Zondag 19/01/2020

'In België worden mensenrechten dagelijks geschonden'

Ngo-Forum wil oprichting onafhankelijke adviescommissie

België overtreedt dagelijks de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dat zegt het NGO-Forum, een koepel van dertig Belgische organisaties die naar aanleiding van de vijftigste UVRM-verjaardag de handen in elkaar hebben geslagen. Ze noemen de mensenrechten in België 'papieren beloftes' en dienen vandaag hun eisen in bij het parlement.

De lijst van de overtredingen is lang. Met voorop het gesol met de sans-papiers maar ook met celstraffen voor minderjarige misdadigers, geen stemrecht voor migranten en discriminatie van homo's en lesbiennes.

"We willen vooral dat hier bestaande discriminaties naar geslacht en leeftijd worden weggewerkt, maar ook vreemdelingenhaat", zegt Mark Deneer van Amnesty International. "Zo worden er nog altijd homo's en lesbiennes door rechtbanken vervolgd op basis van het vage begrip 'ontucht'. We vragen dat dit geschrapt wordt uit de strafwet."

Deze eis prijkt op een lange lijst die werd opgenomen in de 'Mensenrechtenagenda voor het begin van de 21ste eeuw', die vandaag wordt voorgesteld. "Daarmee beperken we ons niet alleen op België, maar belichten we ook de Belgische houding tegenover mensenrechtenschendingen wereldwijd", zegt Deneer. "We vragen een actievere houding inzake conflictpreventie, maar ook toepassing van mensenrechtencriteria op de wapenwetgeving en het ontvankelijk verklaren van asielaanvragen wegens seksuele discriminatie."

Het Forum wil dat de regering een commissie opricht die onafhankelijk advies kan uitbrengen en haar wettelijke verplichting nakomt om het parlement te informeren. Maar ook de volksvertegenwoordiging zelf heeft werk aan de winkel. Er moet nog een rist internationale verdragen worden geratificeerd, waaronder dat over de oprichting van een Internationaal Strafhof.

Het ngo-samenwerkingsverband wil zich trouwens niet beperken tot politici, zegt Deneer. "Omdat met betrekking tot de mensenrechten steeds meer aandacht gaat naar sociale, economische en culturele rechten zien we ook een rol weggelegd voor het bedrijfsleven. Dat geeft een nieuwe dimensie aan het debat." (MR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234