Zaterdag 06/06/2020

klimaat

Impact extreem weer op Europese steden groter dan gedacht

In Parijs steeg de Seine meer dan 4 meter boven het gebruikelijke niveau.Beeld Photo News

Steden in heel Europa krijgen te maken met heviger gevolgen van de klimaatverandering dan toe nu toe werd aangenomen. Dat stellen onderzoekers van de Newcastle University in een vandaag verschenen onderzoek.

Op grond van klimaatmodellen analyseerden zij de kans op overstromingen, droogte en hittegolven in 571 Europese steden in de periode van 2050 tot 2100. Voor alle steden geldt dat de kans op hittegolven toeneemt. Met name in Zuid-Europa kan droogte problematisch worden, terwijl in het noordwesten van Europa overstromingen van rivieren de grootste risicofactor vormen.

Klimaatactie

De beschikbare klimaatmodellen werden gecombineerd met een emissiescenario waarbij sprake is van een wereldwijde temperatuurstijging van 2,6 tot 4,8 graden Celsius. Deze temperatuurstijging wordt voorspeld als nauwelijks klimaatmaatregelen worden genomen. Vervolgens werden aan dit scenario drie niveaus van impact gekoppeld, laag, gemiddeld en hoog.

Uit de studie blijkt dat zelfs in het meest optimistische scenario (lage impact) zowel het aantal hittedagen als de maximumtemperatuur zullen stijgen in alle Europese steden. In Zuid-Europese steden is sprake van de grootste toename in het aantal hittedagen, terwijl de grootste temperatuurstijging tijdens hittegolven (tussen 2 en 7 graden Celsius in het lageimpactscenario en tussen 8 en 14 graden in het hogeimpactscenario) zich zal voordoen in Centraal-Europa.

Overstromingen

Als het gaat om veranderingen op het gebied van droogte en overstromingen, hangt het van het scenario af welke steden daarmee te maken krijgen. Bij het lageimpactscenario krijgen alleen Zuid-Europese steden te maken met ergere droogte, terwijl alleen Noordwest-Europa te maken krijgt met meer overstromingen van rivieren.

Bij het hogeimpactscenario kunnen Spaanse steden zoals Malaga en Almeria te maken krijgen met een dramatische verergering van de droogte. “Hoewel Zuid-Europese steden gewend zijn om te gaan met droogte, kan dit niveau leiden tot een breekpunt”, zegt hoofdauteur Selma Guerreiro.

Parijs

Het onderzoek laat volgens medeauteur en hoofdonderzoeker Richard Dawson zien dat steden zich dringend moeten aanpassen aan het veranderende klimaat.

“We zien de gevolgen van extreem weer nu al in onze hoofdsteden. In Parijs steeg de Seine meer dan 4 meter boven het gebruikelijke niveau. Nu Kaapstad zich erop voorbereidt dat het mogelijk zonder water komt te zitten, laat deze analyse zien dat dergelijke klimaatgebeurtenissen ook in Europese steden niet uit te sluiten zijn.”

Hittedagen

De Europese hoofdsteden Dublin, Helsinki, Riga Vilnius en Zagreb zullen volgens de onderzoekers met de meest extreme stijging van de rivieren te maken te krijgen. Stockholm en Rome kunnen de grootste stijging in het aantal hittedagen verwachten, terwijl Praag en Wenen de grootste stijging in maximumtemperatuur kunnen meemaken tijdens hittegolven.

Voor Lissabon en Madrid geldt dat ze de grootste kans hebben op een toename van het aantal hittegolven en de omvang daarvan.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234