Donderdag 20/02/2020

In Aalter brokkelt het Cremlin af

Monsterverbond tegen Pieter De Crem krijgt bijval

'Dit is De Crem-city, waar Pieter zich Zonnekoning waant. En ginder heb je het Cremlin.' De oudere man wijst naar het gigantische gemeentehuis. Aan zijn spottende toon te oordelen, loopt hij niet zo hoog op met burgemeester Pieter De Crem (CD&V).

Door Cathy Galle

AALTER l De familie De Crem is in het Oost-Vlaamse Aalter al een halve eeuw aan de macht. Maar nu de oppositie besloten heeft de handen in elkaar te slaan, zou het tij voor het eerst in jaren wel eens kunnen keren.

Dat had VRT-journalist Siegfried Bracke in het verkiezingsprogramma TerZake 06 nu niet mogen zeggen. Dat hun gemeente op een PS-staat in Vlaanderen lijkt. "Dat was toch een beetje pijnlijk", vindt een oudere man op een van de terrasjes op de Aalterste Grote Markt. Niet dat hij zelf zo hoog oploopt met de familie De Crem. "Akkoord, Aalter is nog zo'n gemeente waar de burgemeestersfakkel van generatie op generatie wordt doorgegeven. Eerst 38 jaar vader De Crem, de voorbije twaalf jaar zoon Pieter. En we zijn nog een van de weinige gemeenten met een CD&V-meerderheid. Maar een PS-staat, neen, dat is er wel wat over. Hier gebeurt maar weinig onwettelijks."

Onwettelijk allicht niet, al kunnen er toch wel vragen gesteld worden bij de aanpak van de De Crem-familie, vindt de oppositie. Die heeft zich verenigd in een monstercoalitie en wil het tij doen keren. Groen! (nu goed voor vier zetels), VLD (nu drie zetels) en de lokale lijst Groep (ook drie zetels) vormen nu samen de lijst Open, wat staat voor Open Positief Eensgezind Naarstig. Lijsttrekker is oud-minister Jef Tavernier (Groen!).

"We vonden als oppositiepartijen dat we iets moesten doen", legt hij uit. "Aalter is aan verandering toe. De absolute meerderheid van De Crem brokkelt elke verkiezing ietsje meer af. In 2000 haalde de CVP 52 procent van de stemmen, iets meer dan de helft dus. Maar door de vreemde logica van het kiessysteem kreeg de partij wel 15 van de 25 zetels in Aalter."

De man in de straat kijkt veeleer gelaten naar de politieke hetze in de Oost-Vlaamse gemeente. "De mensen hier zijn best tevreden", vindt Madeleine Dumont, een vrouw van middelbare leeftijd die naar eigen zeggen al haar hele leven op de familie De Crem gestemd heeft. "In Aalter is het echt goed leven. En als je iets wou verkrijgen, dan moest je gewoon een CVP'er aanspreken. Die ging even met De Crem praten en het kwam in orde. Over het bestuur dus geen slecht woord, alleen komt onze burgemeester de jongste jaren wel nogal arrogant over. Hij heeft de macht en dat weet hij."

En dan is er nog het dossier van het politiegebouw, iets wat Madeleine toch wel dwarszit. Het gebouw waar de politie nu in huist was vroeger in handen van vader De Crem en de gemeentesecretaris. Toen de politie een gebouw zocht, besloten beide heren hun pand aan te bieden en dat over te laten aan een bvba. De oppositie zocht echter uit wie achter die bvba zat: Frank De Crem, de oudste broer van Pieter.

"De huurprijzen zijn ook niet van de poes", stelt Mie Van de Kerckhove (Groep), die bij Open de tweede plaats kreeg. "Naar Aalterse normen zijn die vrij hoog. De gemeente betaalt 75.000 euro per jaar aan huurgeld."

Volgens Pieter De Crem zelf heeft hij daar niets mee te maken. "Het is de politieraad die beslist heeft dat gebouw te huren. Ik zit daar voor niets tussen." Maar het dossier doet in Aalter toch wel wenkbrauwen fronsen. "Het erge is dat wij van niets wisten", zucht Madeleine Dumont. "Ik heb het gevoel dat we dom gehouden werden."

Open heeft de wind in het zeil sinds het zijn campagne startte, en de TerZake-uitzending lijkt nog een extra duwtje te geven. "Open wil meer inspraak en dat kunnen we alleen maar toejuichen", vinden twee jongemannen die net van de bakker komen. "In Aalter mag het dan al goed leven zijn, onze gemeente heeft ook een grote schuld en dat is iets wat de latere generaties nog parten kan spelen."

Geldverspilling. Het is iets wat in Aalter wel vaker opgemerkt wordt. Een gemeentehuis dat buiten proportie is voor een gemeente als Aalter, het nieuwe sportcomplex met glazen straat dat in de volksmond prompt 'Sportpaleis' werd genoemd, om maar enkele te noemen. Maar ook van vriendjespolitiek kennen ze in Aalter veel voorbeelden. "De dochter van de gemeentesecretaris werd ooit benoemd tot secretaris van het OCMW, de voormalige gemeentesecretaris werd ook al vervangen door zijn dochter", somt Jef Tavernier op. Bovendien zijn ook alle mandaten in intercommunales in CD&V-handen.

Pieter De Crem reageert heel kort. Volgens hem is het allemaal stemmingmakerij en doet hij niets onwettigs. "Klopt, maar het is wel vaak op het randeke", vindt Tavernier. "Er is sprake van normvervaging en dat krijg je met een centralisatie van de macht zoals hier het geval is."

Ook Mie Van de Kerckhove zit vol voorbeelden van normvervaging, gaande van portvrije enveloppen voor de eigen verkiezingscampagne van De Crem, tot het geven van tournee générals op café door CD&V'ers op kosten van de gemeente. Dat van die PS-staat vindt ze overigens niet zo slecht gevonden. "De Crem doet eigenlijk hetzelfde wat hij op nationaal vlak PS-defensieminister André Flahaut verwijt. En ik ken nog een mooi voorbeeld: bij de opstelling van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor Aalter stelde de burgemeester het plan voor en de bevolking had maar enkele dagen tijd om bezwaren in te dienen. Dat was tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode, toen het gemeentehuis gesloten was."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234