Donderdag 17/06/2021

In Amerika dreigt

Afschrijvingsprobleem krijgt staartje

proces tegen L & H

Ontevreden Amerikaanse beleggers hebben een proces aangespannen tegen het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Het bedrijf wordt onzorgvuldig beheer verweten. 'Individuele personen' en kaderleden van het bedrijf worden beschuldigd van insider trading.

Brussel

Robert Melders

Maandagavond laat lekte via het persbureau Bloomberg uit dat advocatenbureau Weiss & Yourman in New York een zogenaamde class action-klacht had ingediend tegen Lernout & Hauspie. Dit is een aanklacht in naam van een groep personen. Weiss & Yourman nodigen andere aandeelhouders uittdrukkelijk uit zich bij de klacht aan te sluiten. Bovendien vragen ze ook om mogelijke strafbare of laakbare feiten aan hen te melden. De klacht lijkt in de eerste plaats een uitvloeisel van het aanslepend geschil van L & H met de SEC, de Amerikaanse beursautoriteit. Lernout & Hauspie moet van de SEC zijn afschrijvingsmethode met terugwerkende kracht veranderen. Alleen kreeg het nog steeds geen nauwkeurige aanwijzingen over hoe dat nu concreet moet. De beschuldiging van onverantwoorde boekhoudpraktijken slaat precies op die betwiste afschrijvingen. De omschrijving luidt "agressieve en onverantwoorde boekhoudkundige praktijken, waardoor de winsten kunstmatig hoog werden gehouden en de negatieve invloed van overnames geminimaliseerd".

De insider trading (handel met voorkennis) ligt wat gevoeliger. Gesteld wordt dat insiders aandelen verkocht hebben toen ze op de hoogte waren van de bezwaren van de SEC. Het publiek daarentegen verkeerde nog in het ongewisse, dit steeds volgens de beschuldiging. Volgens Weiss & Yourman zouden de insiders zo miljoenen dollars verdiend hebben. De periode van 3 februari tot 1 december 1998 wordt als verdacht bestempeld. Het advocatenkantoor tracht zoveel mogelijk aandelenbezitters die in deze periode gekocht hebben te verenigen. Weiss & Yourman heeft al eerder met dat bijltje gehakt. Het is gespecialiseerd in class action suits ten voordele van aandeelhouders die zich bedrogen voelen. Vooral de jacht op onregelmatigheden in de financiële rapportering is een specialiteit van het huis. Weiss & Yourman heeft de hulp van sectorgenoot Stull, Stull & Brody ingeroepen. Lernout & Hauspie kon in de vooravond nog niet reageren. Vice-president communicatie Ellen Spooren kon vanuit New York enkel vertellen dat de lokale rechtbank maar om 10 uur lokale tijd openging en dat Lernout & Hauspie pas dan de tekst van de beschuldiging kon inkijken . Het bedrijf had de zaak ookvia het persbureau Bloomberg moeten vernemen. Later op de dag zou een reactie volgen, na lectuur van de tekst. Een week geleden liet L & H wel zeer opvallend naar de pers verhalen uitlekken over Amerikanen die tegen het aandeel zouden speculeren. Misschien had L & H toch een vaag vermoeden dat er iets op komst was.

De beurs wist niet goed wat ze met het nieuws aanmoest. Van 40,125 dollar viel de koers op de Easdaq terug tot 34,5 dollar. Maar later op de avond was er weer herstel tot 38 dollar. Dat er speculanten op de markt zitten kan moeilijk ontkend worden. "Het is best mogelijk dat enkele Amerikaanse speculanten opzettelijk klacht hebben ingediend," opperde analist Patrick Michielsen van beursvennootschap Vermeulen Raemdonck. Hij geeft al geruime tijd een koopadvies. L & H zijn nu eenmaal de marktleiders in spraaktechnologie, argumenteert hij. Vorige week nog had Michielsen met Paul Hauspie gesproken en die maakte zich niet ongerust over de betwisting met de SEC. "Peanuts", had hij de invloed op de cijfers genoemd. Bovendien had de groep zich nu goed geprofileerd als leider. Er zouden in de toekomst veel minder aankopen nodig zijn. De betwisting sloeg precies op de afschrijvingen bij acquisities. Het blijft intussen wel vervelend dat de definitieve uitspraak van de SEC op zich laat wachten. Hierbij komt nu het dreigend proces in de Verenigde Staten. Weiss & Yourman hebben in hun oproep de ontevreden aandeelhouders tot 20maart de tijd gegeven om zich aan te melden. Lernout & Hauspie dreigt dus weer met een aanslepend Amerikaans dossier opgescheept te raken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234