Vrijdag 18/06/2021

'In België, daar woont de antichrist niet'

Apocalypse now, stond er op de voorpagina. Maar volgens het eindtijddenken van de moslims is de Apocalyps nog niet begonnen. Voor het einde der tijden zal komen, moet de antichrist nog vernietigd worden. Want die predikt seks, bezit en goddeloosheid. 'De boodschap van de meeste Hollywood-films, dus', zegt prof. Jongeneel. 'Vandaar dat Amerika de antichrist is. Ook voor de meest vrome christenen is er geen genade. Want zij geloven dat Jezus de zoon van God is, wat betekent dat God seks heeft gehad.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Katrijn Serneels

Uit de bijbel komt er een draak met zeven koppen, in de koran kruipt een dier uit de aarde, als de apocalyps aanbreekt. "Zowel het christendom als de islam hebben profetieën waarin het einde der tijden voorspeld wordt, zegt prof. Jan Jongeneel, missioloog aan de universiteit van Utrecht. "En voor dat einde der tijden, moet de draak of het dier uit de aarde, dat de antichrist is, vernietigd worden, pas dan kan Gods of Allahs rijk op aarde komen. Het apocalyptisch denken in de islam is de ideale voedingsbodem voor de aanslagen in New York en Washington, waar de antichrist woont. De groep moslims die apocalyptisch denkt, behoort wel tot een minderheid, ze bedraagt minder dan 10 procent."

Wie is de antichrist? Al kennen christenen en moslims hem allebei, over zijn identiteit zijn ze het niet eens. "In de christelijke visie is het Hitler, of zelfs Saddam Hoessein, terwijl de islam met de vinger naar Amerika wijst. Amerika belichaamt volgens de islam de typische eigenschappen van de antichrist: sensualisme, materialisme en atheïsme. Door films uit Hollywood, westerse muziekclips en mode krijgen ze het beeld dat vrouwen altijd met ontblote lichaamsdelen rondlopen. De apocalyptische islamieten zijn niet zo gelukkig met Madonna, Sharon Stone en Britney Spears, want hun gedrag is immoreel en zet aan tot verderf."

Vlug rijk worden, dat is een ander aspect van de American Dream, die in hun ogen een nachtmerrie is. "Het Westen is materieel, het enige doel is geld verdienen en zichzelf daarmee in luxe wentelen. Nu, geld verdienen, daar hebben de islamieten ook geen broertje aan dood, denk maar aan al hun inkomsten uit de olie. Maar dat geld wordt niet exclusief gebruikt om de eigen levensstandaard op te krikken, maar om de islam te onderwijzen en verspreiden. Het leven van westerlingen is materieel rijk, maar op geestelijk vlak een woestijn."

Moslims hebben Allah, christenen hebben God, dus atheïsme kun je de Amerikanen toch niet verwijten. "De christelijke God is een valse god, vinden ze. Het is fout gelopen met het christendom toen Jezus werd beschouwd als de zoon van God, en niet gewoon als een van de vijf grote profeten zoals in de islam. Want dat betekent niet alleen dat God seks moet hebben gehad om een zoon te krijgen, maar ook dat er twee goden zijn, vader en zoon. En de moeder van een god, die moet toch ook wel een goddelijke status krijgen. Dus krijg je een onzuivere vorm van geloof, polytheïsme. Je gelooft niet langer in één ware god, maar in valse goden. Vandaar dat ze ook vrome christenen ongelovige atheïsten vinden, barbaarse heidenen die bekeerd of vernietigd moeten worden."

Waarom hebben religies als de islam en het christendom, die ook naastenliefde prediken, zulke gewelddadige fantasieën over apocalypsen en antichristen die vernietigd worden? "Niet omdat ze een mannelijk godsbeeld hebben of patriarchaal zijn", zegt Jongeneel. "Het is veel eenvoudiger: als er een begin is, dan moet er ook een einde zijn. In het lineaire denken over tijd heeft de geschiedenis een doel, een eindpunt: Gods heerschappij op de hele aarde. In religies met een cyclisch denken, zoals het hindoeïsme, dat in reïncarnatie gelooft, is er geen einde, dus ook geen apocalyps."

Ook het geloof in één Ware God wakkert het apocalyptisch denken aan. "In het polytheïsme is er een moeder- en vadergod, en vele bijgoden, die wel verwantschap vertonen met de goden van vreemde, op het eerste gezicht heidens lijkende volkeren. Het jodendom, christendom en de islam zijn monotheïstisch: wie niet gelooft in de ene goede god, gelooft in een slechte god en is een heiden. Dat betekent dat er een heleboel heidenen zijn, en wat moet je daarmee als je Gods rijk op aarde wil stichten? Bekeren of vernietigen. De christenen hebben hun tijd om zich te bekeren al gehad. Dus is het nu tijd voor vernietigen. En dat gebeurt volgens de moderne interpretatie van de apocalyptische profetieën in de koran met een atoombom."

De moderne handleiding om heidenen te vernietigen heet Israel and the prophecies of the Qu'ran, in1974 geschreven door de fundamentalistische soenniet Ali Akbar. Het boek verscheen voor het eerst in Maleisië, waarna het zich in de hele islamwereld verspreidde. Al kende het vijf drukken, het is niet bekend in de westerse wereld. "Het boek is een laatste waarschuwing aan het Westen om zich te bekeren voor het te laat is. Het gaat ervan uit dat de heidenen hun leven niet zullen beteren, vooral hun sterke band met Israël is een obstakel."

En wie niet horen wil, moet voelen. "Veertig jaar tijd krijgt het Westen om zich te bekeren, en de meeste moslimfundamentalisten beginnen te tellen vanaf de stichting van Israël in 1948. In 1989 was ons ultimatum dus afgelopen. Het is geen toeval dat daarna de fundamentalistische aanslagen tegen Amerika beginnen. Er waren er in '93, '95 en '98, en nu is er dus deze aanslag."

Jongeneel is niet bang dat de volgende aanslag in Utrecht zal zijn. "Of in België, daar woont de antichrist niet. En België kun je net als de rest van Europa makkelijk via politieke weg veroveren. In Amerika ligt dat moeilijker, daar zijn politiek en geloof sterker met elkaar verweven. Hier in Europa ligt het christendom toch al op apegapen. Waarom er hier geen moslimpartijen zijn opgedoken die de macht willen grijpen? De fundamentalisten zien infiltratie in de bestaande partijen om zo de macht te grijpen ook als een goede weg."

Wat voor straf staat ons volgens Akbar te wachten? "Een ziekte die al het vlees zal verslinden. Een verschrikkelijke stank zal de ten dode opgeschrevenen omringen. Maar wie zuiver is, zal niet ziek worden. Akbar heeft het over de effecten van radioactiviteit bij de inslag van een atoombom. Maar Allah zal genadig zijn voor de ware gelovigen, bij het einde der tijden zal de wereld schoongewassen worden van alle zonde door overvloedige regens. Die regen moet je niet letterlijk nemen, het kan ook een symbool zijn voor hoop. Je kunt de symboliek een beetje vergelijken met de zondvloed in het Oude Testament, die nadat God de mensheid een laatste kans geeft, de aarde overspoelt. De zondigen sterven, de zuiveren worden gered."

Bang voor aanslagen in Europa is Jongeneel niet, maar hij is wel bang voor de bom. "Mijn advies is: bewaak de schuilplaatsen van nucleaire wapens erg goed. We hebben al een apocalyps gehad in New York, laat de echte apocalyps maar even uitblijven. Profetieën over het einde der tijden kunnen maar beter profetieën blijven."

'Europa kun je makkelijk op politieke wijze veroveren, waarom zou je er dan aanslagen plegen?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234