Dinsdag 19/01/2021

Catalonië

In Catalonië start de verkiezingscampagne met de belangrijkste onafhankelijkheidsleider in de cel

Oriol Junqueras.Beeld afp

De verkiezingscampagne in Catalonië gaat van start met de belangrijkste onafhankelijkheidspoliticus in de cel. Oriol Junqueras, die met zijn partij Republikeins Links (ERC) op voorsprong staat in de peilingen, werd vandaag door het Hooggerechtshof teruggestuurd naar de gevangenis.

Net als negen andere hoofdrolspelers in de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd had hij om vrijlating verzocht om campagne te kunnen voeren. Zes voormalige bewindslieden kwamen op borgtocht vrij; behalve Junqueras bleven twee leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging en de ex-bewindsman op Binnenlandse Zaken vastzitten. De rechter denkt niet dat zij vluchtgevaarlijk zijn, maar vreest dat zij het Catalaanse volk opnieuw zullen ophitsen.

De gevangen onafhankelijkheidsleiders hoopten dat hun preventieve hechtenis zou worden opgeheven door te beloven dat ze zich niet zouden verzetten tegen de machtsovername van de Spaanse regering in Catalonië. Ze zeiden tegen de rechter dat ze geen eenzijdige stappen meer zouden nemen richting de onafhankelijkheid. Het Hooggerechtshof hield echter twijfels over de oprechtheid van die beloftes.

Het risico op recidive is bij de zes vrijgelaten bewindslieden aanvaardbaar, vindt de rechter, maar bij de andere vier niet. De protestleiders Jordi Sànchez en Jordi Cuixart en de linkse politicus Oriol Junqueras waren volgens de rechter direct betrokken bij de 'explosie van geweld' die zich voordeed toen de Guardia Civil in september het departement van Economie doorzocht. Terwijl de agenten binnen informatie probeerden te vinden over het verboden onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober, verzamelden duizenden demonstranten zich na een oproep van Sànchez en Cuixart voor de deur. De menigte belette de agenten het pand te verlaten en sloeg hun dienstwagens kort en klein. De betrokkenheid van de ex-minister van Binnenlandse Zaken, Joaquim Forn, bestond eruit dat de Catalaanse politie, die onder zijn gezag stond, niet ingreep.

Politieke gevangenen

Volgens de rechter is het risico dat de Catalaanse leiders nog eens zo'n protest organiseren te groot - en de gevolgen voor de samenleving zouden dan 'ernstig, onmiddellijk en niet te repareren' zijn.

De rechterlijke beslissing vermeldt niet dat de protestleiders de demonstranten voortdurend hebben gemaand het protest vreedzaam te houden. Geweldloze acties - zoals het bezetten van (spoor)wegen - zijn voor de rechter "sociale mobilisaties waaronder is geleden".

Zelfs buiten het onafhankelijkheidskamp wordt gesproken over politieke gevangenen. Zo vindt Ada Colau, de gezaghebbende burgemeester van Barcelona en tegen onafhankelijkheid, dat "het risico op een gewelddadige explosie niet strookt met de realiteit".

Nog veel hardere teksten waren op te tekenen uit de gelederen van de anarchistische CUP. "De rechtspraak staat ten dienste van het meest reactionaire rechts", aldus de lijsttrekker van die partij. Hij maakte een vergelijking met de inquisitie, die beruchte Spaanse rechtbank die in het verleden een kruistocht voerde tegen afvalligen. Volgens de partij van Junqueras "slaapt het fascisme nooit".

De Partido Popular voelde zich vandaag geroepen politieke inmenging te ontkennen. "Spanje is een democratie met een volledige scheiding der machten", aldus een woordvoerder.

De ex-kabinetsleden worden vervolgd voor het zeer zware delict van rebellie. Pas één keer in de geschiedenis van de Spaanse democratie werd dat ingezet: toen er in 1981 een gewelddadige staatsgreep plaatsvond in het nationale parlement. De maker van het wetsartikel roerde zich onlangs om te laten weten dat de Catalaanse regering zich niet schuldig heeft gemaakt aan rebellie, omdat er geen sprake is geweest van geweld.

Ook al brengt een deel van de politieke top de verkiezingscampagne in de gevangenis door en verkeert een ander deel in ballingschap, de voorstanders van onafhankelijkheid zijn zeker niet kansloos bij de verkiezingen op 21 december. Een nieuwe opiniepeiling liet vandaag zien dat de kiezers zich haast evenredig verdelen over de blokken voor en tegen afscheiding.   

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234