Zaterdag 29/02/2020

Brand Notre-Dame

In beeld: dit heeft het vuur aangericht in de Notre-Dame

Beeld Photo News

De dag na de brand in de Parijse kathedraal Notre-Dame wordt de schade stilaan duidelijk. De heropbouw zou mogelijk decennia kunnen duren. Een overzicht van de schade.

Onzekerheid over interieur

Er gaapt een groot gat in het eeuwenoud plafondgewelf van de kathedraal, wellicht ontstaan door de 750 ton wegende torenspits die naar beneden kwam. Het onderzoek naar de totale schade loopt nog, maar wie in de kathedraal geweest is, isweinig optimistisch zijn over hoe de binnenkant eraan toe is. “Het interieur is volledig verkoold, alles is zwart”, zei bisschop Philippe Marsset in de Franse krant Le Figaro, nadat hij zelf binnen was gaan kijken. “De buitenkant staat er nog, maar binnen is alles zwart. Het enige wat ik zag toen ik binnen was, was dat het gouden kruis er nog steeds stond.” Andere beelden lijken dan weer aan te tonen dat het interieur als bij wonder grotendeels intact is gebleven. Wel is er heel wat waterschade door de vele bluswerken.

‘Alles is zwart, behalve het gouden kruis.’Beeld Photo News
Brandweermannen wachten om het gebouw binnen te gaan.Beeld Photo News
Delen van het plafond zijn naar beneden gekomen.Beeld Photo News
De vloer staat volledig onder water door de bluswerken.Beeld Photo News

Orgel intact

Het wereldberoemde orgel in de kathedraal is intact gebleven, maar wel beschadigd. Het heeft 8000 pijpen en 5 klavieren.

Het wereldberoemde orgel is beschadigd, maar intact.Beeld AFP

Meeste kunstschatten gered

Het grootste deel van de kunstschatten en relikwieën is uit de brandende Notre-Dame gered, zo meldt een opgeluchte minister van Cultuur Franck Riester. Eerder was al bekend dat de voor katholieke gelovigen belangrijke doornenkroon geëvacueerd is. Die bevindt zich nu in het Parijse stadhuis, samen met andere kunstschatten. Een journalist van Paris Match meldt op basis van een bron binnen de kerk dat naast alle kunstwerken ook de Heilige Sacramenten van de Notre-Dame op tijd in veiligheid gebracht zijn.

De beroemde doornenkroon is gered en ligt in het stadhuis van Parijs.Beeld Reuters

1.000 vierkante meter dak verwoest

Het 1.000 vierkante meter grote dak van de kathedraal is bijna volledig weggebrand. De brand ontstond op een zolder en verspreidde zich vliegensvlug via het volledig houten gebinte van het dak. 

Luchtbeelden tonen hoe het volledige dak in brand staat.Beeld AFP
Beeld AFP

Torenspits ingestort

De 93 meter hoge torenspits, in het Frans ‘La Flèche’ genoemd, is volledig ingestort. Onder de vlammen brak de toren als een lucifer, zo laten beelden zien. Het geheel stortte neer en kwam terecht op de vloer binnenin de kathedraal, vlak voor het altaar. De toren bestond uit 500 ton hout en 250 ton lood.

De torenspits brak als een lucifer onder de vlammen.Beeld AFP
De toren, minuten voor de instorting.Beeld AFP

Noordelijke toren gered

De noordelijke toren vooraan heeft na het dak vuur gevat. Over de schade binnenin is nog niets bekend, wel bevestigt de brandweer dat de toren gered is dankzij de bluswerken. “We vreesden dat de klok naar beneden zou komen”, klinkt het.

De brand in de noordelijke toren.Beeld Photo News

‘Zwakke plekken in structuur’

Eerst meldde de brandweer dat de stabiliteit van het gebouw gevrijwaard was gebleven door de brand, maar nu zouden er toch “zwakke plekken” vastgesteld in de structuur van de kathedraal, vooral in het gewelf. Dat zegt de Franse staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Laurent Nuñez.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234