Corona
Importeur speciale mondmaskers niet zeker van levering: ‘Zolang ze er niet zijn, ben ik ongerust’
Na de mislukte levering van chirurgische mondmaskers uit Turkije, rijzen er ook twijfels bij de importeur van FFP2-mondmaskers, specifiek bedoeld voor zorgverstrekkers van coronapatiënten. ‘Ik begrijp niet dat de overheid geen extra bestellingen plaatst, terwijl ziekenhuizen mij platbellen.’ Het kabinet-De Block richt een taskforce op die zoekt naar oplossingen ‘out of the box’.
Een levering van 5 miljoen chirurgische mondmaskers ging dit weekend in rook op, nadat bleek dat de twee eerste kandidaten uit een openbare aanbesteding niet konden leveren. De derde kandidaat stelt nu dat hij die levering woensdag uit China in België kan krijgen. België chartert daarvoor een vliegtuig.
Om coronapatiënten te behandelen, en zeker bij risicovolle handelingen zoals een intubatie, volstaan chirurgische of stoffen maskers niet. Het gaat dan om zogenaamde FFP2-maskers. De openbare aanbesteding had een apart luik, specifiek voor dit type maskers. De winnaar van de openbare aanbesteding voor 1 miljoen FFP2-maskers is IC Pharma, een kmo met zes werknemers.
Sinds de uitbraak in China is de hele wereld op zoek naar mondmaskers. Het Brusselse bedrijf heeft ze in Mexico besteld. Strikt genomen hebben ze geen FFP2-label, want dat is een Europese norm. “Het gaat om een FFP2-equivalent dat ook door de Amerikaanse autoriteiten is goedgekeurd”, zegt zaakvoerder Jean-Baptiste Van Hamme.
De levering wordt ten vroegste begin april verwacht. Tenminste, als alles goed gaat. “We wilden ter plaatse gaan kijken in de fabriek, maar alle vluchten zijn geannuleerd. We kruisen onze vingers dat die levering er komt. Zolang de maskers er niet zijn, maak ik me zorgen. Je ziet dat de corona-uitbraak in het Amerikaanse continent nog maar net begint, dus wat als ook zij een exportverbod invoeren?”
‘Elke dag telt’
Een gesprek met Van Hamme wordt dezer dagen om het kwartier telefonisch onderbroken. Ziekenhuizen willen extra mondmaskers bestellen, of meer informatie over de leverdatum.
In het Gentse AZ Sint Lucas naaien sinds vrijdag enkele vrijwilligers stoffen maskers, die zijn goedgekeurd door de dienst infectiepreventie van het ziekenhuis. Ook een extern atelier is ingeschakeld. “We zetten alles op alles en zien dat er ook uitgebreid gereageerd is op onze oproep om maskers binnen te brengen”, zegt Iny Cleeren, woordvoerder van Campus Sint-Lucas. “Met de huidige voorraad zouden we nog twee weken moeten toekomen, maar veel hangt af van het aantal coronapatiënten dat binnenkomt.”
Van Hamme heeft voor de ziekenhuizen intussen nog een bestelling van een half miljoen chirurgische maskers geplaatst. Hij wil nog meer maskers bestellen, maar wil daarvoor de goedkeuring van de FOD Volksgezondheid.
“Ik heb hun deze ochtend gevraagd om voor 15 uur te beslissen, zodat de fabriek meteen kon beginnen, maar ze hebben niets laten weten. Noppes, nada. Elke dag telt nochtans. Vandaag bestellen, betekent dat de fabriek pas na 4 mei levert.”
Taskforce
Dat is voor gezondheidswerkers nog een eeuwigheid. “Tegen dan liggen de ziekenhuizen overvol”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Wie vlugger kan leveren, krijgt voorrang. Maar ik ben hoopvol, de markt lijkt zich te openen nu de epidemie in China over haar hoogtepunt heen lijkt.”
Het kabinet-De Block verzekert dat het met verschillende leveranciers in contact staat en daar binnenkort goed nieuws over verwacht. Donderdag of vrijdag worden bovendien twee nieuwe leveringen verwacht. De Chinese firma Alibaba schonk ons land gisteren al 300.000 maskers, 200.000 anderen komen vandaag aan.
Minister De Block heeft ook een taskforce opgericht met verschillende overheidsdiensten en de dienst aankoop van het UZ Antwerpen. “Die werkt aan ad-hocoplossingen om dreigende schaarstes te vermijden. Omdat de klassieke procedures veel tijd in beslag nemen en die tijd er nu niet is, zal de taskforce met oplossingen ‘out of the box’ komen.”