Zaterdag 10/06/2023

obesitas

In deze sectoren komt obesitas het meest voor

obesitas profile Beeld shutterstock
obesitas profileBeeld shutterstock

Meer dan de helft van de Belgische bedienden en arbeiders heeft een te hoge body mass index (BMI). Dat blijkt uit een onderzoek van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Idewe.

Voor het onderzoek werden de medische gegevens van 250.000 werknemers onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat 52,8 procent een te hoog BMI heeft. En dat aantal stijgt jaar na jaar (52,2 procent in 2014). We spreken van overgewicht wanneer iemand een BMI van meer dan 25 heeft. Met een BMI van meer dan 30 behoor je tot de categorie obees of zwaarlijvig. Ongeveer 1 werknemer op de 6 is obees. Wat opvalt is dat mannen veel meer last hebben van overgewicht en zwaarlijvigheid (59 procent) dan vrouwen (45,3 procent).

Transport, bouw en industrie

De sector waarin de werknemer actief is, speelt een belangrijke rol. Zo komen overgewicht en zwaarlijvigheid meer voor in de transport- (70 procent), de bouwsector (60,2 procent) en de industrie (57,8 procent).

Niet alleen de sector doet er toe, ook met de leeftijd nemen de kilo's toe. Net geen derde van de -25-jarigen kampt met overgewicht. Bij de groep van 35 tot 44 jaar is dit al 56 procent en bij de 55-plussers zelfs 63 procent.

Overgewicht en zwaarlijvigheid hebben niet alleen met een verkeerd voedingspatroon, maar ook met een gebrek aan beweging te maken, zegt Idewe. Slechts een kwart van de werknemers beweegt 150 minuten per week.

"Deze resultaten zijn niet te verwaarlozen", zegt Idewe. Die pleit daarom voor meer gezondheidspromotie op het werk. "Belangrijk is dat dit zowel gedragen wordt door werknemers als werkgevers. Ook werkgevers hebben alle baat bij fitter personeel want dit maakt deze laatsten niet alleen productiever, het zorgt ook voor minder ziekteverzuim."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234