Woensdag 02/12/2020

In Aalst noemt iedereen zich socialist

Zowel de dissidente als de partijgetrouwe socialisten in Aalst claimen de naam 'sp.a'. Wie er gelijk heeft, daar mogen ze (nogmaals) over ruziën, want geen enkel decreet bepaalt wie zich het letterwoord mag toe-eigenen.

Het gemeentedecreet of het kiesdecreet wijden er geen letter aan. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen houdt zich ver van dit soort interne aangelegenheden. "Normaal gezien wordt de naam beschermd wanneer er een akte wordt ingediend bij de gemeenteraadsverkiezingen", zegt professor Johan Ackaert (UHasselt). "Zodra de koers begonnen is, wordt er met dezelfde truitjes gereden." De ajuinen moeten dus zelf uitmaken wie de echte en wie de valse socialisten zijn, en wie er recht heeft op het etiket 'sp.a'.

De Vlaamse overheid heeft enkel vastgelegd dat 'het huishoudelijk reglement van de gemeente de nadere regels vastlegt over financiering, werking en samenstelling van de partijen'. In dat reglement staat in Aalst 'dat de fractie de naam draagt van de lijst waarop men gekozen is'. Dylan Casaer, een van de twee schepenen die door de nationale partijtop aan de deur werden gezet, concludeert daaruit dat zijn groep recht heeft op 'sp.a'. "Als lokaal voorzitter Patrick De Smedt en secretaris Sam Van de Putte voor de oppositie kiezen, zullen ze als onafhankelijke moeten zetelen", maakt Casaer zich sterk. Zij worden gesteund door de nationale partijtop, maar dat maakt volgens Casaer niks uit.

Casaer en collega-schepen Ann Van de Steen staan er ook op gehoord te worden door de administratieve commissie van de partij. Dat partijorgaan ontbond hun afdeling maandagvoormiddag. "Ik stel vast dat er in de statuten van sp.a staat dat de administratieve commissie inbreuken of geschillen onderzoekt en daarbij alle betrokkenen hoort. Hier is een beslissing genomen zonder ons te horen. Dat is dus strijdig met de eigen statuten, toch de grondwet van de partij."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234