Donderdag 22/10/2020

Standpunt

In België is de politieke discussie over klimaatmaatregelen in de puberale fase beland

Koen Vidal.Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is journalist bij De Morgen.

In België is de politieke discussie over klimaatmaatregelen in de puberale fase beland.

Dat blijkt vooral uit de knullige en weinig respectvolle manier waarop energieminister Marie Christine Marghem haar collega-ministers en het parlement informeert over de kernuitstap.

De MR-minister gaf op zijn minst de indruk dat ze enkel wil communiceren over feiten en cijfers die de noodzaak van de geplande kernuitstap tegen 2025 moeten ondersteunen.

De meest recente capriool van Marghem: cijfers waaruit blijkt dat de kernuitstap in een eerste fase voor 76 procent meer uitstoot zal zorgen, werden niet met het parlement gedeeld.

Maar ook de manier waarop N-VA op Marghems selectieve communicatie reageert, is weinig matuur. Toch wel een beetje in schwalbe-stijl zei Kamerlid Bert Wollants dat de achtergehouden cijfers het ultieme bewijs leveren dat een kernuitstap onhaalbaar is en België zijn klimaatdoeleinden enkel zal bereiken als we onze nucleaire centrales draaiende houden. Alsof kernenergie voor eeuwig de enige leverancier van groene stroom moet zijn.

Dat nogal wat politici onvolwassen met het klimaatdebat omspringen, is jammer. Want het gevaar van dit soort politieke spelletjes is dat veel burgers zich geïrriteerd afkeren van een welles-nietesgedoe dat zich beperkt tot de vraag of kerncentrales al dan niet dicht moeten.

Dat is kwalijk: niet enkel omdat klimaatverandering de grootste uitdaging is van de 21ste eeuw, maar ook omdat deze discussie veel interessanter en veelzijdiger is dan Marghem en co. doen uitschijnen.

Want in wezen gaat deze kwestie over de cruciale vraag hoe we vlot overschakelen naar een samenleving die zo weinig mogelijk gebruik maakt van steenkool, olie en gas. Die overstap naar windmolens, zonnepanelen, duurzame biomassa en – niet te vergeten – meer zuinigheid kun je alleen maar omschrijven als een nieuwe industriële revolutie.

Om die omwenteling mogelijk te maken, houden beleidsmakers zich best bezig met visionaire toekomstplannen waaruit blijkt hoeveel middelen we moeten vrijmaken voor technologisch onderzoek, groene investeringen, zuinige transportmogelijkheden en verschuivingen op de arbeidsmarkt. Het zou ook aanlokkelijk zijn om een helder beeld te krijgen van hoeveel nieuwe banen en economische winst die nieuwe groene industrie zal scheppen. In andere Europese landen gaat het over tienduizenden duurzame jobs en miljarden euro's. Dat is toch wel iets waarmee je als politicus zou kunnen uitpakken. 

Maar in België moeten we wat dat betreft blijkbaar nog even geduld oefenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234