Vrijdag 07/05/2021

'In Afrika staan ze soms al verder'

Zondagavond mag Anderlecht een tweede poging wagen om zich tot kampioen te kronen, nu op eigen veld tegen AA Gent. En dan begint, zeg maar, fase twee van de heropstanding. Want Anderlecht wil ook Europees weer een rol van betekenis spelen, wat concreet heet: in de Champions League geraken. Jean Dockx zal als hoofd scouting van Anderlecht zijn stem hebben in de sportieve uitbouw van de ploeg, maar in zijn reis rond de wereld op jacht naar goede spelers is hij al vele illusies armer: 'Het wordt voor Anderlecht steeds moeilijker om een meerwaarde te bieden.'

Anderlecht

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Jean Dockx is nog altijd de man die Pär Zetterberg op vijftienjarige leeftijd kon overtuigen naar Anderlecht te gaan. Dat de Zweed geen spijt heeft van die keuze, bewijst alleen al zijn trouw aan paars-wit, waarmee hij nu op het punt staat zijn vierde titel te vieren. Gevraagd aan Zetterberg voor wie hij tijdens zijn jarenlange carrière het meeste respect voelt, dacht hij ook spontaan aan Jean Dockx, en geen voortrekker als Vanden Stock of Verschueren. Dockx werkt graag achter de schermen, slechts af en toe, zoals vorig seizoen na het ontslag van Arie Haan, trad hij uit de schaduw om Anderlecht als hoofdcoach ad interim te leiden. Vanaf dit seizoen is Dockx hoofd scouting op Anderlecht, een job waarin hij al vaker schrok.

Is de nakende titel van Anderlecht ook wat uw verdienste?

"Neen, daar heb ik niets mee te maken, het enige wat ik kan zeggen is dat de ploeg eind vorig seizoen al op de rails zat. In negentien wedstrijden hadden we 50 punten op 57 gehaald, dan weet je dat je goed zit. Die trend heeft Anderlecht, met nog enkele versterkingen erbij, dit seizoen voortgezet."

Bevalt het scoutingswerk u beter dan de trainersjob?

"Het is helemaal verschillend. Als hoofdtrainer had ik meer stress, wat ik nu ook wel een beetje mis. In het begin moest ik wennen aan mijn nieuwe job, want ik had nooit anders gedaan dan op het veld te staan. Het scoutingswerk ervaar ik ook als moeilijker. We kijken nu uit naar versterking voor volgend seizoen, waar we in principe de lat hoog moeten leggen omdat we in de Champions League willen geraken. Het moeilijke is die voorronde te passeren, daarin kun je vallen tegen de tweede of derde club uit Spanje en Italië. In de eindronde valt toch wat druk weg, al zal het dan zeer vermoeiend zijn om zowel in de competitie als Europees te presteren, tenzij je over een zeer brede kern beschikt."

Het rotatiesysteem zoals Europese topclubs toepassen, maar is dat voor Anderlecht wel weggelegd?

"In België denken wij daarover nog wat bekrompen. Een bankzitter wordt vaak als minderwaardig gezien. Maar als ik zie wie in Italië zoal op de bank zit en meeleeft met de ploeg, dan kunnen we daar een voorbeeld aan nemen. Vandaag volstaat één goede ploeg niet meer."

Kan Anderlecht financieel wel twee evenwaardige kernen aan, want wat als het al fout loopt in de Europese voorronde?

"Het moeten geen twee volledig gelijkwaardige kernen zijn. De beste oplossing is een kern van 20 à 22 spelers, aangevuld met een 5- à 6-tal jongeren. Dat is een ideaal, een club die op een bepaald moment in de rats zit door geblesseerden of heel diep moet gaan, moet goede jeugdspelers klaar staan hebben."

Aan welke specifieke spelers heeft Anderlecht nood ter versterking?

"(noemt geen namen). We zijn daar al een aantal maanden mee bezig, en ik heb een lijst van verschillende spelers. Het is niet moeilijk om goede spelers te vinden, wel om die voor de juiste prijs-kwaliteit te vinden, en dan nog blijft het altijd een beetje pokeren. Want als men te snel een speler wil, betaalt men dikwijls 10 à 20 miljoen frank te veel. Er is ook geen garantie. Stel dat Jan Koller na Euro 2000 toch vertrekt, dan moeten we daarop anticiperen. Ik heb een vervanger op het oog, maar zal die ook in juli nog vrij zijn?"

Bent u een gewiekst onderhandelaar?

"Dat weet ik niet, maar door het grote aantal jaren dat ik in het voetbal zit, weet ik wat er leeft en wat de strategieën zijn. Ik laat me zeker niet opjagen of onder druk zetten door managers die zeggen: 'Ja maar, als ge hem nu niet pakt, is hij morgen weg.' De rol van de makelaars is wel bijzonder belangrijk geworden. Probleem is dat voor een speler soms ineens drie à vier makelaars tussenkomen, van wie iedereen zegt dat het zijn speler is. Zelfs jonge spelers van zestien en zeventien jaar komen nu met een makelaar en een advocaat een contract bespreken; zover zijn we al."

De trend is zelfs dat Europese topclubs jongeren van twaalf of veertien jaar al wegsnoepen. Kan Anderlecht dan nog een meerwaarde bieden?

"Voor jonge gasten primeert nog altijd het sportieve vooruitzicht: maar ook daarin heeft Anderlecht het moeilijk, wat kunnen we nog bieden? Veel andere clubs in onze eerste klasse hebben avondtraining, waarbij de jongeren nog kunnen meetrainen met de A-kern of B-kern. Bij ons traint de A of B-kern gedurende de dag, waarbij de jongeren moeilijk ingeschakeld kunnen worden. Zolang studie en topsport niet beter geregeld is in België, is het moeilijk. Een typerend voorbeeld. Anderlecht wilde met enkele jonge spelers van Westerlo zoals een Van Hoevelen en Vandenbergh praten. Niet in de zin van: we gaan die wegpakken, maar eens horen hoe ze tegenover ons staan. Maar zij willen bewust bij Westerlo blijven, omdat ze daar dichter bij de A-ploeg zitten.

"En in het buitenland heb ik wel enkele keren grote ogen opgezet. Ook in Afrika staan ze soms al verder dan wij. Drie weken geleden kwam ik in Tunis, ik bezocht de club Esperance: ik schrok mij een bult als ik hun installatie zag: alles erop en eraan, met zeventien jonge gasten die 's middags om halfeen van school komen, en trainen om halfdrie en 's avonds. Wij zitten met 16-jarigen die vier keer per week trainen, zij trainen acht à tien keer per week. Alleen daarom al hoop ik dat Anderlecht in de Champions League geraakt; omdat dan misschien wel financieel middelen vrijkomen om een formatiecentrum Anderlecht waardig te bouwen."

Voetbal

'Jonge spelers van zestien jaar komen nu met een makelaar en een advocaat een contract bespreken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234