Maandag 28/11/2022

NieuwsOnderzoek

In deze landen heeft u de beste overlevingskansen als de wereld ineenstort

null Beeld Alamy Stock Photo
Beeld Alamy Stock Photo

Overstromingen, dodelijke virussen of een nieuwe financiële crisis. Of misschien allemaal tegelijk. Volgens een Brits onderzoek verkeert onze beschaving in een ‘hachelijke toestand’, en als de wereld ineenstort staan deze gematigde eilanden bovenaan de lijst als u kans wilt maken om één en ander te overleven.

KL

Volgens de onderzoekers van het Globale Duurzaamheidsinstituut in Cambridge bevindt de menselijke beschaving zich “in een hachelijke toestand” als gevolg van de sterk verweven en energie-intensieve samenleving die zich heeft ontwikkeld en de schade die dit aan het milieu heeft toegebracht. Die toestand kan nog sneller achteruitgaan bij bepaalde rampen zoals een nog ergere pandemie dan het coronavirus, een ernstige financiële crisis, de gevolgen van de klimaatcrisis, de vernietiging van de natuur of een combinatie van deze, aldus de wetenschappers.

Om te beoordelen welke landen het best bestand zijn tegen een dergelijke ineenstorting, werden ze gerangschikt volgens hun vermogen om voedsel voor hun bevolking te verbouwen, hun grenzen te beschermen tegen ongewenste massamigratie, en een elektriciteitsnet en enige productiecapaciteit in stand te houden. Eilanden in gematigde streken, meestal met een lage bevolkingsdichtheid, kwamen als beste uit de bus.

De landen die bovenaan de lijst eindigden waren Nieuw-Zeeland, IJsland, het Verenigd Koninkrijk, Tasmanië en Ierland. Dit zijn volgens de studie dus de plaatsen die het meest geschikt zijn om een wereldwijde apocalyps te overleven.

Verbetering

“We waren best verbaasd dat het Verenigd Koninkrijk zo hoog kwam te staan”, zegt professor Aled Jones van de studie bij dagblad The Guardian. “Het is dichtbevolkt, heeft altijd al productie uitbesteed, is niet de snelste geweest met het ontwikkelen van hernieuwbare technologie, en produceert op dit moment slechts de helft van zijn eigen voedsel. Maar het VK heeft dus wel het potentieel om schokken op te vangen.”

Lees ook

Economen De Keyzer en Schoors: ‘Een kans als deze om onze welvaart voor decennia te verzekeren, krijg je maar om de zeventig jaar’

‘Velen kunnen een simpel feit van deze pandemie maar niet zien’: futuroloog Yuval Noah Harari over de lessen na corona

Nieuw-Zeeland bleek het grootste potentieel te hebben om relatief ongeschonden te overleven, dankzij de geothermische en hydro-elektrische energie, de overvloedige landbouwgrond en de lage bevolkingsdichtheid.

Maar de studie dient niet om paniek te zaaien. Volgens de onderzoekers toont het net aan welke factoren landen moeten verbeteren om hun weerstandsvermogen te vergroten. Volgens hen is een geglobaliseerde samenleving die economische efficiëntie hoog in het vaandel draagt schadelijk voor de veerkracht. Er moet meer reservecapaciteit komen in de voedsel- en andere vitale sectoren.

Bepaalde rampen zoals vernietiging van de natuur zijn nefast voor onze beschaving. Beeld
Bepaalde rampen zoals vernietiging van de natuur zijn nefast voor onze beschaving.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234