Maandag 10/05/2021

Immanuel Kant

► Op 22 april 1724 zetten Johann Ge- org en Regina Kant hun vierde kind op de wereld: Emanuel. De kleine zou later zijn voornaam veranderen naar Immanuel en uitgroeien tot de spilfiguur van de mo- derne filosofie. Het gezin woonde in het Oost-Pruisi- sche Koningsbergen, thans de Russische exclave Kaliningrad.
► Aan de universi- teit van Konings- bergen ging Kant in 1740 theologie stu- deren, om al snel over te schakelen op wiskunde en natuurkunde.
► In 1746 stierf zijn vader en moest Kant zijn studie sta- ken om geld te verdienen als privéleraar. Dat hield hem niet tegen om weten- schappelijke pa- pers te schrijven. Pas toen een vriend hem geld leende, kon hij weer studeren.
► In 1755 behaalde hij zijn doctoraat filosofie. Vijftien jaar later werd hij professor metafysica en logica, en dat in een faculteit die zijn ideeën niet genegen was.
► Na zijn middag- maal maakte Kant iedere dag dezelfde wandeling. Hij was een huismus: sommige bronnen beweren dat hij nooit verder dan 40 kilometer van Koningsbergen ge- raakt is, maar wellicht reisde hij ooit 145 kilometer ver.
► In 1781 publi- ceerde Kant zijn belangrijkste werk: Kritiek van de zuivere rede. Pittige lectuur die verklaart
hoe ervaringen en de rede samenwerken wanneer we denken en de wereld proberen te begrijpen.
► Opvolger Kritiek van de praktische rede, gepubliceerd in 1788, had het over de moraal, die volgens hem het gevolg moest zijn van rationele overwegingen.
► Hoewel Kant opgroeide in een strenggelovig gezin, beweerde hij dat de rede het bestaan van God niet zomaar kon aantonen of ontkennen. Toch geloofde hij in God, omdat dat geloof van de wereld een betere plek kon maken.
► Hoewel Kant am- per anderhalve meter groot was en een misvormd bovenlichaam had, was hij een taaie knakker. Hij bleef schrijven en lesgeven tot zijn laatste snik. Hij zou nooit trouwen.
► Tijdens zijn laatste levensjaren gingen zijn zicht en zijn geheugen gevoelig achteruit, wat hem bitter stemde. Op 12 februari 1804 zei hij: "Genoeg", en stierf. In Koningsbergen, jawel. (TVDM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234