Telecom
In deze 39 gemeenten hinkt het internet nog achterop
In 39 gemeenten in België is snel breedbandinternet (vast en/of mobiel) nog onvoldoende beschikbaar. Het gaat uitsluitend om plaatsen in Wallonië, zo blijkt uit een lijst die minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) vandaag heeft gepubliceerd. Hij zet een "actieplan Witte Zones" in gang om oplossingen te zoeken.
In de 39 gemeenten is de vaste dekking met breedbandsnelheid (30 Mbps) niet hoger dan 60 procent en er is ook geen volledige 4G-dekking. Het gaat vooral om afgelegen dorpen in de Ardennen en de Oostkantons waar de bevolkingsdichtheid erg laag is. Daardoor is het voor operatoren niet rendabel om het netwerk te moderniseren.
Tegen 2020 wil De Croo dat alle gezinnen in ons land een breedbandverbinding hebben. Vandaag is België een van de koplopers wat betreft breedbandverbinding, een positie die hij wil versterken door ook in te zetten op een internetsnelheid van 1 Gbps.
"Iedere burger heeft recht op goede telecomverbindingen zodat ze van de voordelen van de digitale economie kunnen genieten", stelt De Croo. Hij denkt daarbij ook aan alternatieve technologieën zoals mobiele verbindingen, die voldoende datavolume bieden tegen een betaalbare prijs. De afschaffing van de pyloontaks zou ook helpen, een taks waar al jarenlang politiek en juridisch gekibbeld wordt.
De 39 gemeenten waar het om gaat zijn Amel, Aywaille, Bertrix, Bièvre, Braives, Buellingen, Burg-Reuland, Cerfontaine, Daverdisse, Doische, Erezée, Fauvillers, Frasnes-Lez-Anvaing, Gedinne, Gesves, Gouvy, Hastière, Honnelles, Houffalize, Houyet, Jalhay, La Roche-en-Ardenne, Léglise, Manhay, Ohey, Onhaye, Philippeville, Rendeux, Rochefort, Sainte-Ode, Sankt Vith, Somme-Leuze, Stoumont, Tenneville, Vaux-sur-Sûre, Vielsalm, Vresse-sur-Semois, Waimes en Yvoir.