Woensdag 29/06/2022

AchtergrondTeststrategie

In België loopt het testen en tracen vaak stroef. Hoe zit dat eigenlijk in het buitenland?

Een medewerker van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in een teststraat.  Beeld ANP
Een medewerker van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in een teststraat.Beeld ANP

Nu het aantal coronabesmettingen in Europa opnieuw oploopt, wordt het belang van een efficiënte test- en traceprocedure almaar belangrijker. In België loopt dat vaak stroef. Hoe pakken ze dat aan in het buitenland?

Patrick van IJzendoornMaartje BakkerJarl van der PloegSterre Lindhout en Michiel Martin

Italië

Het is weleens anders geweest, maar qua coronacijfers is Italië momenteel de beste leerling van de klas. Dagelijks worden tussen de 30.000 en 60.000 Italianen onderworpen aan een test en van hen blijkt slechts 0,5 procent besmet. Omdat er tot halverwege juni bijna 80.000 tamponi per dag werden afgenomen – alleen al in Rome zijn er elf plekken waar je kan worden getest zonder je auto te verlaten – zijn er nauwelijks wachttijden. De uitslag is er na maximaal 24 uur.

Hoewel de cijfers in vergelijking met andere Europese landen vaker positief zijn, stemmen ze in Italië toch vooral onzeker. Komt dit door goed beleid of omdat we de verkeerde mensen testen, vraagt Andrea Crisanti, een van de belangrijkste virologen van Italië, zich af. Nu worden vooral mensen getest met symptomen, maar zou het niet veel verstandiger zijn ook jongeren te testen, of inreizende toeristen? Die discussie wordt volop gevoerd in de verschillende regio’s. Zo denkt Toscane erover na bij drukke uitgaansgelegenheden plekken in te richten waar jongeren zich kunnen laten testen.

Groot-Brittannië

Het Britse testbeleid kwam langzaam op gang, zeker in vergelijking met Duitsland, maar inmiddels is Groot-Brittannië koploper in Europa. Bijna 15 miljoen Britten hebben een test gedaan, bijna een kwart van de bevolking. Iedereen die symptomen heeft of samenwoont met iemand die ze heeft, kan via de site van de National Health Service een test regelen bij een testcentrum. Daarvan zijn er honderd verspreid over het land. Wie is getest, krijgt binnen een dag de uitslag.

Het laten opsturen van een thuistest is mogelijk, maar deze manier van testen is iets minder betrouwbaar en de uitslag laat langer op zich wachten. Totdat de uitslag er is, bekendgemaakt via mail of een sms’je, word je geacht binnen te blijven. Ook mensen die in contact zijn geweest met iemand die positief getest is, worden geacht een test te laten uitvoeren. Tevens zijn testen beschikbaar voor alle inwoners van steden die hard getroffen zijn. Dat geldt momenteel voor Leicester, Luton, Pendle en Blackburn. Tot nu toe testten er ruim 300.000 Britten positief. De serologische test, die aantoont of iemand Covid-19 heeft gehad, is enkel beschikbaar voor Britten in de gezondheidszorg.

Spanje

Soms gaat alles volgens het boekje. Toen afgelopen zaterdag werd ontdekt dat twee personeelsleden en een klant van café Urban’s in Oviedo het virus hadden, werd die informatie meteen gedeeld. De gezondheidsdienst van de regio Asturias vroeg iedereen die in de bar was geweest zich te melden. Binnen twee dagen werden er honderden tests gedaan, die enkele nieuwe gevallen opleverden.

Toch kan in grote delen van Spanje de wachttijd voor een test oplopen, en de meeste onrust is er over het gebrek aan rastreadores: de contactonderzoekers. In Catalonië liepen de ze zodanig achter de feiten aan dat het virus er inmiddels weer vrijelijk circuleert. Ook in Madrid is er een schromelijk tekort. De overheid ontkende dat lange tijd, maar de feiten spraken voor zich: er waren opvallend veel 'losse' ziektegevallen, clusters werden er nauwelijks ontdekt.

In Spanje worden gemiddeld maar drie nauwe contacten per besmetting gevonden. Volgens Spaanse media is dit de belangrijkste oorzaak voor de nieuwe uitbraken.

Duitsland

In Duitsland worden de persconferenties zorgelijker van toon. Ruim 3.500 mensen uit alle hoeken van het land zijn afgelopen week positief getest. Viroloog Lothar Wieler, voorzitter van het nationale gezondheidsinstituut RKI, sprak van een “werkelijk zeer onrustbarende” situatie en smeekte vakantie- en feestgangers zich alsjeblieft “fatsoenlijk” te gedragen.

Sinds vorige week adviseert het RKI mensen met lichte klachten zich te laten testen. Want testcapaciteit heeft Duitsland in overvloed. Twee weken geleden (de cijfers lopen wat achter) werden 531.571 tests uitgevoerd, maar de maximale capaciteit ligt op bijna 1,2 miljoen tests per week.

Gezondheidsminister Jens Spahn (CDU) wil tests verplichten voor vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden. Dat besluit is omstreden, vooral linkse politici vinden dat een te grote inbreuk op de burgerlijke vrijheden.

Spahn krijgt bijval uit de deelstaat Beieren, die zich vanaf het begin van de pandemie laat roemen om zijn strenge beleid. Vorige week maakte minister-president Söder (CSU) coronatests voor iedereen gratis, ook zonder symptomen.

Nederland

Sinds 1 juni geldt er in Nederland een duidelijke richtlijn voor testen: wie kampt met (lichte) klachten die passen bij het nieuwe coronavirus, belt naar een vast nummer voor een afspraak in de ‘teststraten’ van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD). Dagelijks worden er zo’n 15.000 testen afgenomen, waarvan rond de 1 procent positief is. Tot de uitslag van de test binnenrolt, horen inwoners keurig thuis te blijven.

Toch stijgt ook in Nederland het aantal nieuwe besmettingen. In de week van 22 tot en met 28 juli zijn 1.329 mensen positief getest op het coronavirus. Niet eerder zijn in Nederland in één week zo veel mensen getest als afgelopen week: 111.764.

Keerzijde is dat de wachttijden oplopen. Bij 85 procent van de GGD’s vindt de testafspraak plaats binnen de 24 uur na het telefoontje naar het callcenter, in drie regio’s lukt dat niet: Brabant, Zeeland en Rotterdam. Ook de testuitslag en het contactonderzoek laten op veel plaatsen te lang op zich wachten.

Het ministerie van Volksgezondheid sprak recent de ambitie uit om de dagelijkse testcapaciteit tegen het najaar op te voeren naar 70.000 testen per dag, nu is dat ongeveer 30.000.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234