Woensdag 16/10/2019

Nederlandse verkiezingen

In de Tilburgse gemeenteraad zetelt straks een West-Vlaming

Liesje Carlier, een West-Vlaamse in Nederland, stapt vol overtuiging in de Nederlandse gemeentepolitiek. Beeld Bob Van Mol

In 2011 kwam Liesje Carlier na een achtstedentocht in Tilburg terecht. Volgende week claimt de West-Vlaamse een stoeltje in de gemeenteraad voor GroenLinks. "Niet rond de pot moeten draaien is heel verfrissend."

'4. Carlier, L.V. (Liesje) (v).' Op de vierde plaats van de GroenLinks-lijst in Tilburg konden kiezers afgelopen woensdag ook een Belgisch getint bolletje inkleuren. Met zes zetels voor de partij mag Liesje Carlier (30) uit Waregem zich straks raadslid noemen in deop vijf na grootste stad van Nederland.

Dat ze bij de partij van boegbeeld
Jesse 'papadag' Klaver belandde, is geen toeval. "Het idee dat iedereen er bijhoort, vind ik belangrijk. Die menselijke waarden vind ik terug bij deze partij", zegt Carlier, met de lichte Nederlandse toets die je zo vaak hoort bij Belgische voetballers die opgroeiden in de kleedkamers van Ajax. 

Idealistische mindset

Die idealistische mindset was ook  een beetje het startschot voor haar verhuis naar Nederland in 2011. Na haar communicatiestudies in Gent liep ze in 2009 een half jaar stage bij een organisatie voor straatkinderen in Brazilië. Daar leerde ze een "leuke, Nederlandse jongen" kennen.

Hij uit het oosten van Nederland, zij uit het westen van Vlaanderen. "Na anderhalf jaar lang elk weekend 300 km heen en weer reizen, hebben we de gulden middenweg gezocht", zegt Carlier. Dat deden ze via een achtstedentocht – ze reisden twee weken langs Gent, Brussel, Mechelen, Antwerpen, Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. "Tilburg voelt een beetje als Gent: een bruisende stad met veel studenten, en historisch gezien eerder links door een arbeidersverleden."

Dan was het bij de verkiezingsuitslag toch even schrikken. Met de Lijst Smolders (LST) haalde een rechtse partij de overwinning binnen. "Dat motiveert me alleen maar meer. Zodat nieuwkomers zich – net als ik – snel kunnen thuisvoelen in deze stad, en zodat mensen die op beperkingen botsen alle kansen krijgen."

Zo ambitieus als ze nu klinkt, zo afwezig was de politieke insteek toen ze in Tilburg arriveerde. Tot twee jaar geleden vervulde ze een communicatiefunctie binnen de zorgsector. "Daar kreeg ik helaas vaak het gevoel dat er andere prioriteiten waren dan patiënten. Ik wilde iets betekenen voor de samenleving, maar achter mijn computer kon ik mijn ei niet kwijt."

Kruispunt

"Ik stond op een kruispunt, en ik ben een andere weg ingeslagen", vertelt ze. Zo belandde ze bij de organisatie Vluchtelingenwerk, waar ze nieuwkomers liet kennismaken met de Nederlandse cultuur. "Op de kieslijsten zijn het zo vaak blanke, mannelijke kopjes, geen doorsnede van de Tilburgse samenleving. Dus grapte ik: 'Heeft er niemand van jullie politieke ambities?'"

De fractieleider van GroenLinks die de sessie bijwoonde, kaatste de bal meteen terug naar Carlier. Ook zij paste als jonge, vrouwelijke nieuwkomer niet in dat stramien. "En een week later kregen we een raadslid van een andere partij over de vloer: vrouw, ongeveer mijn leeftijd en net moeder geworden. Mijn ogen gingen open: dat kan dus?" 

Terwijl ze afgelopen zomer zelf hoogzwanger was, vond Carlier de tijd om eens te gaan rondsnuffelen in het gemeenteraadsleven. "Ik was gecharmeerd, de kandidatencommissie van GroenLinks ook. En niet enkel door mijn accent. Belgen hebben hier de reputatie bescheiden, harde werkers te zijn."

Rollercoaster

Sindsdien is het dus heel snel gegaan met haar politieke carrière. "Het is best een rollercoaster. Ik ben hier zelf nog redelijk nieuw, maar ik voel de ruimte om te groeien en ik ben niet iemand die half werk doet." Opvallend: Carlier bezit de Nederlandse nationaliteit nog niet. Niet nodig om je lokaal verkiesbaar te stellen, en een dure administratieve rompslomp. 

De Vlaamse gereserveerdheid heeft ze alleszins al ingewisseld voor Hollandse branie. "In het begin was het even wennen aan die ongezouten meningen, ook al zeg ik graag wat ik denk. In België doen we dat eigenlijk veel te weinig. Niet rond de pot moeten draaien is heel verfrissend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234