Woensdag 23/09/2020

in de nieuwe michelingids haalt nederland belgie in aan de top

Directeur Alain Fr�miot (Michelin Benelux): 'Sterren zijn niet in het marmer gebeiteld, 'madame'. Enkel het bord telt'

Oud Sluis promoveert, Brusselseelite degradeert

Twee maanden eerder dan vroeger presenteerde Michelin gisteren zijn nieuwe rode gids 2006 voor de Benelux. België behoudt zijn top drie van driesterrenrestaurants en krijgt er één met twee sterren bij. Hoewel er in totaal meer sterren zijn dan ooit tevoren zijn er ook heel wat vervallen. Vooral in het klassieke repertoire in Brussel is zwaar gehakt.

BRUSSEL

Eigen berichtgeving

Agnes Goyvaerts

Niet in België maar in Nederland (zij het op een zucht van de grens) is de nieuwe driesterrentrofee gevallen. Hij is voor Sergio Herman (35) van restaurant Oud Sluis in Sluis. Welbekend bij de Vlamingen en door velen al een hele poos beschouwd als de beste chef van Nederland, zo niet van de Benelux. Sergio Herman is een onstuimige vernieuwer, een gedreven jonge chef. Collega Willem Asaert zat vorige week nog bij hem aan tafel en zegt: "Op zijn creativiteit en originaliteit staat geen maat. Sergio Herman pikte de ideeën van de nieuwe Catalaanse keuken al vroeg op en zette de technieken naar zijn hand. Als geen ander werkt Sergio op de golflengte van de gebroeders Adrià van El Bulli, maar tegelijk voegt hij in zijn drang naar perfectie en individuele stijl een eigen swing toe."

Pas in 2004 zorgde Jonnie Boer van de Librije voor de tweede driesterrenzaak in Nederland, het gaat daar nu snel. De Nederlandse professionele proever Johannes van Dam vindt nochtans dat we nog niet te hard moeten gaan roepen dat Nederland zijn achterstand aan het inlopen is: "Het is niet omdat er aan de top enkele uitschieters zijn, dat het algemene niveau er spectaculair op vooruitgaat", zegt hij beslist.

In België viel er dus geen derde ster voor Clos Saint-Denis in Kortessem of voor de Sea Grill in Brussel, twee zaken die in de nieuwste editie van GaultMillau wel tot de top (19/20) worden gerekend en zelfs hoger ingeschat worden dan De Karmeliet. Wel een tweede ster voor Hostellerie St.-Nicolas in Ieper, de enige die van één naar twee gaat.

Veel meer beweging is er op het niveau van de eensterrenzaken, en dat vooral in Brussel en Antwerpen. Gent lijkt er wat amechtig bij te liggen. Of geraken de inspecteurs niet tot daar? De selectie die Michelin daar maakt, is wel bijzonder behoudsgezind.

Wie krijgt er voor het eerst één ster? In Antwerpen zijn er drie, meer dan verdiend: Dôme, Le Petit Zinc en Gin-Fish. In Brugge krijgen Aneth en Sans Cravate hun eerste. Verder ook 't Overhamme in Aalst, Le Pain Et Le Vin in Ukkel, In Den Wulf in Dranouter (de jonge Kobe Desramault werd door Weekend Knack al uitgeroepen tot het grootste jong talent), langverwacht ook, Couvert Couvert in Leuven, A Priori in Haaltert en Luc Bellings in Hasselt.

(Nog) geen ster voor Kasteel Withof in Brasschaat, dat bij GaultMillau enkele maanden na zijn opening al prompt 16/20 kreeg. Michelin neemt een afwachtende houding aan en neemt het hotel-restaurant op met vier bestekjes, wat staat voor groot comfort. Evenmin een eerste ster voor Gert De Mangeleer van Hertog Jan in Brugge, wat door de kenners toch wel algemeen werd verwacht. Hij ontving vorig jaar de Gouden Garde voor de meest inventieve kok en krijgt van GaultMillau ook 16/20.

Waar er sterren komen, zijn er ook die gaan. Dit jaar lijken vooral de wat formelere klassiekers voor de bijl te gaan. Drie restaurants gaan van twee naar één ster: De Bellefleur in Kapellen, De Bijgaarden in Groot-Bijgaarden en Au Gastronome in Paliseul. In de categorie van één naar nul sterren vielen vooral in Brussel slachtoffers: L'Ecailler Du Palais Royal, Villa Lorraine, La Truffe Noire, Saint Guidon en Au Vieux Boitsfort zijn allemaal zaken waar de beter gefortuneerde (euro)ambtenaar en de Franstalige burgers thuis zijn. De Villa Lorraine was in 1972 het eerste restaurant buiten Frankrijk dat drie sterren kreeg. Sinds 1997 had het er nog maar een, maar toen vorig jaar de 37-jarige Patrick Vandecasserie de teugels overnam van zijn vader, hoopte men erop weer naar twee te klimmen. Het werd een omgekeerde beweging.

Jacques Kother van Le Guide des Connaisseurs noemt het degraderen van de Brusselse tempels "een schandaal". De nieuwe directeur van Michelin Benelux, Alain Frémiot, reageert ijskoud: "Sterren zijn niet in het marmer gebeiteld, madame. Enkel het bord telt."

Nog meer degradaties in de categorie van één ster: Les Deux Maisons (valt terug op een 'bib gourmand'), Michel (Groot-Bijgaarden) en L'Orangeraie Roland Debuyst (Nossegem). In Knokke verliest Esmeralda zijn ster en in Hasselt is Prêt-à-goûter de ongelukkige.

Ook bij de zogenaamde 'bibs gourmands' (verzorgde maaltijd voor een redelijke prijs, 33 euro zonder drank) is er in Brussel stevig gewied. François, Brasserie De La Gare, Le Yen, Vieux Pannenhuis, French Kiss, Les Menus Plaisirs, Le Coriandre, La Tour d'Argent en De Ster spelen alle hun bib kwijt. Ook De Vierschare in Damme, Bistro Desanto in Waregem en Huize Decock in Kortrijk beantwoorden niet meer aan het gestelde criterium.

Er zijn wel zeventien nieuwe bibs gourmands, onder andere voor het Reigershof in Berendrecht, Lucius in Brasschaat, Alain Meessen in Beernem, Het Land in Berlaar, Le Doux Wazoo in Elsene, Aloyse Kloos in Hoeilaart, La Chasse Des Princes in Sterrebeek, Kwizien Céline in Kortrijk, Magis in Tongeren en De Houtsnip in Waregem.

De Ostend Queen, de brasserie in Oostende waarvoor Pierre Wynants consultant is en waarrond vorig jaar een schandaaltje losbarstte, staat gewoon met twee bestekjes vermeld. Heeft het incident de verkoop beïnvloed? "Geenszins", antwoordt Frémiot. "We zitten nog altijd rond de vijftigduizend exemplaren."

De Michelingids Benelux 2006 ligt vanaf 1 december in de winkel en kost 23,30 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234