Dinsdag 13/04/2021

in de Languedoc

Les Trois Tomates, een wijnpassieverhaal dat rond het millennium het licht zag, kreeg in 2003 een uitgesproken Belgisch kleurtje toen sommelier Paul Vercammen en zijn vrouw, chef-kok Marleen, onze horeca uitzwaaiden en inruilden tegen een leven in de Languedoc, tussen tractor, trossen en zuiderse tranquilité. Wij gingen na wat ze nu tussen de wijnstokken bekokstoven.

Een Belgische tomaat

Klaar voor een Europees wijnverhaal? In 2000 kochten drie wijnvrienden van diverse nationaliteiten - respectievelijk Duits, Belgisch en Frans - samen het Domaine de St.-Eugène. Gelegen in Ensurène, tussen Béziers en Narbonne, en vroeger zelfs een oude paardenstopplaats. Ze noemen hun camaraderie c.q. joint venture Les Trois Tomates. Vanwaar deze vreemde doopnaam? Tijdens een avondlijke stichtingsvergadering op het terras van het 250 jaar oude pand steekt plots een typische zuiderse rukwind op, die al hun neergekrabbelde ideeën en kladbladeren met berekeningen dreigt weg te blazen. De vrienden grijpen naar de eerste de beste presse-papiers binnen handbereik: drie tomaten... De bedrijfsnaam was geboren.

In 2003 wordt dit startgezelschap echter uitgebreid met een vierde en vijfde 'tomaat': de Belgische sommelier Paul Vercammen en zijn vrouw, chef-kok Marleen Hendrickx, ooit héél bekend en succesvol met hun Hof De Bist in de Antwerpse rand, tot en met een Michelinster toe. Marleen legt uit waarom ze deze professionele sprong richting Midi maakten: "Het horecaleven, zij het met of zonder ster, is voor een gewone mens van vlees en bloed niet altijd haalbaar onder levenslange garantie. Na 23 jaar hard werken - en met de kinderen op eigen benen - beslisten we onze zaak te verkopen. Het was vooral te zwaar geworden voor mij achter het fornuis. Paul kon het horecaleven nog niet meteen vaarwelzeggen en ging eerst nog aan de slag bij een aantal collega's, maar het Franse Zuiden bleef lokken. Toen we een koper voor ons huis vonden, beslisten we in 2003 de koffers te pakken en voorgoed richting Languedoc te trekken."

Paul vult aan: "Mooie kansen krijg je maar eenmaal en dat heb ik goed beseft toen ik aan de poorten stond van het Domaine de St.Eugène. Het was dan ook direct raak: een mooi, verzorgd domein in een fantastische streek, een wijn met veel groeipotentieel en even wijnzotte partners als ikzelf. Zo vonden we een boeiende bezigheid zonder de soms moordende stress van de horeca."

Alle wingerds van het domein samengeteld, is er zo'n 15 hectare beschikbaar, met een aantal percelen die recht hebben op de AOC Côteux de Languedoc. De meerderheid van elke oogst gaat echter als vin de pays d'oc onder etiket en groeit in de typische garrigue tussen de pijnbomen, wilde tijm, rozemarijn en lavendel. In de karakteristieke schelpkalkbodem vinden we bovendien nog fossielen terug van prehistorische oesters en mosselen, wat in combinatie met de omgevingsflora ongetwijfeld bijdraagt tot het karakter van de uiteindelijke wijn.

Het is op deze bodem dat syrah, grenache, merlot en cabernet sauvignon worden verbouwd, qua stokkenleeftijd schommelend tussen de 15 en 45 jaar, dus met een méér dan behoorlijke vieilles vignes-maturiteit. De druiven worden manueel geplukt, gevolgd door een tweede selectie in de kelder. Er worden hier doelbewust lage rendementen nagestreefd: ca. 25 à 35 hl/ha voor de beste cuvées en 45 hl/ha voor de instapfles. Vandaar dat er voor de zomer nog een groene oogst wordt doorgevoerd om door deze snoeibeurt de concentratie van de overgebleven trossen te versterken. Meteen na de pluk worden de bessen in inox vaten gestuwd voor hun maceratie en elke druivensoort afzonderlijk gevinifieerd. Daarna wordt de wijn overgeheveld in eiken vaten van verschillende soorten en branding, voor een rijping die varieert tussen de 8 en 24 maanden. Heel dit proces wordt gestuurd door Michael Naab, een bekend oenoloog uit de Pfalz, die als motto hanteert 'Gesunde Trauben ergeben hochwertige Weine'. Geregeld komt ook de vriend des huizes Stephan Dorst - een wereldbekende, globetrottende oenoloog die onder meer aan de wieg staat van het (Kaapse) Laibach, (Duitse) Fritz Becker en (Spaanse) Venta d'Aubert - binnenwippen om het gamma te beoordelen en waar nodig wat raad te geven. n

Op papier klinkt dit allemaal pico bello, maar wij gingen exclusief voor u proeven wat deze mini-Europese Unie nu feitelijk in de fles brengt.

Domaine de St.Eugène produceert momenteel drie wijntypes: de instapcuvée Classique, de eikgelagerde Barrique en de prestigecuvée Consul. Los van elke Belgicistische reflex proefden we objectief een collectie millésimes waarvan een aantal slechts exclusief op het domein te krijgen zijn, naast een aantal flessen die ook reeds vlotjes het Belgische handelscircuit binnensluipen.

Zoals de Classique 2004 bijvoorbeeld (ca. 10 euro), een fles die nog volop meedraait in de nieuwe Wijnkoopgids-selectie. Benieuwd hoe deze blend van 1/3 syrah, merlot en cabernet, die acht maanden op barriques lagerden, het er uiteindelijk afbrengt, maar ondertussen drijft in ons glas een robijnfonkelende, aangename wijn met een bouquet van chocolade en rood pitfruit, mediumkruidig, met impressies van zoethout, fris rood fruit en veel terroir in de finale. Cabernet en merlot eerder dan syrah.

Vervolgens proeven we drie jaargangen van de Cuvée Barrique: de (bijna uitverkochte) 2000 en 2001 om het ontwikkelingstraject in te schatten en de 2003, die momenteel nog te krijgen is aan ca. 12 euro. Cuvées van 45% syrah en 45% cabernet, met 10% grenache, die er een eiklogement van 18 tot 24 maanden op hebben zitten. De 2000 is duidelijk hun allereerste productie, want de minste van het trio, hoewel zeer appetijtelijk. Fraai rood nog en een fijne geur van o.m. saffraan, zoethout, zwarte kers en struiken. In de mond: gekonfijte rode vruchten (kersen), peper, cacaopoeder en een aardse toets, mooi rond en versmolten reeds. De Cuvée Barrique 2001 oogt en smaakt gespierder. Jeugdig qua kleur, fijne melkchocolade, geroosterde nootjes en rodevruchtenmarmelade aan de neus en hele romig qua smaak, met impressies van praliné, gekonfijte kersen en morilles, noterige afdronk. Gespierd maar toch elegant. De Cuvée Barrique 2003 is een compromis tussen beide en scoort vooral door zijn fantastische bouquet: Turks fruit, melkchocolade, toasty, rijpe rode vruchten en vanille. Elegant in de mond, maar toch lekker vlezig en vet (14% alcohol), met veel rood en zwart bosfruit, nog duidelijke eikimpressies en een noterige finale. Mooie aciditeit.

We eindigen met het paradepaardje, de Consul 2001 (45 à 48 euro), een syrahgedomineerde cuvée (70%), met assistentie van cabernet sauvignon (20%) en grenache (10%), plus volle twee jaar eiklagering. Aromatisch in hetzelfde straatje als de vorige fles: heerlijk gekonfijt Turks fruit, wierookimpressies en een gerookte eiktoets. Smaak met fijne, noterige tannines, een hart van nog atletische rode bessen, een fraaie aciditeit maar nog duidelijk eikimpact en een dierlijk accent (leder) naast blonde tabak in de afdronk. Een kabouterrendement van slechts 12 hl/ha, dat proef je qua concentratie...

Waar vindt u St.-Eugène?

Terroir, Lange Leemstraat 372, 2018Antwerpen, www.terroirnv.be.

Deltavino, Roetaard 10, 2547 Lint, www.deltavino.be.

Lansac, Rozenhoflaan 28, 1860 Meise,

tel. 02/269.51.29

Les Vignes, Nijverheidskaai 39, 9040Gent-St.-Amandsberg,

www.lesvignes.be.

info www.les3tomates.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234