Vrijdag 04/12/2020

In de moskee

Jan Stevens vertoeft deze week in het meest verguisde deel van Brussel, en brengt er elke dag verslag over uit.

De winkeliers van de Steenweg op Gent duwen hun luiken omhoog. Het schemert nog, het is kil en er hangt regen in de lucht. Een bejaarde Marokkaanse vrouw zit gehurkt tegen de gevel van een schoenwinkel. Ze heeft verpakkingen van geneesmiddelen uitgestald, met bovenop een paarse puffer. In een botervlootje liggen een paar centen. Ik gooi er wat kleingeld bij. "Merci, monsieur. Insjallah." Ik vraag wat haar scheelt. "Mijn rug en diabetes." Ik wijs naar de puffer. "En astma", knikt ze. Ze opent haar mond en wijst naar haar gebit. "Tandpijn." Leeft ze op straat? Ze legt haar hand op haar hand, mompelt "insjallah" en beschouwt het gesprek als beëindigd.

In de Delaunoystraat loopt de Al Khalil-moskee langzaam vol voor het vrijdaggebed. Vijftig meter verderop staat het huis waar de politie afgelopen maandag vergeefs zocht naar terroristen. Tijdens die raid moeten alle ramen zijn gesneuveld, want ze zijn nu dichtgespijkerd met houten panelen.

De hand in eigen boezem

In de moskee zijn achteraan een paar rijen stoelen voorbehouden voor nieuwsgierige journalisten, zoals de Hongaar Gregö. Hij arriveerde een uur geleden in Molenbeek. "Ik dacht dat ik in conflictgebied zou terechtkomen, maar het is hier verbazend rustig", zegt hij. "Waar vind ik de jihadistenzone die jullie minister van Binnenlandse Zaken wil opkuisen?" Gregö kijkt vol verwondering naar de gelovigen die knielen voor het gebed. "Bij ons wonen er amper moslims en is er bij mijn weten ook geen moskee. Onze premier Orban wil dat zo houden en is daartoe tot alles bereid."

Klokslag één begint de dienst met een intens gezongen "Alahu Akbar", waarna imam Mustafa Kastit het woord neemt. "Broeders en zusters", zegt hij. "Wie één mens doodt, doodt de hele mensheid. Wie het leven van één mens beschermt, beschermt de hele mensheid. Wij veroordelen niet alleen de dodelijke, misdadige aanslagen van vorige week vrijdag, maar alle vormen van geweld, van wie ook. Terrorisme heeft geen kleur of religie."

Na de aanslagen is voor de imam de maat vol. "Ze vormen een bedreiging voor de vrede en de vriendschap tussen alle mensen. Het volstaat niet langer om terrorisme enkel te veroordelen, we moeten ook de voedingsbodem wegnemen. Als we willen dat onze jongeren meebouwen aan de maatschappij van morgen, moeten we allemaal samen strijden tegen discriminatie."

Dan richt de imam zich tot de ouders van Molenbeek. "Hou jullie kinderen in de gaten en merk sporen van radicalisering zo snel mogelijk op. Jullie móéten weten met wie ze contact hebben, welke internetsites ze bezoeken en naar wie ze luisteren." Daarna steekt hij de hand in eigen boezem. "Onze opvoeding heeft gefaald. Onze jongeren zijn makkelijke prooien voor de extremisten en hun perverse ideologie. Het is hoog tijd dat imams, moslimverenigingen en -leraars van strategie veranderen. We mogen onze jongeren niet overlaten aan de ronselaars en haatpredikers, maar moeten dringend initiatieven ontwikkelen om ze bij ons te houden. We moeten naar hen luisteren, hen proberen begrijpen. Pas daarna kunnen we de weg wijzen. Insjallah."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234