Zondag 11/04/2021

In de Mega-coulissen

Straks opent Megavino 2000 de deuren, het grote festival voor de wijnamateur. We vroegen Alain Bloeykens, een van de pijlers onder dit initiatief, hoe deze editie zich onderscheidt van de voorgaande.

egavino wordt stilaan een klassieker. Hoe 'mega' wordt het dit jaar ?

Alain Bloeykens: "We zijn goed op weg naar een nieuw record, want voor het eerst nemen we een volledig paleis in beslag dat tot in de nok gevuld is. Concreet betekent dat meer dan driehonderd exposanten. Door de uitbreiding naar hoogstaande gastronomie zit het er zelfs dik in dat we er volgend jaar een tweede paleis bij nemen. Het wordt dus wel écht 'mega', waarbij we één doel voor ogen houden: wijn blijft de rode draad. Buitenlandse exposanten verschillen eigenlijk niet van de Belgische omdat Megavino na vijf jaar nog steeds zijn concept trouw blijft: het is de Belgische verdeler die er samen met zijn wijnbouwer(s) staat. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk, want wie Australische wijnen invoert, kan zijn wijnbouwer niet zomaar op de Heizel krijgen. Maar toch, je ziet dat de exposanten zoveel mogelijk dit concept trouw blijven en dat is ook het grote succes bij de bezoeker: Megavino is zoveel meer dan een 'klassieke' wijnbeurs. Je kunt er wijnen uit de ganse wereld proeven en kopen door de aanwezigheid van de Belgische verdeler, maar tegelijkertijd kun je ook alles te weten komen over die wijn door een praatje te slaan met de desbetreffende wijnbouwer. Voor een stuk is het dus ook een didactisch salon en daar mogen we nooit van afwijken."

Ik betaal - als ik tenminste geen gratis ticket of kortingsbon bemachtig - 350 frank. Wat krijg ik daarvoor terug?

"Eerste antwoord: entree, degustatieglas en exposantencatalogus. Tweede antwoord: een wijnorgasme. Er is namelijk zoveel te beleven. Zesentwintig wijnlanden, duizenden verschillende wijnen, de beste hapjes van bij ons maar ook uit andere landen, conferenties, degustaties, enzovoorts. Het lijkt me de ideale formule voor een wijndagje-uit, waarbij je niet alleen heel veel te proeven krijgt, maar waar je ook iets over wijn leert. Megavino is geen beurs die zich uitsluitend richt tot de grootste wijnexpert, maar vooral tot de liefhebber die af en toe een glaasje nuttigt en die iets meer over wijn wil te weten komen zonder dat er enige drempelvrees bestaat."

Waarom werd Bourgogne dit jaar als 'gastland' geselecteerd?

"Dit is de vijfde editie en nog nooit hadden we een Franse streek als eregast. Dat kan niet als je de huidige consumptiecijfers bekijkt. De Belg drinkt immers nog steeds voor bijna 80 procent Frans. Aangezien Megavino een afspiegeling wil zijn van het actuele wijnverbruik, was het logisch dat we een gereputeerde Franse regio in de kijker plaatsten. Bourgogne lijkt me een prima keuze omdat het daadwerkelijk iets doet aan zijn oubollig imago: het accent ligt op de voorstelling van een nieuwe, jonge en gedreven generatie wijnbouwers die misschien wel geen grote bewaarwijnen meer maken, maar wijnen die reeds jong drinkbaar zijn en vooral lekker."

Wat doet het gastland speciaal voor de bezoeker?

"Bourgogne heeft een leuk concept: de centrale stand is eigenlijk een enologisch parcours voor de bezoeker. Je gaat de stand binnen en je volgt een speciaal aangelegde weg die je van de ene regio naar de andere brengt. Te beginnen bij chablis, gevolgd door côtes de Nuits en côtes de Beaune, châlonnais om tot slot te eindigen bij de mâconnais. Bij iedere regio staan een aantal experts klaar die je een aantal representatieve wijnen laten proeven en je ook meer uitleg geven, aan de hand van kaarten, video, projecties, enzovoorts."

Is het internet ook present op Megavino?

"Als je jezelf wil profileren als een salon dat de actuele wijntrends naar voren schuift, dan kan je niet meer zonder internet. Ook dat is Megavino niet ontgaan en er is natuurlijk de grote première van de Belgische wijnsite 'Under The Cork', die tijdens het salon echt definitief on line gaat."

Verleden jaar lanceerden jullie een duidelijk luik gastronomie: werd dit verder uitgebouwd?

"We hebben vastgesteld dat de link wijn en eten heel pertinent aanwezig is bij het grote publiek. Daarom hebben we ervoor gekozen om het gastrogedeelte gevoelig uit te breiden. Maar opgelet: Megavino wordt nooit het voedingssalon. Anders gooi ik mij persoonlijk onder de tgv! Het moet echt hoogstaande gastronomie zijn, producten die een meerwaarde geven en die het publiek nog niet zo goed kent. Zeg nu zelf, het actuele succes van de olijfolie, dat mag toch niet ontbreken op Megavino? Of producten als truffel, speciale hammen, geraffineerde kazen, noem maar op, dat past toch perfect bij kwaliteitswijnen? Belangrijk is wel dat ze nooit de wijnproevers storen, dus geen storende geuren, én daarom hebben we voor de gastronomie een speciale plaats voorzien onder het label van 'Gastrorama'.

"Gastrorama is eigenlijk een salon binnen Megavino en dat ziet de bezoeker: de standen zijn anders, de kleuren zijn verschillend, de indeling is anders enzovoorts. Kortom, het gastronomische gedeelte wordt duidelijk van het wijngedeelte gescheiden. Maar de dag dat de hamburger zijn intrede zou doen op Megavino, hou ik het voor bekeken.

"We hebben trouwens enkele fantastische primeurs. In de demokeuken wordt gedurende drie dagen enkel met sterrenchefs gewerkt. Meesterkoks onder leiding van Guy Van Cauteren (Laurierblad - Berlare) sturen hun beste chefs naar Megavino zodat de bezoeker alles te weten komt over hun beste recepten. Ze maken ze niet alleen klaar, je krijgt ze ook nog te proeven. Waarschijnlijk de mooiste gastroprimeur die Megavino zich kan indenken is echter de voorstelling van het gerecht dat onze Belgische kok Marit zal klaarmaken op de finale van de 'Bocuse d'Or' in Lyon. Normaal wordt het gerecht slechts kenbaar gemaakt op de dag van de finale in Lyon zelf, maar wij kunnen de wereldprimeur geven."

Frank Van der Auwera

* Wanneer? Van zaterdag 11 t.e.m. maandag 13 november 2000.

* Waar? Paleis 12, Tentoonstellingspark van Brussel, Heizel.

* Openingsuren? Van 10 tot 19.00 uur.

Alain Bloeykens: 'De Belg drinkt voor bijna 80 procent Frans en omdat Megavino een afspiegeling wil zijn van de actualiteit was het logisch om een gereputeerde Franse regio in de kijker te zetten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234