Zaterdag 28/01/2023

Immobiliënbedrijf werft aan: journalisten (m/v)

Het vastgoedbedrijf Promo Consult nv, dat vooral immobiliën verkoopt aan de kust, werft onderzoeksjournalisten aan om potentiële zakenrelaties door te lichten. Een jobadvertentie belandde onder meer in De Journalist, het magazine van de Vlaamse Vereniging voor Beroepsjournalisten. De organisatie ontdekte dat pas achteraf en reageert woedend tegen wat zij 'misbruik van de beroepstitel' noemt en een poging om het beroep van journalist in diskrediet te brengen. De bond overweegt een klacht in te dienen.

Kristien Daelemans

Gelezen in de rubriek 'Jobbank' in De Journalist van 6 juni: 'Een piepklein advertentietje is op zoek naar een onderzoeksjournalist die mannelijk of vrouwelijk mag zijn en gezocht wordt voor freelance en parttime basis. Meer informatie wordt niet vermeld. Nieuwsgierigen kunnen informeren op GSM-nummer 075/51.87.50.'

Het nummer is fout, maar de man aan de telefoon geeft wel meteen het juiste door. Een eerste kort gesprek maakt duidelijk dat het gaat om een immobiliënkantoor dat beroepsjournalisten wil inschakelen om potentiële partners door te lichten. Afspraak enkele dagen later in het kantoor van Promo Consult aan de Louizalaan in Brussel. Vrij snel komt daar de aap uit de mouw.

"Wij hebben in het verleden wel eens nare ervaringen gehad met sommige partners", legt de verantwoordelijke Jurgen Bardijn uit. "Er is nogal wat geld mee gemoeid. Daarom willen wij potentiële zakenrelaties laten doorlichten voor we met hen in zee gaan. Elke journalist krijgt bij wijze van proef een naam en een adres en hij heeft een week de tijd om die man volledig na te trekken. We verwachten van de journalist twee bladzijden positieve en twee bladzijden negatieve berichten over die man. Werkuren worden vergoed à vijfhonderd frank per uur. Nadien zullen we dan beslissen met welke journalist we verder in zee willen gaan. Die krijgt dan drie tot vier opdrachten per maand, naargelang het aantal dossiers."

Op de vraag of dit niet meer iets is voor een erkend privé-detective schudt Bardijn het hoofd. Nee, daar heeft zijn bedrijf kennelijk geen optimale ervaringen mee. "Hebben we al geprobeerd. Een detective-bureau zal eerder proberen die man gedurende een week te volgen, zijn afspraakjes noteren, zien met wie hij omgaat. Dat is niet wat wij willen. Wij willen dat de journalist een buurtonderzoek uitvoert, eens rondhoort in zijn kennissenkring en zo probeert te weten te komen wat voor man hij is."

Navraag bij enkele juristen leert dat zowel Promo Consult als journalisten die op deze jobadvertentie ingaan zich schuldig maken aan schending van de wet op de privacy. Wie op grond van wat getuigenissen van vrienden en kennissen zomaar een rapport opmaakt over iemand, en dat meedeelt aan het vastgoedkantoor, kan worden beschuldigd van het verspreiden van kwaadwillige geruchten en laster. De journalist kan veroordeeld worden omdat hij vertrouwelijke gegevens meedeelt aan het immobiliënkantoor en de vastgoedmakelaar omdat hij die gegevens misbruikt voor publieke doeleinden. Volgens de wet op de privacy van 8 december 1992 kunnen zowel journalist als vastgoedkantoor veroordeeld worden tot geldboetes van maximaal 100.000 frank.

Secretaris Pol Deltour van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) is niet te spreken over dit soort praktijken en zegt de advertentie volstrekt te goeder trouw te hebben geplaatst: "Deze advertenties worden gewoon overgenomen uit Vacature en job@. Misschien hadden we deze een beetje nauwkeuriger moeten bekijken. Want dit is dus niet wat wij beogen met een jobbank."

"Promo Consult is zwaar in de fout gegaan. Als men beroepsjournalisten inschakelt om puur detectivewerk te laten doen, dan voelen wij ons op drie manieren misbruikt. Onze journalisten worden misleid en geprovoceerd in de onwettigheid. Ons tijdschrift is misbruikt voor iets wat niks te maken heeft met een eerlijke job. Bovendien wordt de titel van beroepsjournalist geschonden. Ik wil niet uitsluiten dat wij tegen deze firma stappen zullen ondernemen."

Nog even teruggebeld naar Jurgen Bardijn, maar hij ziet het probleem nog steeds niet. "Wij zoeken geen schandalen. We willen gewoon weten met wat voor mensen we in zee gaan, en of we met hen een vertrouwensband kunnen opbouwen. De gegevens worden niet gecommercialiseerd maar uitsluitend intern gebruikt op kantoor. Ik denk niet wij hierdoor het beroep van de journalist in diskrediet brengen. Wat jullie in de krant publiceren, is trouwens vaak toch veel erger dan wat wij vragen?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234