Zaterdag 14/12/2019

In de maak: de Vlaamse Auteursvereniging

BRUSSEL l Volgende maand sticht het Vlaamse schrijversgilde een eigen belangenvereniging. De Vlaamse Auteursvereniging zal al haar voorgangers opslokken in één 'slagkrachtige, representatieve, onafhankelijke vereniging voor alle auteurs, die individueel ondersteunt en optreedt als collectieve belangenbehartiger'.

De auteursvereniging wil in Vlaanderen schrijvers van proza, poëzie, toneel, scenario's, kinder- en jeugdliteratuur, literaire non-fictie en strips, plus illustratoren en literaire vertalers vertegenwoordigen. "De bedoeling is een volwaardige belangenvertegenwoordiger van alle literaire genres te zijn", zegt Tom Naegels, lid van de werkgroep die de oprichting voorbereidt. De belangenvereniging zal drie taken hebben: individuele ondersteuning bieden aan de schrijvers; de collectieve belangen behartigen in dialoog met uitgevers, boekhandelaars, producenten en de overheid; en de rol van woordvoerder op zich nemen.

Sinds het najaar van 2005 is een werkgroep bezig met de voorbereiding van de auteursvereniging. De werkgroep wordt geleid door Jos Geysels en bestaat voorts uit vertaalster Hilde Keteleer, schrijfster Ingrid Vander Veken en schrijver Tom Naegels.

Het initiatief wordt gesteund door mensen als Dimitri Verhulst, Bart Moeyaert, Tom Lanoye, Margot Vanderstraeten, David Van Reybrouck en Leen Huet. Het is daarmee vooral de jonge garde die zijn schouders onder dit initiatief zet. Toch reageert ook nestor Walter van den Broeck positief. "Ik ben al geen lid meer van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen (VVL), van toen daar in de jaren zeventig een grote oorlog werd gevoerd die uitliep op een splitsing tussen een christelijke meerderheid en een niet-christelijke minderheid. De laatste jaren was er wel weer een koepel van deelverenigingen, maar die moest het stellen met een subsidie van niet veel meer dan een halve wedde en een pc."

De Vlaamse Auteursvereniging krijgt van Van den Broeck volgende opdracht mee: "Tegenwoordig kan in de schrijverij wat geld verdiend worden. Dat brengt nieuwe problemen mee: vragen over belastingen, of over ons statuut. Als de Vlaamse auteursvereniging zich met zulke zaken gaat bezighouden, word ik lid." (Wd)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234