Donderdag 08/12/2022

Impeachment Trump

Impeachment-onderzoek Trump gaat nieuwe fase in: Congres gooit onderzoek open, zodat miljoenen Amerikanen kunnen meevolgen

President Trump tijdens een medaille-uitreiking in het Oval Office.  Beeld AP
President Trump tijdens een medaille-uitreiking in het Oval Office.Beeld AP

Het impeachment-onderzoek gaat een nieuwe fase in, na weken kritiek van president Trump en de Republikeinen over een ‘achterbaks schijnproces’ achter gesloten deuren. De Amerikaanse parlementariërs hebben zopas besloten om het onderzoek open te gooien, zodat miljoenen Amerikanen kunnen oordelen of Trump zijn macht heeft misbruikt voor eigen politiek gewin.

Redactie en Stieven Ramdharie

Met de stemming komt nu een formeel onderzoek naar de afzetting van president Donald Trump. De resultaten bewijzen de grote politieke verdeeldheid over het onderzoek. Geen enkele van de 194 Republikeinen stemde voor de resolutie, die ervoor zorgt dat er onder andere openbare hoorzettingen komen. Ook twee Democraten stemden tegen. 231 Democraten en één onafhankelijke afgevaardigde stemden voor. Vier afgevaardigden onthielden zich van stemming.

Waarom kwam deze stemming er?

De stemming laat zien dat de Democraten er niet over peinzen om gas terug te nemen, zeker na twee zeer belastende verklaringen in amper een week van een diplomaat en een Witte Huis-functionaris over Trumps omstreden Oekraïne-telefoontje.

De impeachment-trein dendert voort in Washington en de Republikeinen kunnen hem niet stoppen, zo is de boodschap van de Democratische leiders. “Dit is een trieste tijd voor ons land”, zei de Democraat James McGovern aan de vooravond van de stemming in het Huis van Afgevaardigden. “Niemand van ons werd Congreslid om een president af te zetten.”

Hoewel ze het niet hardop durven te zeggen, komen de Democraten deels tegemoet aan de Republikeinse kritiek met deze resolutie, die de weg moet plaveien voor openbare zittingen. Trump en de Republikeinse leiders in het Congres schreeuwen al weken van de daken dat het impeachment-onderzoek geen wettelijke basis heeft.

In tegenstelling tot bij de afzettingsprocedures tegen Richard Nixon en Bill Clinton hielden de Democraten in het Huis van Afgevaardigden in september geen stemming toen ze het startsein gaven voor het impeachment-onderzoek. Huis-voorzitter Nancy Pelosi zei dat dit volgens de regels helemaal niet verplicht was, waar ze gelijk in had.

Maar haar weigering versterkte het beeld dat Pelosi de tegenstellingen tussen impeachment-Democraten en meer gematigde collega’s niet wilde versterken. Pelosi wilde met name partijgenoten uit staten waar Trump in 2016 flink won, niet voor het blok zetten. Zij zijn bang volgend jaar weggestemd te worden als ze akkoord gaan met een afzettingsonderzoek. Met de resolutie zullen deze kwetsbare Democraten alsnog met de billen bloot moeten.

Wat verandert er nu?

De resolutie die is aangenomen regelt hoe het impeachment-onderzoek in de komende maanden zal verlopen. In plaats van verhoren achter gesloten deuren komen er openbare hoorzittingen. De Republikeinen krijgen ook het recht om getuigen te dagvaarden, iets wat ze nu niet hebben. Verder mogen Trumps advocaten zich in één commissie, die van Justitie, mengen in de verhoren. De Justitie-commissie is cruciaal, omdat de leden uiteindelijk zullen moeten stemmen of Trump aangeklaagd wordt.

Adam Schiff, een van de belangrijkste spelers op Capitol Hill in het impeachment-schouwspel, ontkent dat de resolutie het onderzoek met terugwerkende kracht een stevigere basis moet geven. De verhoren achter gesloten deuren hadden hun nut, aldus Schiff, nu is het tijd voor het volgende hoofdstuk. De voorzitter van de Inlichtingen-commissie is dagelijks het doelwit van Trump als de president op Twitter het gewroet in de Oekraïne-affaire weer fel onder vuur neemt.

Twee hoofdrolspelers in het impeachment-onderzoek, Adam Schiff en Nancy Pelosi, tijdens een galabijeenkomst in Washington.  Beeld AFP
Twee hoofdrolspelers in het impeachment-onderzoek, Adam Schiff en Nancy Pelosi, tijdens een galabijeenkomst in Washington.Beeld AFP

“Onbetrouwbare Schiff”, zo noemt Trump de Democraat. “Het bewijs dat we al hebben verzameld, schetst het beeld van een president die zijn macht misbruikte”, aldus Schiff over de pogingen van Trump om de Oekraïense president Zelenski aan te zetten de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon te onderzoeken. “Tijdens de openbare zittingen kan het Amerikaanse volk uit eerste hand informatie vernemen over het wangedrag van de president.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234