Zaterdag 26/09/2020

Opinie

Impeachment leidt af van de essentie

Het Capitool in Washington.Beeld AFP

David Brooks is commentator bij The New York Times.

Is het mogelijk dat meer dan twintig Republikeinse senatoren voor een impeachment tegen Donald Trump zullen stemmen? Wie zijn oor in Washington te luisteren legt, krijgt de indruk van wel.

Het bewijs tegen Trump is overweldigend. De voor-wat-hoort-wat-affaire met Oekraïne was meer dan een roekeloos telefoontje. Het was een gelaagde campagne die verscheidene maanden in beslag nam waarbij de Amerikaanse machtsmiddelen in stelling werden gebracht om een politieke rivaal te vernietigen.

Republikeinse parlementsleden krijgen die waarheid getuigenis na getuigenis naar het hoofd geslingerd. Ze weten in hun hart dat Trump schuldig is aan vergrijpen die hem afzetbaar maken. Het is duidelijk aan de manier waarop ze tijdens hoorzittingen somber naar hun bureaublad kijken; waarop ze journalisten vermijden die om commentaar vragen; waarop ze off the record kritiek uiten op het Witte Huis. Het wordt moeilijk voor hen om voor de vrijspraak te gaan als ze zelfs niet met een niet-idiote uitleg kunnen komen.

Maar voor wie zich buiten Washington begeeft, is het moeilijk om zich meer dan een à twee Republikeinse senatoren voor te stellen die voor een veroordeling gaan.

In de eerste plaats hebben de Democraten geen brede steun bij de bevolking. Nancy Pelosi heeft altijd gezegd dat impeachment alleen werkt als er een draagvlak is over de partijgrenzen heen, en dat is tot nu niet het geval. Het impeachmentonderzoek heeft amper impact op Trumps waarderingscijfers. De steun voor de afzettingsprocedure loopt volgens conventionele pro-Trump/anti-Trump-scheidslijnen. Zowat 90 procent van de Republikeinse kiezers is ertegen. Republikeinse senatoren gaan daar met hun stemgedrag niet tegen ingaan.

Ten tweede hebben de Democraten de belangrijkste kiezers, de gematigden in swingstaten, niet overtuigd. Een onderzoek door The New York Times en Siena College bij kiezers in Arizona, Florida, Michigan, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin stelde vast dat 43 procent Trump wil afzetten, en 53 niet. Doordrukken voor een impeachment maakt de Democraten kwetsbaar juist in de staten waar ze zich geen verlies kunnen veroorloven in 2020.

Ten derde ziet het er niet naar uit dat die cijfers zullen veranderen, zelfs niet na een reeks zwaarwichtige getuigenissen. Voor de meeste Amerikanen is impeachment geen prioriteit, maar een zeurend achtergrondgeluid – de mensen in Washington en de nationale media die het soort onzin doen dat ze altijd doen. Een onderzoeksbureau kan Amerikanen vragen of ze de impeachment steunen, en ze zullen wel een ja of nee krijgen, maar de fundamentele realiteit is dat het veel Amerikanen niet kan schelen.

Ten vierde is het een pak moeilijker om voor impeachment te gaan in tijden van cynisme en wantrouwen. Tijdens Watergate vertrouwden de kiezers de federale instellingen en kenden ze de impeachment een mate van legitimiteit toe. De kiezers van vandaag hebben dat vertrouwen niet en zullen een intern Washington-proces niet als legitiem beschouwen.

Veel Amerikanen geven geen moer om impeachment omdat ze vinden dat dit het soort corruptie is dat politici van alle gezindten altijd al hebben bedreven. Velen kan het niet schelen omdat het oogt als de oorlogsvoering tussen de twee partijen die al eeuwig bezig is, maar dan met een andere naam.

Ten vijfde is impeachment moeilijker als de politiek gezien wordt als een existentiële oorlog om de toekomst van het land. Veel Republikeinen weten dat Trump schuldig is, maar ze kunnen het zich niet permitteren de macht over te dragen aan Nancy Pelosi, Elizabeth Warren of Bernie Sanders.

Progressieven, laat me u een vraag stellen. Als Trump-achtige Republikeinen zouden proberen president Biden, Warren of Sanders af te zetten, en er was bewijs van schuld, zou u dan stemmen voor een veroordeling? Eerlijk antwoorden.

Ik begrijp dat de Democraten vinden dat ze moeten doorgaan met de impeachment om de grondwet en het rechtsprincipe te beschermen. Maar de kans is erg klein dat ze nog maar in de buurt van een afzetting van de president komen. Ik hoop daarom dat ze Thanksgiving Day als deadline nemen. Doe in de loop van november voort met de impeachment, houd een stemming in het Huis van Afgevaardigden, en stap dan over op andere zaken. De Senaat kan de zaak snel naast zich neerleggen en de Democratische kandidaten kunnen alles uit de kast halen om te vermijden dat Trump herkozen wordt.

Veel Trump-kiezers gaan ervan uit dat het alsmaar slechter wordt in hun leven: economisch, spiritueel, politiek en cultureel. Ze zijn niet de enige kiezers die zo denken. Veel jonge kiezers voelen exact hetzelfde, maar dan over de klimaatverandering, de kansen op werk en schulden.

Dat gevoel van onverschilligheid bij de elite voor de achteruitgang in het land is wat er nu het hardst toedoet. Impeachment leidt daarvan af. Het is tijd om dat zo snel mogelijk achter ons te laten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234