Die hoopt dat deze zaak nog lang in de aandacht zal blijven zodat de asielproblematiek de inzet van de volgende verkiezing(en) kan worden. Zo stelt de brave angstige bevolking zich vooral geen vragen over begrotingsfiasco’s.

Heeft premier Michel de touwtjes nog wel in handen? Hebben we eigenlijk nog wel een regering, of doen zij en wij enkel nog alsof? De situatie op het terrein wijst er meer en meer op dat dit nog slechts een zombieregering is, die na haar stil en voortijdig overlijden, met een doffe blik in de ogen, door de verlaten Belgische straten moet strompelen naar de verkiezingen in 2018 en 2019. De meester-poppenspeler lacht sardonisch: alles verloopt zoals gepland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234