Dinsdag 24/05/2022

'In beslag genomen geld Koerdische tv niet uit illegale activiteiten'

'We weten nog steeds niet welke beschuldigingen er lopen. We mogen zelfs het dossier niet inkijken'

brussel.

eigen berichtgeving

De in beslag genomen gelden van Roj NV, het Denderleeuwse productiehuis van de Koerdische zender Med TV, moeten teruggegeven worden. Dat besliste een Luxemburgse rechter op 6 juli. Volgens die rechter is dat kapitaal - het gaat hier om bijna vierhonderd miljoen frank - niet van illegale oorsprong. Het geld zelf blijft echter geblokkeerd in Luxemburg, omdat de Belgische autoriteiten daar om vroegen.

Het geld van Med TV werd bijna twee jaar geleden in beslag genomen en geblokkeerd op een Luxemburgse bankrekening. Die stond op naam van een man die nu in Canada in de gevangenis zit en een oplichter bleek te zijn. "Maar daar waren wij niet van op de hoogte. Het geld diende voor het leasen van een satellietverbinding. Wij hebben het geld toen afgestaan aan een investeringsmaatschappij die het belegde bij deze louche persoon. Inderdaad, dat was misschien een beetje naïef, maar we wisten niets van het crimineel verleden van deze man," aldus luidt het bij Roj.

In Luxemburg spande Roj NV een rechtszaak aan om het in beslag genomen geld terug te krijgen. Na twee jaar onderzoek zegt de rechter van de raadkamer van de arrondissementsrechbank dat er geen voldoende bewijs is dat het geld afkomstig was van inbreuken op de drugwetgeving. Volgens de raadkamer moet het geld daarom teruggeven worden aan Roj NV, de rechtmatige eigenaar

Na de inbeslagname van het geld in Luxemburg werd in België operatie Spoetnik gelanceerd. Daarbij deed de rijkswacht met grote middelen een inval bij Roj NV in Denderleeuw en in bedrijven en huizen van nog andere Koerden. Negentig personen werden op 18 september 1996 opgepakt voor verhoor. Vier medewerkers bleven aangehouden en werden beschuldigd van witwassen van geld afkomstig uit terroristische activiteiten, mensenhandel en bendevorming. Enkele weken later werden ook zij vrijgelaten. Maar het onderzoek onder leiding van onderzoeksrechter Jeroen Burm gaat nog steeds door.

"En dat onderzoek blijft hier maar duren," zegt Britta Böhler, advocate van Roj NV. "Zonder dat er iets schijnt te gebeuren. Er zijn nadien geen verhoren meer geweest, noch huiszoekingen. We weten nog steeds niet welke beschuldigingen er lopen. We mogen zelfs het dossier niet inkijken."

Bij het Comité P, het controleorgaan van de politiediensten, loopt momenteel ook nog een onderzoek naar de manier waarop de inval bij Roj NV en het verdere onderzoek werd gedaan. "Er is al een voorlopig verslag," zegt Katy Rijnders, bedrijfsjuriste van Roj NV. "En daaruit blijkt dat er voldoende aanwijzingen zijn om een en ander verder te onderzoeken. Want de manier waarop die inval gebeurde, was buiten alle proporties."

Gisteren gaven de advocaten van Roj een persconferentie. Om het vonnis van de Luxemburgse rechter bekend te maken, maar ook om via deze weg alsnog de Belgische autoriteiten te kunnen bereiken.

"Twee lange jaren blijken vreemd genoeg onvoldoende om de zware beschuldigingen te staven," zegt Böhler. "De plot van dit onderzoek lijkt steeds meer op een roman van John Grisham. Maar we hopen dat er dan ook een happy end komt." (AE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234