Maandag 19/04/2021

In 1979 al scheurtjes in Doel 3

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn in Doel 3 en Tihange 2. In hun reactorkuipen werden in 1979 al scheurtjes ontdekt, drie jaar voor beide kerncentrales opstartten. 'Ik herinner mij er niet veel van', reageert Willy De Roovere, de topman van het FANC en op dat moment nochtans hoofd van Doel 3.

Doel 3 en Tihange 2 liggen momenteel voor onbepaalde tijd stil door scheurtjes in de reactorkuip, veroorzaakt door een productiefout. "Die werd begin deze zomer voor het eerst opgemerkt in de centrale dankzij nieuwe apparatuur", beweert het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle). Dat klopt niet. Eind 1979 ontdekten inspecteurs de productiefout al in beide centrales, nog voor ze draaiden.

Afwijkingen
Op 5 januari 1980 schrijft De Morgen over het onderzoek naar scheurtjes in de reactorvaten: "Omtrent het nog niet opgeladen Doel 3 en Tihange 2 blijven vraagtekens bestaan over kleine scheurtjes in de in- en uitlaatstukken van de reactorkuip." Dat is nog voorzichtig uitgedrukt. In de Senaat heeft toenmalige minister van Arbeid Roger De Wulf immers op 29 december 1979 verduidelijkt dat "de controle van de kuipen van de reactoren van Tihange 2 en Doel 3 sommige afwijkingen heeft aangetoond. Intussen is met voldoende zekerheid uitgemaakt dat er van scheurtjes moet gesproken worden."

De socialist De Wulf belooft een doorgedreven onderzoek naar de risico's. Alleen: de juiste apparatuur ontbreekt. Apparatuur moest daarvoor uit Frankrijk komen. "Men hoopt ten laatste tegen 1981 over die apparatuur te beschikken." Het duurt tot begin 1982 voordat de controle gebeurt. De fouten - in het verslag 'spleten' genoemd - worden bevestigd, maar de reactoren krijgen toch groen licht.

Willy De Roovere, de directeur-generaal van het FANC, wil niet diep ingaan op de vaststellingen uit 1979. "Ik herinner mij er niet veel van", zegt hij. Vreemd, want De Roovere leidde eind jaren 70 de constructie en de opstart van Doel 3 voor Electrabel. "De vraag is: voldoet de reactor aan de eisen? Wel, de kerncentrales mochten uiteindelijk opstarten. Kleine fouten komen geregeld voor, meestal zonder gevaar."

Foute inschatting
Vandaag lijkt die inschatting fout. Doel 3 blijft misschien definitief dicht nadat inspecteurs met ultrasone apparatuur - opnieuw dus - opvallend veel scheurtjes hebben ontdekt in de reactor. De Roovere benadrukte vorige week nog zelf dat een sluiting van de Antwerpse centrale zeker niet uitgesloten is. Ook het Waalse Tihange 2 heeft wellicht scheurtjes, vreesde hij in een interview met De Morgen.

Mycle Schneider reageert ongemeen hard. De Duitser is consultant gespecialiseerd in kernenergie en adviseur van de Duitse, Franse en Belgische overheden. "De Roovere neemt best ontslag. Er is overduidelijk mismanagement bij het FANC. Ze moeten toch minstens een database aanleggen met alle inspectieverslagen en alle ontdekte scheurtjes in de reactorkuipen van een kerncentrale. Het parlement moet deze zaak snel onderzoeken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234