Donderdag 09/07/2020

'In de zaak-Geijsbregts zijn de media misschien te snel geweest'

Hugo N., de nieuwe verdachte in de zaak-Nathalie Geijsbregts, kwam begin deze week in een mediastorm terecht. Achteraf gezien bleek de bewijslast tegen hem - tot nu toe - minder zwaar dan aanvankelijk gedacht. Verdachten in het nieuws zijn voor de media een oefening op het slappe koord. 'De media zitten er te snel op. We moeten nog meer afstand nemen, maar dat is zeer moeilijk', klinkt het.

door Wilfried Eetezonne

Hoe het onderzoek verder ook zal verlopen, de naam Hugo N. zal verbonden blijven aan de zaak-Geijsbregts. Net zoals Michel Stockx, Michel Fourniret en Dutroux, die in de her en der gebrachte overzichten over de zaak opnieuw werden genoemd als de vorige verdachten. En hoewel de media in dit geval zeker niet over de schreef zijn gegaan, zal het je maar gebeuren dat je als verdachte genoemd wordt in een gemediatiseerde zaak.

"De algemene basisregel is en blijft het juridisch vermoeden van onschuld tot iemand schuldig bevonden wordt", zegt VUB-professor mediarecht Fabienne Brison. "En het recht op privacy. Als iemand in verdenking wordt gesteld moet de journalist de elementen tegen de man goed bekijken. Je kunt een journalist niet verwijten dat hij daarover bericht, alleen moet hij een grote terughoudendheid aan de dag leggen en rekening houden met de consequenties. Dat zit in de beroepsdeontologie en is een kwestie van gezond boerenverstand."

Volgens Pol Deltour, voorzitter van de journalistenbond, is het geval-Hugo N. geen vanzelfsprekende zaak. "Als zoals nu achteraf blijkt dat er niet zoveel aan de hand is, maar dat de man toch danig in the picture is gekomen, moeten we ons opnieuw de vraag stellen of we niet te snel zijn geweest", zegt hij. "Niet onbelangrijk is wel dat justitie bepaalde en vrij forse stappen heeft gezet, die niet te ontkennen zijn. Maar misschien moeten journalisten meer afstand nemen van het werk van justitie. Dat is zeer moeilijk, want de naijver is enorm. Niemand wil tweede zijn. Het had maar eens de ontvoerder moeten zijn. Dan wil je als journalist niet op je geweten hebben dat je het niet gebracht hebt."

"Er staat enorm veel druk op de nieuwsconsumptie", aldus Brison. "Alles moet veel sneller gaan. Een krant heeft nog tijd om te werken, maar nu alle kranten een website hebben, moet daar minstens het nieuws op verschijnen. Dat is een behoorlijk vervelend probleem. Kunnen we dat tegenhouden? Ik vrees van niet. Als het snel moet gaan, zorg dan op zijn minst dat je achteraf op de zaak terugkomt, mocht je fouten hebben gemaakt."

Eric Goens, directeur informatie bij VTM, dacht er onmiddellijk aan. "Stel dat die man er niks mee te maken heeft, was mijn eerste reflex. Maar als het parket manu militari ergens binnenvalt en een heel huis afspant, is dat een reden om aan te nemen dat er iets aan de hand is. Je kunt dan alleen maar hopen dat het parket zijn werk goed heeft gedaan. De uithalen naar het parket zijn de laatste jaren ook niet van de lucht."

Naast de algemene deontologie heeft elke redactie een huisreglement. "Ik kan die afspraken blijven opsommen tegen mijn mensen", zegt Ivo Vandekerckhove, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. "Maar dan opent VTM met Hugo N., zijn wij onachtzaam en erin getrapt. Dan sla ik zeker een mea culpa."

Dat op een zondag een redactie niet op volle sterkte draait, heeft er ook mee te maken. "Om te beginnen moeten we zeggen dat het eigenlijk niet mag. Maar buiten de sportredactie is een algemene redactie minder bemand", zegt Vandekerckhove. "En dan kan er zoiets gebeuren. Maar normaliter kijken we er heel scherp op toe en zeker als het over Limburg gaat. De foto van Els C, de verdachte in de parachutemoord tegen wie geen enkel bewijs is, is bij ons nog altijd niet verschenen. Als wij een fout maken in het Limburgse is de impact voor ons veel groter dan wanneer een nationale krant dat doet."

"Over het algemeen valt het allemaal goed mee", relativeert Deltour. "Het aantal reële klachten die binnenlopen is niet zo groot. Af en toe struikelen we inderdaad, maar het blijft een dagelijkse en zeer moeilijke oefening."

Pol Deltour, nationaal secretaris VVJ/AVBB:

Misschien moeten journalisten meer afstand nemen van het werk van justitie. Dat is zeer moeilijk, want de naijver is enorm

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234