Vrijdag 09/12/2022

In 2008 leeft een op twee in de stad

Volgend jaar zal meer dan de helft van de wereldbevolking in steden wonen. Vooral in Afrika en Azië is de groei van de stadsbevolking zonder voorgaande.

Door lotte beckers

Londen l Hoewel experts waarschuwen voor de desastreuze gevolgen van de verstedelijking, brengen de VN in een nieuw rapport een positievere boodschap: 'Verstedelijking kan de armoede terugdringen.'

Voor het eerst in de geschiedenis zal meer dan de helft van de wereldbevolking, zo'n 3,3 miljard mensen, in de stad wonen. Dat aantal zal tegen 2030 oplopen tot 5 miljard, meldt het VN-bevolkingsfonds (UNFPA) in zijn jaarlijks rapport. De groei zal zich vooral afspelen in de kleinere steden. De omvang en de snelheid van de huidige urbanisatiegolf is ongezien, waardoor UNFPA oproept om nu al maatregelen te treffen. Anders dreigen vooral de armen de dupe te worden.

Vooral in Azië en Afrika zal de groei sterk merkbaar zijn, het aantal inwoners in steden zou verdubbelen. In Latijns-Amerika zullen de steden ook blijven groeien, zij in mindere mate, terwijl de verstedelijking in de ontwikkelde landen beperkt lijkt te blijven. De groei is vooral toe te schrijven aan hoge geboortecijfers.

Volgens Peter Moors van UNFPA staan beleidsmakers afkerig tegenover deze groei. Nochtans kan de verstedelijking volgens het rapport ook een rol spelen bij het oplossen van de economische en sociale problemen waar derdewereldlanden mee te kampen hebben. Steden zijn immers altijd de belangrijkste motor geweest voor economische groei.

Daarbij kunnen steden ook efficiënter basisinfrastructuur zoals gezondheidszorg en onderwijs aanbieden aan hun bevolking. In die zin zou verstedelijking de armoede kunnen terugdringen. "De potentiële voordelen van verstedelijking wegen zwaarder door dan de nadelen. De uitdaging bestaat erin de mogelijkheden uit te buiten", klinkt het in het rapport.

Opmerkelijk ook is dat de groei vooral in de kleinere steden wordt verwacht, terwijl metropolen tegen hun limiet lijken aan te botsen. Kleine steden, met minder dan een half miljoen inwoners, zijn volgens Ivan Hermans van het VN-bevolkingsfonds doorgaans gelegen in landelijke gebieden, waardoor zij sneller mensen uit het platteland aantrekken.

Ook Arne Schollaert, medewerker van Architecten Zonder Grenzen, dat onder meer steden ondersteunt bij hun stedelijk beleid, meent dat mensen eerder naar kleine steden trekken omdat ze verwachten dat grote steden vaak al 'verzadigd' zijn en dus weinig perspectief op een job bieden. "Het probleem is echter dat kleine steden niet de kennis in huis hebben om efficiënt op hun groei in te spelen", vertelt Schollaert. "Daarom proberen wij in samenwerking met deze steden een beleid uit te stippelen."

Een voorbeeld van zo'n kleinere stad is Gaborone, de hoofdstad van Botswana. In 1971 woonden er nog een kleine 18.000 mensen, vandaag leven er 186.000. Tegen 2020 zouden er een half miljoen mensen wonen. Door de diamantmijnen is de stad uitgegroeid tot een financieel en industrieel centrum, maar Gaborone kampt evenwel met hoge werkloosheidscijfers, een sterk ontwikkelde informele economie en onaangepaste waterbevoorradings- en sanitaire voorzieningen.

In een poging de groei van de stad beheersbaar te houden, voorzag het stadsbestuur onder andere goedkope gronden voor zijn inwoners, maar de armsten profiteren daar niet van. Daarbij mist de stad voldoende opgeleid personeel en een langetermijnvisie om de effecten van de voorspelde groei op te vangen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234