Maandag 28/11/2022

In België zijn tot nu toe al 75.000 mensen besmet met varkensgriep

BRUSSEL

Een absolute piek is dat echter niet. ‘Dat betekent dat 0,7 procent van de bevolking tot nu toe de varkensgriep heeft gehad. De verwachting is dat 20 à 30 procent die griep zal krijgen.’

De varkensgriep waart steeds sterker rond in ons land en dat merken de huisartsen aan de toename van de consultaties. “We hebben nu veel meer werk dan normaal in oktober, ongeveer 20 procent meer patiënten. Die stijging is deels te wijten aan circulerende maag- en darminfecties, maar vooral aan luchtweginfecties en griepsymptomen”, zegt huisarts Dieter Vercammen, ondervoorzitter van artsenvereniging Domus Medica.

Keel- en spierpijn en hoge koorts

“Het grootste deel van die extra patiënten met griepsymptomen heeft te maken met de varkensgriep”, vervolgt Vercammen. “De klassieke seizoensgriep circuleert doorgaans pas na Nieuwjaar en het beeld van de patiënten is ook anders. Nu worden vooral kinderen en twintigers en dertigers getroffen. De kinderen hebben er niet veel last van, de anderen wel. Zij hebben vaak erg zware keelpijn, spierpijn en hoge koorts.”Sinds een tijd wordt niet meer systematisch getest om te weten of het gaat om varkensgriep A/H1N1 of gewone griep. “Qua gevolgen maakt het weinig verschil, en ook de behandeling is dezelfde. Gewoon uitzieken. En hoewel er veel meer zieken verwacht worden, blijkt deze griep milder dan de seizoensgriep die toch elk jaar 2.000 mensenlevens eist in ons land.”Verwacht wordt dat het aantal nieuwe patiënten met varkensgriep deze week zal oplopen tot 40.000, wat meer dan een verdubbeling is tegenover vorige week, aldus griepcommissaris Van Ranst. Het registratienetwerk van de VUB bevestigt die tendens. Bedoeling van het systeem is om online een zo groot mogelijk aantal gevallen te registeren van varkensgriep waarvoor hulp gezocht werd bij een huisarts. “We hebben vandaag al bijna meer gevallen dan vorige week en de week is nog maar halfweg”, zegt coördinator van het netwerk professor Dirk Devroey van de vakgroep voor huisartsgeneeskunde. “Vorige week ging het om 528 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners en nu zitten we voor de eerste helft van deze week al aan 434 per 100.000 inwoners. “Net als vorige week zijn de helft van de patiënten jongeren, kinderen en schoolgaande jeugd.”

Ook verdubbeling in Antwerpen

Voor de provincies West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant en voor het Brusselse gewest kunnen representatieve cijfers gegeven worden, voor de andere provincies niet, omdat daar onvoldoende huisartsen deelnemen. Die regionale cijfers geven een zicht op de verspreiding van de varkensgriep. “Vorige week woedde de varkensgriep vooral in Vlaams-Brabant, met 682 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Daar lijkt het nu stabieler met 327 per 100.000 voor de eerste helft van deze week.”De varkensgriep lijkt deze week meer op te rukken in West-Vlaanderen. Daar was vorige week sprake van 382 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Voor de eerste helft van deze week liep dat al op tot 911 per 100.000 inwoners. In de provincie Antwerpen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt een verdubbeling verwacht: van 376 per 100.000 inwoners in Antwerpen vorige week naar 365 per 100.000 inwoners voor de eerste helft van deze week. Voor Brussel geldt ongeveer hetzelfde.Devroey: “De griep werkt in clusters. Zodra iemand besmet is, gaat die mensen in zijn omgeving besmetten, die vervolgens weer anderen in hun omgeving aansteken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234