Woensdag 08/07/2020

Rapport Peter Maes

"In de kleedkamer zitten weer jongens met beroepsernst"

Peter Maes: "Deze groep is competitief, maar we missen nog iemand die het kan afmaken."Beeld belga

Sire, geef me honderd dagen. Peter Maes vroeg en kreeg het vertrouwen van het Genks bestuur om de club uit het slop te trekken. Zondag is het precies honderd dagen geleden dat Maes zijn eerste wedstrijd coachte op de bank bij Genk. Tijd voor een tussentijds rapport. "Ik geef mezelf een zesje."

De clubstructuur

"Zuivering van kleedkamer was nodig"
"Het negatieve imago dat de club uitstraalde, is volledig gekeerd. Zowel op de werkvloer als in de bestuurskamer heerst weer een goede mentaliteit. Ik wist waar ik aan begon, dat had ik voor mijn aanstelling al uitvoerig doorgesproken met Patrick Janssens (algemeen directeur, red.) en Dimitri De Condé (technisch directeur). In de kleedkamer zitten weer jongens met beroepsernst. Die zuivering was nodig. Er waren te veel spelers die op het einde van een cyclus waren gekomen. Jongens met kwaliteiten die hier alles hadden meegemaakt en die niet meer de drang hadden om Genk naar een hoger niveau te tillen. Zij waren toe aan een nieuwe uitdaging."

"Het gaat niet meer over het verleden bij Genk en dat is onze grootste verwezenlijking sinds ik hier ben. De banden met de voorbije jaren zijn doorgeknipt, de club kan weer vooruit. Er is een stabiele basis gelegd van waaruit we deze groep beetje bij beetje kunnen versterken."

Het spelniveau

"We worden elke match sterker"
"Op die wedstrijd tegen Moeskroen na, zie ik ons in elke wedstrijd stelselmatig sterker worden. Nog niet vanuit het fluwelen veldspel, maar wel vanuit een krachtige organisatie. Er zit weer beleving in het spel van Genk, zoals in die tweede helft op Oostende. Jammer dat we daar geen punt pakken, want dat was gerechtvaardigd geweest, net zoals dat gelijkspel op Anderlecht."

"Onze uitmatchen zijn nu toch al van een ander niveau dan vorig jaar, er zit veel meer drang in. Alleen slagen wij er op dit moment nog niet in om onze wedstrijden te controleren. Dat zag je ook al in de partijen die we wonnen. Er zijn te veel periodes waarin het verval te groot is. Voordien werd dat niet afgestraft, maar in de laatste twee matchen wel. We staan fysiek nog niet ver genoeg om op het einde de beslissing te kunnen forceren. Nog steeds een gevolg van de mindere arbeid die hier op het vlak van fysieke arbeid is geleverd de voorbije jaren."

"Ik neem AA Gent als voorbeeld. Kijk wat werken onder een ander stramien kan doen. Zij beschikken nu over een extra cartouche in het slot van de match. Zoiets krijg je niet vanaf dag één."

De transfers

"We missen nog een afwerker"
"Ik denk dat onze transfers grotendeels in de ploeg staan, zij doen het goed. De Camargo en Buyens brengen de ervaring die deze ploeg miste. Ze zijn heel belangrijk voor de groep. Vooral Igor is een vadertype in de kleedkamer, een motivator."

"Daarnaast hebben we ook wat jong talent binnengehaald, met dat nadeel dat we die iets te snel hebben moeten brengen. Zeker in het geval van Leon Bailey. Alleen had het team op dat moment nood aan iemand met zijn kwaliteiten. Het is normaal dat hij nu een terugslag krijgt, maar hij moet niet te veel gepamperd worden. Hij moet zelf zijn weg zoeken. Met een strenge hand zal ik hem de structuren geven die nodig zijn om te slagen in deze harde wereld."

"We gebruiken deze periode ook om te kijken waar we ons nog kunnen versterken. Deze groep is competitief, maar we weten ook wel dat we nog iemand missen die het kan afmaken in de laatste fase. Er is zeker nog financiële slagkracht om een spits te halen in januari."

De trainer

"Ik had beter niet over de eerste plaats gepraat"
"Mezelf geef ik een zesje. Er is een proces in gang gezet, maar we zijn er nog lang niet. We moeten streven naar progressie, hard werken en vooral niet te snel tevreden zijn."

"Ik vind het niet prettig dat wij op dit moment in de schaduw van Anderlecht, Gent en Oostende moeten werken. Ik had daar al heel graag tussen gezeten, maar dat is niet realistisch en daar moet ik me bij neerleggen. Vandaar dat ik voor de wedstrijd tegen Moeskroen ook zo nadrukkelijk over die eerste plaats sprak. Ik ambieer altijd het hoogste en ik wil altijd tot het uiterste gaan. Achteraf bekeken had ik dat beter niet gezegd, die les heb ik geleerd."

De puntenoogst: 20/39

"We hebben tijd nodig"
"Als je iets opbouwt, is het altijd koffiedik kijken hoe snel dat resultaten oplevert. Het kan gaan zoals in Oostende, waar er heel veel nieuwe spelers zijn, maar waar het meteen klikt. Maar het kan ook gaan zoals bij Standard, dat volledig onderuitging. Wij zitten ertussenin. In een fase waarin we goed overeind kunnen blijven, maar waarin we nog niet het verschil kunnen maken."

"We hebben nog wat tijd nodig, maar klagen zeker niet, want de basis ligt er. Alleen moeten we beseffen dat voetballende kwaliteiten niet volstaan om punten te pakken, dat hebben we tegen Moeskroen gezien. De komende wedstrijden worden heel belangrijk, want na twee verliesmatchen kan het snel gaan."

Maes over Lokeren-soap: "Voor Lambrecht telt individu niet"

Peter Maes volgde de soap op Daknam vanop een afstand, maar was allerminst verrast door het ontslag van coach Bob Peeters en nog minder door de manier waarop.

"Voor Lambrecht is het individu niet belangrijk", zegt Maes over de voorzitter van Lokeren. "Voor hem telt enkel het welzijn van Sporting Lokeren. Bob moet dit echt niet persoonlijk nemen, in het hoofd van Lambrecht is dit louter een zakelijke beslissing. Het menselijke aspect van een beslissing is bij hem altijd ondergeschikt aan de zakelijke kant. Hij ziet Lokeren echt als een bedrijf en als je iemand moet opzijschuiven om je bedrijf te redden, dan aarzelt hij geen seconde. Zo zei hij mij ooit eens: 'Peter, ik heb u graag, maar als je 3 op 21 pakt, smijt ik u buiten.'"

Maes vindt ook niet dat George Leekens, de opvolger van Peeters, in dit verhaal iets verweten kan worden. "Ik vind het prachtig om te zien dat iemand die 66 is er nog zo graag bij wil zijn. En je kunt niemand het recht ontnemen zich op de best mogelijke manier te willen verkopen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234