Woensdag 21/04/2021

In Boogerd ziet Nederland nieuwe Zoetemelk

Twintig jaar na Joop Zoetemelk heeft Parijs - Nice opnieuw een Nederlandse winnaar. Michael Boogerd stond gisteren in Nice breedlachend met de witte leiderstrui rond het lichaam op het hoogste schavot. De winst van Boogerd is die van een hele Rabobankploeg. Marcus Zberg (tweede), Marc Wauters (vijfde) en Maarten Den Bakker (zesde) maakten dat succes compleet. Zelden heeft een team een rittenwedstrijd zo gedomineerd als Rabo deze 'koers naar de zon'.

NICE.

tony landuyt

Rabobank en Michael Boogerd moeten Carmine Castellano, de grote patron van de Ronde van Italië, Milaan - Sanremo en Tirreno - Adriatico dankbaar zijn. Hij is er verantwoordelijk voor dat het team van Jan Raas met een jarenlange traditie moest breken. Rabo werd immers geweigerd voor Tirreno. In extremis kreeg de ploeg nog een plaats in Parijs - Nice en dat wordt nu noch door de organisatoren noch door Rabo betreurd. De renners, geleid door Adri Van Houwelingen hebben tussen Parijs en Nice indruk gemaakt. Maandag leverden ze in een kopgroep van tien zeven vertegenwoordigers af. "We kregen toen wel wat kritiek omdat we door zo'n sterke vertegenwoordiging in de kopgroep de ritwinst lieten teloor gaan", zegt Adri Van Houwelingen. Ik heb me daar nooit aan gestoord. Ik wist dat Boogerd Parijs - Nice zou winnen. Zijn belangrijkste concurrent Vandenbroucke was door die spijtige bandbreuk uitgeteld. We moesten er alleen voor zorgen dat Boogerd voor zaterdag in het wit zou zitten. Wachten tot Valberg zou verkeerd geweest zijn."

Boogerd deed dat ook niet. Na de coup van maandag, sloeg hij donderdag op weg naar Firminy een nieuwe slag. Hij trok de leiderstrui aan en verdedigde die zaterdag naar het skistation Valberg met verve. "Toch een lastige klim", vertelde hij. "Een klim in ongelijke delen. Tien kilometer kon je op het buitenblad fietsen. Dan volgden acht steile kilometers. Vervolgens was het weer wat minder zwaar, maar de laatste kilometers ging het toch weer constant steil omhoog. Vooral het hoge tempo van Botero deed me haast kapot gaan. Maar toen merkte ik dat Merckx moest achterblijven en dat gaf me plots weer vleugels. Immers, in de slotkilometer haalde ik de nog weggesprongen Verheyen terug. Waarom? Omdat Marcus Zberg nog aan mijn zijde reed en ik vermoedde dat hij de rit kon winnen. Liever een ploegmaat dan Verheyen. Logisch toch. Ik win nu Parijs - Nice, maar ik denk vooral dat de collectieve sterkte van de ploeg moet onderstreept worden."

Het feit dat er vier Rabo's bij de eerste tien in het eindklassement eindigen, is betekenisvol. Onder die vier Marc Wauters, die vijfde werd. Op Valberg werd hij uit de top drie gegooid. "Juist", zegt hij."Maar ik reed nooit zo snel een col op als zaterdag. Natuurlijk was dat niet snel genoeg om stand te houden. Op een bepaald moment zag ik Merckx lossen. Dat gaf me weer moed om door te bijten en Axel voorbij te snellen."

Dat de Limburger gisteren ook zijn vierde plaats kwijtspeelde aan Vandenbroucke, kon hem weinig schelen. "Vierde of vijfde maakt niet veel uit. Ik ben erg tevreden van mijn Parijs - Nice en dat ik zover als renner geraakt ben. Neen, ik heb niet veel meer ambitie dan mijn job goed doen. Ik ben liever een uitstekende knecht dan een falende kopman."

Het dominant optreden van Rabo in 'de koers naar de zon' wordt door de Fransen zelfs in vraag gesteld. "Er wordt met twee snelheden gereden in het peloton. Er is Rabo en er is de rest", zei Jean-René Godard, commentator van France 2 tijdens de uitzending op Valberg. Hij liet duidelijk verstaan dat het misschien allemaal niet zo zuiver was. "Ongelooflijk", schudde Wauters. "We hebben maandag de wedstrijd vooral tactisch aangepakt en onze collectieve sterkte uitgespeeld. Maar ja, wij zijn altijd de schuldigen. Vier jaar geleden toen de Italianen iedereen naar huis fietsten, werden we afgeschilderd als dommeriken en lamzakken. Wij hadden de trein gemist. Vandaar de zwakkere resultaten van de Belgen en de Nederlanders. Maar nu die trein ontspoord is, worden wij verdacht gemaakt. Ik doe al vier jaar hetzelfde. Niet meer, niet minder en ik haal nu een uitstekend niveau. Als ik vorig jaar in het voorseizoen minder in beeld kwam, had te maken met een achillespeesblessure. Bovendien heeft dokter Leinders me nu de juiste trainingsschema's voorgeschreven. Vorig jaar trainde ik blijkbaar aan te hoge hartfrequentie. Dat werd intussen gecorrigeerd."

Dat hij 20 jaar na Zoetemelk op de erelijst van Parijs - Nice komt, wist Boogerd maar al te goed. Dat hij de vierde Nederlander is op het palmares niet. Bij het inkijken van de erelijst was hij ook Gerrie Knetemann tegengekomen. Maar dat ook Jan Jansen Parijs - Nice won, wist hij niet. "Ik weet alleen dat de erelijst van deze rittenkoers heel goeie renners telt", lachte hij.

Boogerd behoort nu ook al enige tijd tot het kransje van toprenners. Op de UCI-ranglijst staat hij op de zesde plaats. De echte doorbraak kwam er in 1996 toen hij in Aix-les-Bains ritwinnaar in de Tour werd. Een jaar later reed hij in de Dauphiné met de beteren over de cols en dat deed hij vorig jaar ook in de Tour, die hij op een vijfde plaats afsloot. "Boogerd is na Pantani en Jimenez misschien wel de beste klimmer van het internationale peloton", zegt Van Houwelingen. "Als klimmer zal hij nog verder evolueren."

Nederland heeft een nieuwe prins, een nieuwe Zoetemelk, maar dan in de gunstige zin van het woord. Er zijn overigens zekere raakpunten met zijn illustere voorganger. Zoals Zoetemelk is Boogerd Hagenees en beheerst ook hij erg goed het hooggebergte. Zoetemelk verliet destijds Den Haag om zich in Frankrijk (Meaux) te vestigen. Boogerd stapte de Belgische grens over en woont nu al twee jaar in Essen. Alleen oogt het palmares van Zoetemelk nog indrukwekkender. "Voor Michael moet het echter nog allemaal beginnen", zegt van Houwelingen. "Voor het vertrouwen is dit in ieder geval een goeie zaak."

Bovendien is Boogerd een renner van de ouwe stempel. Een die van de eerste tot de laatste dag koerst. Hij staat er van in de eerste wedstrijden. Hij is sterk in de voorjaarsklassiekers, rijdt op hoog niveau de Tour en is ook in het najaar nog op de afspraak. Dat bewees hij vorig jaar in het WK en in de Ronde van Lombardije. "Ik reed in 1998 een heel seizoen op hoog niveau en ik ben van plan om dat ook dit jaar te doen. Ik houd immers te veel van koersen en presteren."

Tony Landuyt

Uitslag zesde rit: 1. Frank Vandenbroucke (Cofidis); de 198,7 km in 5 u 10:03. (gemiddelde: 38,452 km/u); 2. R. Virenque (Fra) 3. D. Frigo (Ita); 4. G. Figueras (Ita) 0:02.; 5. G. Verheyen 0:04.; 6. M. Zberg (Zwi) 0:04. 7. M. Boogerd (Ned) 0:04. 8. W. Belli (Ita) 0:04.; 9. S. Botero (Col) 0:04.; 10. J. Voigt (Dui) 0:04.; ... 12. S. De Wolf 1:32.; 13. P. Farazijn 1:32.; 16. M. Wauters 1:52.; 19. M. Aerts 3:08. 21. A.Merckx 3:09. 31. A. Tchmil 6:18.

Uitslag zevende rit: 1. Tom Steels (Mapei), de 157,1 km in 4 u 06:41. (gemiddelde: 38,187 km/u) 2. H. Morscher (Oos); 3. G. Magnusson (Zwe); 4. J. Planckaert; 5. S. O'Grady (Aus); 6. O. Perraudeau (Fra); 7. H. Vogels (Aus); 8. R. Brasi (Ita); 9. M. Mori (Ita)

10. G. Trenti (Ita); 16. F. De Waele

Eindrangschikking: 1. Michael Boogerd (Ned/Rabobank); 36 u 04:13. (gemiddelde: 38,064 km/u) 2. M. Zberg (Zwi) op 0:57. 3. S. Botero (Col) 1:38. 4. F. Vandenbroucke 2:10.5. M. Wauters 2:13. 6. M. Den Bakker (Ned) 2:14. 7. D. Frigo (Ita) 2:30. 8. W. Belli (Ita) 2:32.; 9. J. Voigt (Dui) 2:37. 10. G. Verheyen 2:58.;...13. A. Merckx (Bel) 3:35. 14. R. Virenque (Fra) 3:45.; 16. S. De Wolf 4:42. 19. A. Tchmil 6:31.

Marc Wauters: 'Tevreden dat ik als renner zover geraakt ben'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234