Zondag 23/01/2022

In 2016 zijn het vooral vrouwen die heersen

De toekomst voorspellen, het is een heikele zaak. Toch waagt het Britse weekblad The Economist zich elk jaar aan die klus. Dit jaar zelfs voor de 30ste keer. Hun nummer voor 2016 staat in het teken van drie W's: Woes, Women en Wins.

Zorgen ('Woes')

Toen The Economist in 1986 voor het eerst met zijn voorspellingen kwam, was de dooi tussen Amerika en Rusland, met Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov, een hoogtepunt. Nu, dertig jaar later, is de harde taal van Vladimir Poetin en het spierballengerol van China reden tot bezorgdheid. Gooi daar de crisis in het Midden-Oosten, met Syrië als driest hoogtepunt bovenop, en de geopolitieke agenda oogt niet fraai.

De barbarij van Islamitische Staat zaait terreur en verwarring. Een oplossing voor het conflict is niet voor morgen, zodat de vluchtelingenstroom op gang blijft. Met als rechtstreeks gevolg dat Europa aankijkt tegen de grootste migratiestroom uit zijn geschiedenis.

Ook op het economische front zijn de vooruitzichten niet om blij van te worden. De opkomende landen krijgen klappen, en de Chinese groeivertraging zet zich door. Dat weegt op de totale wereldeconomie. Die ziet zich geconfronteerd met stijgende arbeidskosten, omdat de wereldwijde trend van ongelijkheid zich verder zal vertalen in het optrekken van de laagste lonen.

Tegelijk komt er een einde aan een periode van lage rente, waardoor de landen met veel schulden naar adem zullen mogen happen. Ook het tijdperk van de grote fusies en overnames en de hoge winsten zou moeten bedaren.

Tot slot, Silicon Valley mag zich opmaken voor een aardbeving. Letterlijk: de Californische regio is risicogebied, en de laatste grote aardbeving dateert al van 1989. Maar ook figuurlijk: vele start-ups haalden veel risicogeld op (beleggers kennen de uitdrukking 'fomo' - fear of missing out - goed) en investeerders zullen ongeduldig beginnen te worden naar een return.

Vrouwen ('Women')

"Power to the sisters", zweert Malala Yusafzai, de voormalige Nobelprijs- winnares voor de vrede, in The Economist. Ook Christine Lagarde, directeur van het IMF, krijgt een plaatsje in het blad waar ze haar voorspellingen mag delen. Het klopt dat dames meer dan ooit in het hart van de besluitvorming zetelen.

De echte powerlady's voor 2016 heten dan bijvoorbeeld Janet Yellen, de topvrouw van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed). Zij speelt een sleutelrol in 's werelds economie door haar monetair beleid. Investeerders zullen haar rentebeleid op de voet volgen.

Op Europees niveau blijven de ogen gericht op Angela Merkel. De uitdagingen voor Frau Merkel zijn groot, met de Europese migratiecrisis, tot het economisch beleid in thuisland Duitsland, waar de kritiek groeit. In 2016 moeten vijf deelstaten zich politiek uitspreken, wat meteen als een populariteitspoll van Merkel gelezen zal worden.

Tegelijk blijft ze hét boegbeeld van de Europese Unie en zal zij het eerste aanspreekpunt zijn voor de Britse premier David Cameron die zijn referendum voor de 'brexit' of 'bremain' moet voorbereiden.

In Frankrijk neigt de sterrenstatus van Marine Le Pen het beleid van huidig president François Hollande te bemoeilijken.

Op het Europese beleidsforum zet de Deense commissaris Margrethe Vestager haar strijd tegen de grote multinationals verder. Geen David tegen Goliath, zo weten we inmiddels.

In Amerika zijn alle ogen dan weer gericht op die andere grote dame: Hillary Clinton. In 2016 wordt ze officieel naar voren geschoven als presidentskandidate. En in Brazilië poogt Dilma Rousseff politiek te overleven.

Overwinningen ('Wins')

Brood en spelen, sinds mensenheugenis is dat het devies. En dus staan de zenuwen nu al strak gespannen in Amerika voor de Super Bowl 50, die in februari wordt afgetrapt. Iets vergelijkbaars staat te gebeuren in India, waar in maart de wereldbeker cricket plaatsvindt.

In juni strijden 24 nationale voetbalteams in Frankrijk voor de UEFA cup. Terwijl de zomer van 2016 dan weer helemaal in het teken staat van de Olympische Spelen in Rio.

Verjaardagen zijn ook overwinningen, op de tijd als het ware. En dus mag in april Queen Elizabeth haar 90ste verjaardag vieren.

Wikipedia viert in 2016 zijn 15de verjaardag, en als we op 30 april ons uurwerk naar het zomeruur verplaatsen, blaast dat zomeruur 100 kaarsjes uit. Net als Albert Einsteins relativiteitstheorie overigens.

Kanker wordt - nog maar eens - overwonnen. En de technologie gaat razendsnel vooruit. Het wordt het jaar van de 'organoid', of organen die in labs gekweekt worden. Die kunnen als transplantaat en bij geneesmiddelentests gebruikt worden. Een overwinning op het leven.

Op een heel ander niveau: wat als ons land zijn geschillen kan overwinnen? Wel, The Economist reserveert ook enkele regeltjes voor ons kleine landje: onze economie zal in 2016 met 1,4 procent groeien, net onder het gemiddelde van West-Europa (1,8 procent). Zolang de regeringspartijen het communautaire op stal laten, ziet het er redelijk goed uit voor de hervormingen. Ook al wordt flinke oppositie verwacht van links. Maar daarvoor hadden we The Economist niet echt nodig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234