Zondag 29/05/2022

In de Wetstraat is opnieuw niets nog zeker, al is een doorstart mét Leterme veeleer onwaarschijnlijk

Er zijn geen eenvoudige oplossingen

Voor de vierde keer sinds de verkiezingen van 2007 reed Yves Leterme (CD&V) gisterenavond naar de koning om zijn ontslag aan te bieden. Over hoe het nu verder moet, heerste de grootste verwarring. Zelfs oplossingen die simpel lijken, botsen op tal van bezwaren. What's next? Veel vragen en een paar pogingen tot antwoord.

Door Liesbeth Van Impe, Ruud Goossens en Fabian Lefevere

Wat kan de koning nu doen?

De voorbije dagen in het parlement waren du jamais vu, de komende dagen zouden dan weer een hoog déjà-vugehalte kunnen hebben. De koning ontving gisterenavond Leterme en houdt het ontslag in beraad. Dit weekend mag het klassieke defilé op het paleis verwacht worden: parlementsvoorzitters Herman Van Rompuy (CD&V) en Armand De Decker (MR) en de partijvoorzitters. Uiteindelijk (en vermoedelijk vrij snel, aangezien ook op het paleis de vakantie lonkt) moet de koning iemand aanduiden om de situatie te ontmijnen.

Kan de koning het ontslag

weigeren?

Ja, dat deed hij trouwens bij het vorige ontslag midden juli. Drie dagen later ging Leterme I gewoon verder. Net die voorgeschiedenis maakt een herhaling onwaarschijnlijk: een tweede weigering op nauwelijks zes maanden tijd zou wel heel erg op een ontkenning van de politieke realiteit beginnen te lijken.

Verkiezingen dan maar?

Het horrorscenario van het paleis en de meeste meerderheidspartijen. Alleen de oppositie eist een snelle stembusgang. De economische en financiële crisis biedt trouwens alle argumenten om verkiezingen over veertig dagen af te voeren als een absolute zotternij.

Wat is het meest

evidente scenario?

Wie snel opnieuw een volwaardige regering in het zadel wil hijsen, moet vooral vertrekken van de vorige regering. Dezelfde partijen, min of meer hetzelfde regeerakkoord en dezelfde ministers dus. Al dringen een paar personeelswissels zich op om de breuk met Leterme I duidelijk te maken. De meest evidente zijn justitieminister Jo Vandeurzen, die opstapte voor de regering dat deed en naar verluidt geen zin heeft in een comeback, en premier Yves Leterme. Met wat rest, wordt een noodregering gevormd die de economische crisis beheert en in juni nieuwe verkiezingen organiseert, samen met de Vlaamse en Europese.

Waarom is het toch

wat ingewikkelder?

Het is onwaarschijnlijk dat enkel CD&V voor de val van de regering zou betalen met het vertrek van twee zwaargewichten. Bovendien sluit de partij samenvallende verkiezingen uit, de nachtmerrie van dat andere zwaargewicht, Kris Peeters. CD&V-voorzitster Marianne Thyssen wees gisteren meteen op het ongesplitste B-H-V als obstakel voor verkiezingen.

Deze oefening is bovendien enkel simpel te houden als ook de volgende premier een CD&V'er is. Binnen de partij gaan echter nu al stemmen op, en niet van de minste, om eens een andere partij de rommel te laten opkuisen.

Het is trouwens maar de vraag of de huidige partijen zullen volstaan. Leterme I had na de kartelbreuk geen Vlaamse meerderheid meer, maar ging door omdat het niet anders kon. Een regering installeren die al bij de start de Vlamingen in de minderheid zet, is zo mogelijk nog minder evident. Gisteren werd al openlijk naar sp.a gelonkt, die zo snel ze kon de aanzoeken afsloeg. De kans is groot dat er de komende dagen nog pogingen ondernomen worden om een regering van "nationale eenheid" te vormen.

En dan is er nog altijd de factor-Leterme. Partijgenoten die hem gisteren op de fractie zagen passeren, hadden niet de indruk dat hij zichzelf als politiek dood ziet. En het blijft onduidelijk wie binnen CD&V Leterme zal tegenhouden als hij zich opnieuw op het voorplan wringt, alle weerzin en kwaadheid bij vele parlementsleden ten spijt.

In de Wetstraat gingen gisteren talrijke stemmen op die een snelle oplossing bepleitten. Maar een snelle doorstart van deze ploeg, zit er niet onmiddellijk in.

CD&V sluit samenvallende verkiezingen, de nachtmerrie van Vlaams minister-president Peeters, uit

n Yves Leterme op de eerste bijeenkomst van zijn regering in maart. Nauwelijks negen maanden duurde het verhaal dat nooit een sprookje werd. Nadat Leterme in juli al eens zijn ontslag had aangeboden lijkt het deze keer wel definitief te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234